Avgjørende for suksess: – Har aldri vært viktigere å få inn den riktige styrekompetansen

1 month ago 45



 Tove Breistein.

HODEJEGER: Hege Rødland og resten av Matae rekrutterer høykompetente styremedlemmer og -ledere til selskaper på hele Vestlandet. Foto: Tove Breistein.

Matae hjelper eiere og toppledere med å sette sammen og forbedre styrer og ledergrupper. Nå etablerer selskapet et kontor i Stavanger.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Matae ønsker å bidra til å forløse potensialet i styrene og ledergruppene på Vestlandet. Vi jobber hardt for at kundene våre skal bli best mulig rustet til å møte de utfordringer og muligheter de står overfor, sier gründer og strategisk rådgiver i Matae, Hege Rødland

Rådgiver- og rekrutteringsselskapet ble etablert i januar 2023 og hadde oppdrag fra dag én. Forklaringen er enkel:

– Det å få ekstern hjelp til styreevaluering og -rekruttering er viktigere enn noen gang. Slike leveranser krever spisskompetanse, dyp forretningsforståelse og et bredt nasjonalt nettverk for å lykkes.

 Tove Breistein.

TEAMET: Rådgiverne i Matae har mer enn 25 års erfaring innen ledelse, styrearbeid og rekruttering i alt fra familieeide bedrifter til store internasjonale konsern. Foto: Tove Breistein.

– Rådgiverne i Matae har dette, og vi forstår utfordringene med lovpålagte krav til mangfold og kjønnsbalanse i et marked hvor teknologi, globalisering og ESG er drivende krefter, sier Rødland og fortsetter:

– Vi finner kandidater som ikke bare følger med på utviklingen, men som aktivt driver den fremover.

Utvider til Stavanger: – En naturlig base

Matae har på kort tid etablert seg som en ledende aktør innen styrerekruttering i Bergen og utvider nå virksomheten med et kontor i Stavanger.

– Rogaland og Vestland har mange fellestrekk hva gjelder næringsstruktur. Derfor er Stavanger et naturlig sted å etablere seg, sier strategisk rådgiver Ola Thuen Neergaard, som skal lede det nye kontoret.

 – Helt naturlig for oss å se til Stavanger når vi skal ekspandere, sier Ola Thuen Neergaard.

UTVIDER: – Helt naturlig for oss å se til Stavanger når vi skal ekspandere, sier Ola Thuen Neergaard.

Selv har Neergaard opparbeidet seg verdifull innsikt i strategi, risikostyring og organisatorisk utvikling fra toppledelse og styrearbeid, både i Norge og internasjonalt. Regionen står på terskelen av en grønn og digital omstilling, og mange selskaper er i ferd med å ruste seg for fremtidens krav.

– Stavanger-kontoret blir en base for å hjelpe lokale selskaper med å finne kandidatene de ikke visste de trengte. Et godt styre skal være i stand til å realisere selskapets visjon, og samtidig tilføre ny innsikt og perspektiver.

– Vi legger stor vekt på å forstå selskapets strategiske mål før vi går i gang med å identifisere kandidater, forklarer Neergaard.

– Gode sparringpartnere og rådgivere

– Matae er nysgjerrige, kunnskapsrike og har god forståelse for de forretningsmessige og organisatoriske behovene vi har. De forstår virksomheten og personprofilene vi trenger i selskapet.

Det sier Roger Harkestad, konsernsjef i Tide, et av landets ledende kollektivselskaper. Selskapet har benyttet Matae til tradisjonelle rekrutteringsoppdrag ved ansettelse av toppledere, men ser også verdien av profesjonell styrerekruttering.

 – Matae er like mye strategiske rådgivere som hodejegere, sier Roger Harkestad.

FORNØYD: – Matae er like mye strategiske rådgivere som hodejegere, sier Roger Harkestad.

– Ved å bruke gode rådgivere med inngående strategikompetanse får vi et bredere perspektiv på hvilken rolle styret kan spille. Det kan være vanskelig å finne gode styremedlemmer i egne nettverk, sier Harkestad.

– Da anbefaler jeg heller å bruke Matae som er flinke til å få frem profesjonelle profiler. Underveis i en rekrutteringsprosess fungerer også Matae som gode sparringpartnere og rådgivere.

Hvorfor er det viktig med profesjonell styrerekruttering?

Tradisjonelt har mange selskaper rekruttert styremedlemmer- og ledere fra egne nettverk – og mange har blitt værende i styrerommet i årevis. Det er ikke alltid et sunnhetstegn, mener Hege Rødland.

– Fortsatt er det nok slik at mange sitter i styret, men vi mener at det riktige er å jobbe i styret – også mellom styremøtene. Styremedlemmer må være godt forberedt, engasjere seg og tørre å ta beslutninger som kanskje går imot etablerte sannheter, sier hun.

Kompetansekravet er også vesentlig høyere enn før.

– Jakten på teknologer startet med digitaliseringsbølgen for ti år siden. I dag er både AI-teknologi og bærekraft like viktige faktorer. Samtidig blir verden mindre, og styret må forstå ulike kulturer, nye regelverk og forretningsmodeller på et globalt nivå.

Ansvarsbyrden har også økt. Med strengere krav til etikk og etterlevelse av lover, hviler det et stort ansvar på styret for å sikre selskapets omdømme og langsiktige verdi.

– Riktige valg i styrerekrutteringen fører til beslutninger som skaper innovasjon, vekst og tillit hos aksjonærer, ansatte og kunder. Det har aldri vært viktigere å få inn de riktige folkene! avslutter Rødland.
Read Entire Article