Bilder skal vise Kims soldater i Russland: – Veldig alvorlig

2 hours ago 3



Nord-Korea sender soldater for å hjelpe russiske styrker i Ukraina, ifølge Sør-Korea. Ett spesielt utfall vil overraske eksperten.

 Vladimir Smirnov / POOL / AFP / NTB
VENNER: Russlands president Vladimir Putin og Nord-Kores leder Kim Jong-un utbringer en skål med to vinglass i Pyongyang i juni. Foto: Vladimir Smirnov / POOL / AFP / NTB

Publisert 18.10.2024 17:05

Nord-Korea har blitt en viktig alliert for Russland, og landene blir stadig bedre venner.

Både sørkoreansk og ukrainsk etterretning har den siste tiden advart om at Nord-Korea vil sende soldater til Ukraina.

Nå mener etterretningstjenesten i Sør-Korea (NIS) at nabolandet planlegger å støtte Russland med 12.000 soldater, ifølge Yonhap.

– Dersom Nord-Korea velger å gjøre dette, vil det være veldig alvorlig, sier hovedlærer i etterretning Tom Røseth ved Stabsskolen til TV 2.

NIS har publisert satellittbilder som de mener viser nordkoreanske spesialstyrker i Russland, og russiske skip lastet med nordkoreanske våpen.

– Dette er informasjon som ser ut til å veie tungt siden de går offentlig ut med det. Jeg går ut ifra at det er troverdig, selv om etterretning ikke alltid er helt korrekt.

– Spesielt

Nord-Korea har lenge blitt anklaget for å forsyne Russland med artilleriammunisjon og raketter, noe begge land har avvist.

Presidentkontoret i Seoul omtaler opptrappingen som en betydelig sikkerhetstrussel, både for Sør-Korea og det internasjonale samfunnet.

 Yngve Sem Pedersen / TV 2
EKSPERT: Ett utfall av den angivelige soldathjelpen vil overraske forsvarseksperten Tom Røseth. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Hvis de nå bidrar med styrker, er det viktig at de brukes i Russland og ikke som en del av okkupasjonsmakten i Ukraina. Det vil overraske meg om de gjør det, sier Røseth.

Han tror det er godt mulig at enkelte tropper, slik som ingeniørstyrker, kan settes inn i de bakre rekkene i Ukraina.

– Hvis det kommer inn regulære nordkoreanske styrker som brukes i offensive operasjoner, deltar landet i krigen. Det vil være spesielt.

– Det er akkurat dette Russland frykter og advarer Nato om å gjøre, som de sier vil få eskalerende konsekvenser.

 Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Photo via AP / NTB
TETTERE BÅND: Putin og Kim har knyttet stadig tettere bånd etter den russiske invasjonen av Ukraina. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Photo via AP / NTB

Nato-sjef Mark Rutte sier alliansen er i tett kontakt med myndighetene i Sør-Korea, men han kan ikke bekrefte om opplysningene stemmer.

Tjener på støtten

Samtidig som Nord-Korea angivelig skal støtte Russland med flere tusen soldater, blir forholdet til naboen i sør stadig verre.

Denne uken har Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, erklært Sør-Korea som en fiendtlig stat og sprengt veier og jernbaner som knytter landene sammen.

– Fra Nord-Koreas synsvinkel er nærheten landet har fått til Russland å bryte ut av isolasjonen, sier asiaforsker Stein Tønnesson ved Prio til TV 2.

 Terje Pedersen / NTB
FORSKER: Stein Tønnesson er klar på hva Nord-Korea ønsker å oppnå med å sende soldater til Ukraina. Foto: Terje Pedersen / NTB

Han legger til at Nord-Korea har mye å tjene på russisk støtte, både økonomisk og spesielt politisk.

– Hvis nordkoreanske styrker får direkte kamptrening, vil det gjøre dem enda mer erfarne. Det kan komme til nytte hvis de kommer i kamp med Sør-Korea.

På den andre siden kan det bety noe helt annet, ifølge Tønnesson.

– Det å sende et betydelig antall til Russland tyder også på at Nord-Korea ikke har til hensikt å gå til krig med Sør-Korea på kort sikt.

Dette vil Nord-Korea

NIS er ikke alene om å advare mot nordkoreanske soldater på ukrainsk jord. 

Ifølge president Volodymyr Zelenskyj sitter også ukrainsk etterretning på samme opplysninger. 

 Nicolas Tucat / AFP / NTB
UKRAINA: President Volodymyr Zelenskyj hevder nordkoreanske offiserer allerede er på plass i Ukraina. Foto: Nicolas Tucat / AFP / NTB

Han hevder enkelte nordkoreanske offiserer allerede er på plass i russiskokkuperte deler av landet.

– Dette beviser nok en gang at Moskva ønsker en større og lengre krig, og at de prøver å dra sine allierte inn i krigen, sier en kilde i hans presidentskap fredag.

– Det er umulig å forutse hvordan dette vil utspille seg på slagmarken, om det nordkoreanske militæret er her. Dette kan komplisere situasjonen, sier kilden videre.

Tønnesson og Røseth er enige om hva Nord-Korea ønsker å oppnå med støtten. Nemlig å få landet ut av isolasjonen fra verdenssamfunnet.

– Det er en fare for at Nord-Korea får raketteknologi fra Russland som takk for forsyning av våpen, ammunisjon og soldater, sier Tønnesson.

– Det er også i russisk interesse at Nord-Korea blir en urolig aktør eller utfordring mot amerikanske interesser i Asia, sier Røseth.

Read Entire Article