Kjerkol-kamp kan havarere

1 month ago 19



Nominasjonsstrid i Nord-Trøndelag:

Ingvild Kjerkol og hennes støttespillere kjemper hardt for at hun skal få en plass på Stortinget, men en annen person ligger bedre an til å bli innstilt på topp.

 Christian Roth Christensen / TV2
KAN BLI TOPPKANDIDAT: Ingvild Kjerkol (Ap) får støtte fra en rekke kommunelag, men det er usikkert om hun blir toppkandidat for Nord-Trøndelag Ap. Foto: Christian Roth Christensen / TV2

Publisert 18.10.2024 15:52

Det så mørkt ut for Kjerkol da det ene store kommunelaget etter det andre vendte tommelen ned for henne.

Men mandag snudde Steinkjer Ap og gikk inn for Kjerkol på topp likevel.

Tross mobiliseringen fra Kjerkols leir, er det utfordreren Bente Estil fra Lierne som har flest kommunelag i ryggen. Det viser svarene til nominasjonskomiteen.

Hele ti kommuneparti støtter forslaget fra flertallet i nominasjonskomiteen om Estil på topp, viser en opptelling TV 2 har gjort. Også AUF går inn for Estil på topp. 

Sju kommunelag støtter Kjerkols kandidatur, får TV 2 bekreftet. 

Nominasjonskomiteen legger fram det endelige listeforslaget mandag.

Slik fordeler støtten til Kjerkol og Estil seg:

Disse kommunelagene støtter Bente Estil som toppkandidat:
Antallet delegater til nominasjonsmøtet i parentes.

Inderøy (7), Namsos (13), Verdal (11), Levanger (15), Leka (3), Lierne (3), Snåsa (3), Namskogan (3), Høylandet (3), Overhalla (4)

Disse kommunelagene støtter Ingvild Kjerkol som toppkandidat:

Størdal (20), Flatanger (2), Meråker (4), Frosta (3), Grong (4), Steinkjer (16). Nærøysund (7) vil ha Amund Hellesø på topp, og Kjerkol på andreplass.

Røyrvik (2) har ikke svart

AUF (10) støtter forslaget om Bente Estil på topp og deres kandidat Vebjørn Gorseth på andreplass.

Nominasjonskomiteen kommer med endelig forslag til stortingsvalgsliste mandag 21. oktober.

Et flertall på fire i nominasjonskomiteen har tidligere foreslått følgende navn på de fem første plassene på stortingslisten:

Bente Estil (Lierne), Vebjørn Gorseth (Steinkjer), Stian Sagvold (Verdal), Ann Inger Leirtrø (Stjørdal), Johannes Hembre-Ingul (Levanger/AUF-kandidat).

Et mindretall på tre i nominasjonskomiteen foreslo samtidig følgende liste:

Ingvild Kjerkol (Stjørdal), Amund Hellesø (Nærøysund), Vebjørn Gorseth (Steinkjer), Bente Estil (Lierne) Johannes Hembre-Ingul (Levanger/AUF-kandidat).

Det ble vedtatt en egen liste på medlemsmøtet til Steinkjer Ap: Ingvild Kjerkol (Stjørdal), Vebjørn Gorseth (Steinkjer) Amund Hellesø (Nærøysund), Bente Estil (Lierne).

– Veldig hyggelig

Estil har styrket seg gjennom nominasjonsprosessen, og det er dermed mest nærliggende at hun blir innstilt på topp, mener lederen i Overhalla Ap,  Kai Terje Dretvik.

– Medlemsdemokratiet står veldig sterkt, og det er pekt på behov for fornyelse, så jeg vil bli veldig overrasket hvis ikke nominasjonskomiteen tar hensyn til det, sier han.

– Jeg har har fått en forståelse av at jeg har stor støtte. Det er veldig hyggelig, og det setter jeg stor pris på, sier Estil til TV 2.

VAR ORDFØRER:

Hun er motivert til å stå på topp, og har tro på at hun vinner nominasjonen.

– Jeg har trua, absolutt, sier Estil.

– Kjerkol best

Kjerkol har samtidig såpass stor støtte blant lagene at et mindretall kan tenkes å  holde fast på henne som toppkandidat.

– Hun er den beste kandidaten vi kan ha, med et gjennomslag i politikken og en faglig dyktighet som ingen kan måle seg med, sier Ann-Inger Leirtrø, som er leder i Kjerkols kommunelag, Stjørdal Ap.

Nærøysund Ap har foreslått sin egne ordfører, Amund Hellsø, på topp og Kjerkol på andreplass.

Den sterke støtten til Estil gjør det imidlertid vanskelig for nominasjonskomiteen å samle seg om Kjerkol på topp, fordi det på grunn av kjønn og geografi betyr at Estil må helt ned på fjerdeplass, påpeker kilder overfor TV 2.

Kjerkol har ifølge kilder tidligere avvist spørsmål om hun kan stå lengre ned på listen, med tanke på muligheten for et samlende kompromiss.    

– For oss er det viktig at Ingvild står på topp. Hun er fylkesleder, sentralstyremedlem, mangeårig stortingspolitiker og tidligere regjeringsmedlem, sier Leirtrø.

Skriftlig avstemning

Kjerkol har sendt denne kommentaren på SMS:

«Jeg er opptatt av at vi løfter oss fram til valget, så vi fortsatt kan få en Arbeiderpartil-edet regjering. Alternativet for Trøndelag er en Høyre/Frp-regjering og denne uka ser vi hvilke prioriteringer de har når de innfører karakterbasert opptak for våre videregående elever. En politikk som vil gi mindre valgfrihet for elevene og true nærskolene." 

«Det er nominasjonsmøtet som bestemmer hvem som topper lista, og jeg ønsker ikke å bidra til mer personfokus. Jeg tror ikke velgerne blir sjarmert av at vi debatterer oss selv», skriver Kjerkol.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
STORTINGSKOLLEGER: Ingvild Kjerkol, Marte Mjøs Persen og Bjørnar Skjæran. Alle røk ut av Støre-regjeringen, og alle ønsker gjenvalg til Stortinget. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

    Estil sier hun ikke har noe i mot at det er kamp om plassen.

    – Nei, det er sånn det er i nominasjonsprosesser. Når det skjer på en redelig måte, er det «fair», sier Estil.

    Hun varsler at hun står løpet ut, og stiller til kampvotering om det må til for å få en avklaring på hvem som har sterkest støtte.

    – Jeg vil tro det blir skriftlig avstemning hvis det blir kampvotering, sier hun.

Read Entire Article