– Avkledd, slått og truet. Palestinske helsearbeidere forteller om mishandling i israelske fengsler.

1 month ago 20



Israelske styrker har internert tilfeldige palestinske helsearbeidere i Gaza siden krigen med Hamas startet. Det hevder Human Rights Watch i dag.

Kolleger bærer likene av to ambulansearbeidere som ble drept i et israelsk angrep i Rafah-området på Gazastripen i slutten av mai. Foto: Hatem Khaled, Reuters / NTB
  • Wasim Riaz

Publisert: 26.08.2024 14:21

Kortversjonen

Helsearbeiderne skal ha blitt deportert til interneringsanlegg i Israel. Der er de angivelig blitt torturert og mishandlet.

– Fengsling av helsepersonell og gjentatte angrep på sykehus i Gaza fra det israelske militæret har ført til en katastrofal forverring av helsevesenet, sier Human Rights Watch.

Organisasjonen har fra mars til juni i år intervjuet åtte palestinske helsearbeidere. Disse ble tatt til fange av det israelske militæret (IDF) fra Gaza mellom november og desember. Varetektsfengslingen deres varte i alt fra syv dager til fem måneder.

Seks av helsearbeiderne ble arrestert på jobb etter israelske beleiringer av sykehus. Noen ble arrestert i forbindelse med sykehusevakueringer som ifølge helsepersonell ble koordinert med IDF (forsvaret i Israel). Helsearbeiderne sier at de ikke ble informert om årsaken til fengslingen eller siktet for et lovbrudd.

En ambulanse er blitt skadet etter et angrep ved Shifa hospital i Gaza by i november i fjor. Foto: Reuters / NTB

– Må stoppe umiddelbart

Human Rights Watch snakket også med syv personer som så israelske soldater arrestere helsepersonell som utførte sine oppgaver.

– Den israelske regjeringens mishandling av palestinske helsearbeidere har fortsatt i det skjulte og må stoppe umiddelbart, sier Balkees Jarrah.

Hun er fungerende Midtøsten-direktør i Human Rights Watch.

– Tortur og annen mishandling av leger, sykepleiere og ambulansepersonell bør undersøkes grundig og straffes på passende måte, inkludert av Den internasjonale straffedomstolen (ICC), sier hun videre.

Ifølge Human Rights Watch sendte de et brev til det israelske militæret og den israelske fengselstjenesten med de foreløpige funnene 13. august. Men de har ikke fått noe svar.

Organisasjonen sier også at den langvarige vilkårlige interneringen og mishandlingen av helsepersonell har forverret helsekrisen i Gaza.

Denne rapporten kommer få dager etter rapporten «Welcome to hell» som Aftenposten nylig skrev om. Den sistnevnte rapporten er publisert av B’tselem, en israelsk menneskerettighetsorganisasjon.

De har sett på behandlingen av palestinske fanger i israelske fengsler og interneringsleirer etter 7. oktober. De har intervjuet 55 fanger som nylig har sluppet fri. Historiene de forteller, viser et mønster:

Utsulting. Grov vold, fysisk og psykisk. Mishandling. Søvnmangel. Seksuell vold.

Sendt til militærbase

Alle helsearbeiderne som ble intervjuet, ga lignende beretninger om mishandling i israelsk varetekt. Etter å ha vært i Gaza ble de deportert til interneringsanlegg i Israel. Blant annet til Sde Teiman militærbase i Negev-ørkenen og Ashkelon-fengselet.

Andre ble tvangsoverført til Anatot militærbase nær Øst-Jerusalem og Ofer interneringsanlegg.

Samtlige har fortalt at de ble avkledd, slått, fikk bind for øynene og påsatt håndjern. For de fleste varte det flere uker i strekk. De skal ha blitt presset til å tilstå å være medlemmer av Hamas med trusler om ubestemt varetekt, voldtekt og drap på familiene deres i Gaza.

En kirurg har fortalt at han hadde på sykehusantrekk og Crocs da israelske styrker arresterte ham under en beleiring av Kamal Adwan Hospital i Beit i desember.

– Vi var 50 helsearbeidere, inkludert sykepleiere og leger. Soldatene brukte mikrofonen til å beordre menn og gutter over 15 år å evakuere sykehuset. Da de tok oss ut av sykehuset, ba de oss kle av oss og beholde undertøyet, forteller legen.

Situasjonen for pasienter på Gaza har vært svekket etter at krigen mellom Israel og Hamas brøt ut i oktober. Nå viser det seg at helsetilbudet også er svekket fordi flere helsearbeidere er pågrepet og torturert av israelske styrker. Foto: Ramadan Abed, Reuters / NTB

– 310 er arrestert

En ambulansearbeider har fortalt at han ble nektet medisinsk behandling for brukne ribbein forårsaket av juling.

– Jeg hjalp folk som ambulansepersonell, jeg hadde aldri forventet noe sånt som dette.

Gazas helsedepartement har uttalt at israelske styrker har arrestert minst 310 palestinske helsearbeidere siden 7. oktober.

Healthcare Workers Watch-Palestine, en ikke-statlig organisasjon, dokumenterte 259 interneringer av helsepersonell. De har registrert 31 tilfeller som beskriver tortur og andre overgrep fra israelske styrker. Det er blant annet snakk om mangel på tilstrekkelig mat og vann, trusler om seksuell vold og voldtekt og nedverdigende behandling.

Healthcare Workers Watch-Palestine har hjulpet Human Rights Watch med å intervjue løslatte helsearbeidere.

Read Entire Article