Avslører rekordmange kamuflerte tvangsekteskap

1 month ago 27



Et ukjent antall mennesker blir årlig tvangsgiftet, for så å bosette seg i Norge via såkalt familiegjenforening. 

– UDI har hittil i år avslått totalt 20 saker på bakgrunn av mistanke om tvangsekteskap, opplyser Rolf Henry Anthonisen, fagansvarlig for familieinnvandring i UDI.

 Rawpixel Ltd. / Adobe Stock
FLERE AVSLAG: UDI har avdekket det de mener er en økning i antall tvangsekteskap inneværende år. Foto: Rawpixel Ltd. / Adobe Stock

En oversikt TV 2 har fått fra UDI viser at det siden 2019 er gitt til sammen 87 avslag på familiegjenforening, på bakgrunn av mistanke om tvangsekteskap.

Inneværende år er allerede blitt et rekordår med 20 saker så langt. I fjor var det til sammen 10 saker. 

UDI vil ikke spekulere i mørketall, men erkjenner at man ikke klarer å avsløre alle tvangsekteskap. 

Ingen kjenner dermed omfanget i Norge.

Uvitende om eget bryllup

– Hvordan avdekker dere sakene?

– Vi har retningslinjer med en del indikatorer. Så må man til slutt vurdere om det er sannsynlighetsovervekt for at ekteskapet ikke er frivillig inngått.

 UDI
MISTENKER TVANGSEKTESKAP: Rolf Henry Anthonisen, fagansvarlig for familieinnvandring i UDI. Foto: UDI

Anthonisen ønsker ikke å gå mer i detalj om hvordan man jobber i frykt for å gi ut «oppskriften», men forteller at UDI blant annet studerer historikken rundt ekteskapsinngåelsen.

– Det finnes tilfeller hvor kvinner reiser ut av Norge uten å vite at de skal gifte seg, før de kommer frem og ser at det er 300 gjester til stede.

UDI ser også på om partene er i slekt med hverandre. 

 Illustrasjonsfoto Drishti by Tania Chatterjee / Adobe Stock
SLEKTSBÅND: Flere av tvangsekteskapene er mellom søskenbarn. Foto: Illustrasjonsfoto Drishti by Tania Chatterjee / Adobe Stock

– Det har vist seg at i omtrent halvparten av sakene så er man søskenbarn. Vi ser også på om ekteskapet er før den ene parten, eller begge to, er fylt 18 år. Og i tillegg undersøker vi om de har truffet hverandre fysisk eller ikke før den ene parten, eller begge to, er fylt 18 år. Og i tillegg undersøker vi om de har truffet hverandre fysisk eller ikke

Mishandles

– Vi ser kvinner som kommer til Norge, som er blitt mishandlet av svigerfamilien i Norge, forteller Anthonisen.

I noen tilfeller er mannen gjerne uinteressert i ektefellen, og han har kanskje en norsk kjæreste eller samboer. 

 Illustrasjonsfoto / Adobe stock
VOLD: UDI erfarer at vold i relasjoner er én av mange faktorer som kan tyde på ufrivillig ekteskap. Foto: Illustrasjonsfoto / Adobe stock

– Man mistenker i noen av disse sakene at ekteskapet heller ikke har vært frivillig fra mannens side.

Omgår lovverket

I 2018 kom en endring i utlendingsloven som krever at en ektefelle må være fylt 24 år for å få oppholdstillatelse, som er nødvendig for å inngå ekteskap i Norge.

For å omgå dette, har UDI sett noen tilfeller av at ektefellene da velger å først bo i et annet EU- eller EØS-land, hvor en ikke praktiserer like strenge regler, og kan dermed omgå lovverket.

– Noen bor først i Sverige, eller andre land, og får siden oppholdstillatelse i Norge. 

Pakistan på topp

– Pakistan har soleklart klart flest saker, og så er det en del fra Eritrea. Videre fordeler det seg utover med noen få avslag fra Afghanistan, Somalia, Sri Lanka, Syria og Irak, oppsummerer Anthonisen.

UDI erkjenner at det er mørketall, og at man ikke har kapasitet til å fange opp alle tvangsekteskapssaker. 

 Aleksandar Mijatovic / Adobe Stock
VERSTINGLAND: Pakistan topper UDI-statistikken i familiegjenforeningssaker som blir avslått med begrunnelse i mistanke om tvangsekteskap. Foto: Illustrasjonsfoto: Aleksandar Mijatovic / Adobe Stock

– Jeg tror vi jobber hensiktsmessig med sakene, men med ubegrenset kapasitet kunne vi selvsagt avdekket flere saker.

– Hva må til for å avsløre flere tilfeller?

– Flere intervjuer må til. Men hvor stor effekten av flere intervjuer vil bli er likevel usikker, da vi i dag allerede sender de sakene der vi mistenker tvangsekteskap til intervju.

– Hvor ofte gjennomfører dere intervjuer?

– Det er i et mindretall av sakene. 

De sakene har ofte lang behandlingstid og krever betydelig med ressurser, opplyser UDI. 

Vil skjerpe straffen

– Et tvangsekteskap medfører ofte gjentatte seksuelle overgrep. Straffenivået må heves betydelig for å gjenspeile straffverdigheten, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

 Jenny Eidesvik / TV 2
VIL HEVE STRAFFENIVÅET: Rudolf Christoffersen, statsadvokat og medlem av lovutvalg om negativ sosial kontroll. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Han sier det haster med å få på plass et bedre regelverk som gjør det lettere å avdekke og straffeforfølge de menneskene som er involvert i å bringe en person inn i et tvangsekteskap.

 – Særlig viktig er det å ha regler som kan hindre at barn tvinges eller forledes til å reise til utlandet for ekteskap og seksuelle overgrep. Det er særlig viktig at barnevernet får bedre og tydeligere lovhjemler for å kunne gripe inn ved mistanke om at barn skal tvinges eller forledes til ekteskap, sier Christoffersen til TV 2. 

– Tvangsekteskap er menneskehandel

– I EU er tvangsekteskap tatt inn i definisjonen av menneskehandel. Det bør snarest på plass i Norge også, mener statsadvokaten.

Han var medlem av lovutvalget som før sommeren leverte rapport om negativ sosial kontroll. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
MENNESKEHANDEL: Rudolf Christoffersen, ekspert på feltet, mener tvangsekteskap bør defineres som menneskehandel. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Christoffersen er ikke overrasket over det UDI har avdekket, og etterlyser økt kunnskap ved norske ambassader og i politi og påtalemyndighet. 

– Det er viktig å huske på at de som utsettes for tvangsekteskap ofte kan bli utsatt for et stort press fra familie og andre nærstående om ikke å forklare seg for politiet. Politiet må derfor bygge saken på andre bevis enn fornærmedes forklaring. Dette er ikke en type straffbare handlinger som anmeldes av fornærmede. Det tør de ikke, sier Christoffersen.

Utfordrende

– Det som er utfordrende er at mange ikke ser på seg selv som ofre for tvangsekteskap, sier Pia Krüger Grönqvist, leder for Krisesenter Bergen og omegn.

Hun forklarer at flere kvinner oppgir at de er utsatt for vold, men at de er forbauset når de forstår hva de er utsatt for.

– «Det er jo slik vi alltid har gjort», sier kvinnene til oss, forteller Krüger Grönqvist, som tror det er en underrapportering av tvangsekteskapssaker.

Read Entire Article