Vil at bare «ja» skal bety «ja»

2 hours ago 3



Etter mangfoldige demonstrasjoner står en samtykkelov på trappene. SV mener kun et ja er godt nok, og at det haster.

 Øyvind Brattegard / TV 2
DEMONSTRASJON: Denne uken var det demonstrasjon for å få en samtykkelov. Foto: Øyvind Brattegard / TV 2

Publisert 18.10.2024 16:21

Torsdag ettermiddag var det duket for ny demonstrasjon for å få på plass en samtykkelov. 

Det har vært snakk om to ulike versjoner av denne. Både varianten som baserer seg på at «nei er nei» og at «ja er ja». 

Et argument som er brukt mot «nei er nei»-samtykkeloven, er at enkelte kan fryse til og derfor ikke ha mulighet til å si nei. 

Også Andreas Unneland i Sosialistisk Venstreparti mener det er samtykkeloven som understreker at bare ja er ja, som er den beste. Han venter nå utålmodig på regjeringen.

– Det er stortingsflertall for dette. Vi venter kun på at regjeringen faktisk skal komme med et forslag.

Vil jobbe for modellen

Til tross for at de først og fremst ønsker én type modell, bekrefter Unneland at de vil stemme frem samtykkeloven uansett om den er basert på at man må si ja eller nei.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
UTÅLMODIG: Andreas Unneland (SV), mener regjeringen må legge frem en samtykkelov snart. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Men vi kommer til å jobbe for en ja betyr ja-modell, som vi mener vil gi det beste vernet og bidra aller mest til å skape gode holdninger i Norge som kan forebygge voldtekter.

Unneland trekker frem at forslaget fra regjeringen må komme før påske for at Stortinget kan kunne stemme for det før valget. 

– Hvis høyresiden får makten, har vi gått glipp av en historisk mulighet til å styrke lovverket i Norge for å beskytte mennesker som opplever voldtekt.

Lover samtykkelov

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltok på demonstrasjonen utenfor Stortinget på torsdag. Her tok hun imot de over 80.000 underskriftene for en samtykkelov.

Hun bekrefter at en ny samtykkelov vil bli behandlet med det sittende Stortinget. 

 Øyvind Brattegard / TV 2
DEMONSTRASJON: Emilie Enger Mehl møtte opp på demonstrasjonen for å ta imot underskrifter. Foto: Øyvind Brattegard / TV 2

– Vi har flertall i Stortinget sammen med Sosialistisk Venstreparti for en reell samtykkelov. Senterpartiet og Arbeiderpartiet skal legge det fram det i denne perioden, sa hun til TV 2 under demonstrasjonen.

Til tross for at både SV og de fremmøtte under demonstrasjonen vil ha en samtykkelov som krever et «ja» før sex, kunne ikke Mehl bekrefte at det er det som blir fremmet.

– Jeg hører deres tydelige stemme for det, og så er det også noe vi tar med oss i arbeidet med det endelige lovforslaget som skal legges frem.

Hun er likevel tydelig på hva innholdet i loven vil være.

– Vi kommer til å legge fram en lov som slår tydeligere fast enn i dag at det ikke er lov å ligge med noen som ikke har sagt «ja» til det. Det burde være en selvfølge i Norge i 2024.

Read Entire Article