Det er først og fremst en historie om unge mennesker som forelsker seg

3 hours ago 3



Vi er absolutt ikke i tvil om at Marianne Ihlen og Axel Jensen til tider hadde det fint, men det er altså ikke hovedfokuset i historien denne gangen, skriver Ingeborg Klyve. Bildet er fra NRK-serien «So long, Marianne». Foto: Nikos Nikolopoulos, NRK/Redpoint

Vi har ingen holdning til hvorvidt Axel Jensen var et dårlig menneske eller ikke. Sannsynligvis var han ikke dårligere enn andre av oss.

Publisert: 09.10.2024 13:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Vi setter stor pris på engasjement rundt serien «So long, Marianne» og at den vekker diskusjon. Som alltid i livet er det flere perspektiver på hva som er skjedd, sett ut fra hvilket ståsted man forteller fra.

Utro og ikke spesielt sannferdig

Vårt perspektiv, som vel ligger implisitt i tittelen, er sett ut fra Mariannes. Fra dette ståstedet, i likhet med hva forfatter Petter Mæljender selv skriver i en kronikk i Aftenposten, var Axel Jensen både utro og ikke en spesielt sannferdig fyr. Dette er på ingen måte en nyhet. Det er også skildret i flere av bøkene om ham og Marianne Ihlen.

Vi understreker også at dette er fiksjon, og serien er en tolkning av historien om Marianne og Leonard Cohen. Målsetningen vår er først og fremst å lage en best mulig historie med tredimensjonale karakterer. De gjør som de fleste av oss mye riktig, men også en del feil. Slik er det å være menneske.

Det er ikke til å komme unna at Axel forlot Marianne og barnet til fordel for elskerinnen sin

Vi har ingen holdning til hvorvidt Axel var et dårlig menneske eller ikke, sannsynligvis var han ikke dårligere enn andre av oss. Det er også viktig å påpeke at karakterene vi møter her, er unge. Leonard var en «elder statesman» på slutten av livet, men det er ikke den Leonard vi møter her.

Marianne er en 25 år gammel alenemor som sikkert ville gjort ting annerledes om hun var eldre, og trolig gjelder det samme for Axel. Men det er ikke til å komme unna at Axel forlot Marianne og barnet til fordel for elskerinnen sin.

Ikke hovedfokuset i historien

Det er et faktum, men det oppsummerer ikke hvem han var som person i løpet av et helt liv. Dessuten er historien i «So long, Marianne» komprimert for raskt å komme til kjærlighetshistorien mellom Marianne og Leonard. Kjærlighetsforholdet mellom Axel og Marianne, som strakte seg over flere år, blir kun fortalt i to episoder.

Vi er absolutt ikke i tvil om at Marianne og Axel til tider hadde det fint, men det er altså ikke hovedfokuset i historien vi forteller denne gangen.

Vi skal også huske at Axel var en ung mann på stadig søken etter de store svarene her i livet, samtidig som han var plaget av indre uro. Med litt oppmerksomhet vil man legge merke til at Leonard på sett og vis speiler en stor del av trekkene ved Axel i de tidlige årene. De har talent, feil og demoner.

Det handler om kjærlighet

Ambisjonen med dramaserien «So long, Marianne» er først og fremst å fortelle en historie om unge mennesker som forelsker seg idet de står på terskelen til voksenlivet og leter etter identiteten sin. De er fulle av drømmer og ambisjoner og forsøker å finne ut hvem de er, og hva deres plass i verden skal være. De prøver og feiler, som vi alle gjør.

Read Entire Article