– Kan bli kleint med denne på kjøkkenet

1 month ago 18



Tesla-sjef Elon Musk hevder hjemmeroboten «Optimus» er veien ut av tidsklemma, men tek-ekspertene er usikre og skeptiske.

 Tesla
«HEI VERDEN»: Slik så «Optimus» og vennene hans ut da de kom vandrende ut under Tesla-avdukingen i Los Angeles, andre helgen i oktober. Foto: Tesla

Publisert 18.10.2024 18:22

Vi har sett det i hundrevis av Hollywood-filmer – en gående og snakkende robot som tar seg av de fleste oppgaver i hjemmet.

Den fantasien prøver Elon Musk nå å gjøre til virkelighet. 

For mens den selvkjørende Tesla-taxien tok det meste av oppmerksomheten under helgens avduking av KI-produkter, var det mange som sperret opp øynene da en tropp med «Optimus»-roboter vandret ut i salen.

– Den skal kunne gjøre alt du ønsker. Være læreren din, barnepasser, lufte hunden din, klippe gresset, handle, eller bare være din venn. Den kan mikse drinker og gjøre alt du ønsker, sa Musk til jubel fra salen.

– En våt drøm

Men selv om robotene så livaktige ut og KI utvikler seg lynraskt, er det fremdeles et stykke igjen fra drøm til virkelighet, mener ekspertene.

– Det er ingen tvil om at vi kommer til å ende opp med roboter i hjemmet, men vi er nok ikke der helt ennå at «Optimus» skal få oss ut av tidsklemma, sier teknologiekspert og byråleder Magnus Brøyn i Coxit.

Selv om mange kanskje ønsker seg en robot som kan ta oppvasken hjemme, tviler Brøyn på at teknologien – eller folk flest – er klare for en slik hverdag helt ennå.

– For alle oss som har sett «Transformers» så er kanskje disse robotene en våt drøm, sier Brøyn, og fortsetter:

– Men så står kanskje «Optimus» på kjøkkenet en dag og gir oss en litt klein opplevelse av grensesnittet mellom teknologi og menneske.

 Kristin Grønning / TV 2
FLERE SIDER: Magnus Brøyn er både teknologi-entusiast og optimist, men sier teknologiske nyvinninger kan ha flere sider man ikke tenker over ved første øyekast. Foto: Kristin Grønning / TV 2

– Noe ganske annet

Å måtte forholde seg til en kunstig intelligens (KI) som utfører huslige oppgaver og til og med snakker, bringer nemlig med seg flere problemstillinger enn man skulle tro.

– KI og dialog med maskinene er det største kvantespranget de siste to årene. Kanskje blir det slik at man får en relasjon til robotene, og hvem vet hva som skjer når KI-en blir enda smartere?

Mye av det som er mulig i dag, var ikke mulig i fjor. Alt tyder på at de lynraske fremskrittene vil fortsette.

– Kanskje en robot som vandrer rundt hjemme vil bli så smart til slutt at den manipulerer deg eller påvirker deg på et vis. Selv om robotene får en til å drømme om en enklere hverdag, tror jeg det er noe ganske annet å stå opp og møte den.

 Ville du latt denne «Optimus»-roboten lufte hunden og passe ungene dine? Foto: Benoit Tessier / Reuters
HJEMMEHJELP: Ville du latt denne «Optimus»-roboten lufte hunden og passe ungene dine? Foto: Benoit Tessier / Reuters

Faren til «Optimus»

Et annet problem er personvern. Mange av de digitale KI-innretningene er fullstappet med mikrofoner, sensorer og kameraer for å kunne fungere med omgivelsene.

Hvis du har en robotstøvsuger, er dette hverdagen din allerede.

– Man slipper i praksis et kommersielt teknologiselskap inn i hjemmet, og deler livet med dem. Faren til «Optimus» er Elon Musk, og det er ikke hvem som helst, sier Brøyn.

Skrekk-dukke

Nettopp personvern er et av de viktigste ankepunktene til Forbrukerrådet.

Fagdirektør Finn Myrstad sier de har jobbet med internett-tilkoblede husartikler siden Cayla-dokken skremte verden for åtte år siden.

– Dette var en dokke som små barn kunne snakke med, som også kunne svare deg. Etter hvert ble det avdekket massive sikkerhetsbrudd i dukken, som gjorde at fremmede kunne koble seg på og til og med snakke med barna.

 Slik så Cayla-dukken ut da den kom på markedet for rundt 10 år siden. Flere land bannlyste den, som følge av sikkerhetsbruddene.
BANNLYST: Slik så Cayla-dukken ut da den kom på markedet for rundt 10 år siden. Flere land bannlyste den, som følge av sikkerhetsbruddene.

I tillegg ble stemmedataene til barna solgt til en kommersiell tredjepart i USA, som kunne bruke dette til hva som helst.

– Det var en pandoras eske av elendighet, sier Myrstad.

Frykter å miste kontrollen

Nå er Forbrukerrådet skeptiske til det ukontrollerte og massive inntoget av KI-produkter i folk sine hjem. 

Det gjelder også «Optimus», selv om det kanskje er lenge til den flytter inn hos folk flest.

– Sannheten er at vi er veldig dårlig beskyttet, til tross for lovreguleringer. Teknologien er ofte ekstremt kompleks, og dataene som samles inn, kan ofte deles med tusenvis av selskaper.

Myrstad sier man fint kan miste kontroll over hus og hjem dersom folk med onde hensikter klarer å hacke seg forbi sikkerhetssystemene.

– Vi har eksempler på at folk utenfra har klart å skru av varmesystemer midtvinters. Disse tingene har en vanvittig stor sikkerhetsrisiko, sier han.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
TEK: Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet sier de har mange saker som dreier seg om brukerdata og tek-selskaper som samler inn informasjon. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Altfor komplisert

I mai vedtok EU en KI-lov, som skal gi mer kontroll over hvordan tek-selskapene bruker kunstig intelligens i folk sin hverdag.

Det er derfor Apple sin nye KI-teknologi blir forsinket i Europa.

– Man må ha et system som beskytter innbyggerne. Det er altfor komplisert for folk flest å passe på dette, sier Myrstad.

Brøyn tror at jo mer teknologien kan hjelpe folk i hverdagen, jo større blir aksepten for å slippe den inn i hjemmet.

Ville du hatt «Optimus» hjemme?

– Hehe, jeg er glad i teknologi, men jeg tror ikke jeg ville invitert den hjem til en kaffeprat.

Read Entire Article