– Det handler om trygghet, sier 86 år gamle Astrid Marie Nistad og støtter seg på rullatoren.
Hånden flakker mens hun prøver å treffe nøkkelhullet i postkassen på øverste rad.
Frykten for å falle er alltid til stede, men Astrid er glad for at posten hennes bare er en heistur unna - enn så lenge.
– Jo eldre og mer hjelpeløs jeg blir, jo viktigere er det at jeg har det jeg trenger, sier hun.
Ute på gata ligger et tjukt lag med is. For tre år siden brakk hun lårhalsen der ute, og minnene smerter fortsatt.
– Jeg går ikke trapper lenger. Hvis jeg skal hente post på butikken, må jeg gå langt og krysse veien fire-fem ganger. På vinteren er det umulig, sier hun.
Brev-kutt?
Nå kan det hende hun blir tvunget til det.
Rett før jul kom nemlig det regjeringsoppnevnte Postutvalget med sitt forslag til fremtidens posttjeneste.
Der var det særlig ett punkt som fikk Astrid og mange av landets eldre til å riste på hodet.
«Utvalgets flertall anbefaler at brevpost, som hovedregel, skal utleveres til betjente postpunkt i årene som kommer.»
Begrunnelsen er blant annet effektivisering fordi det sendes færre fysiske brev.
I klartekst – hvis forslaget blir vedtatt, får du ikke lenger brevene dine i postkassen. Da må du hente dem på butikken eller postkontoret, slik du gjør med dagens pakker.
Det er kanskje enkelt for mange, men for Astrid og hundretusenvis av andre eldre og uføre føles dette som nok et steg på veien mot et mer utilgjengelig samfunn.
Nå føler de at de kan miste noe av det mest grunnleggende – nemlig vissheten om at uansett hva du gjør, hvem du er og hvor du bor, kommer posten frem.
– Tenk på alle eldre ute i distriktene, de som har lang vei til butikken, de som er avhengig av å få tilsendt medisiner og viktige brev. Hva skal de gjøre? Dette går ikke an! sier hun, og fortsetter:
– Selv er jeg heldig som bor i byen og har nærhet til ting, men jeg tror mange eldre føler seg hjelpeløse. Mange ikke-digitale får ikke informasjonen de trenger, og går glipp av mye. Min melding er at myndighetene må tenke seg godt om før de kutter brevlevering.
– Dårlig løsning
I forslaget er det riktignok spesifisert at man kan søke om å få levert posten én dag i uka, men både Astrid og Pensjonistforbundet frykter mange ikke-digitale og eldre vil gå glipp av dette.
Det gjør også leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og Finans, som var den eneste i Postutvalget som stemte mot forslaget.
– Dette er en dårlig løsning. Mange av de som trenger å få post helt hjem, er folk med lav digital kompetanse. Faren er stor for at mange ikke vil forstå at de må ta et aktivt valg for å få brevene hjem, og mange vil ikke mestre den digitale løsningen man eventuelt må bruke.
– Det er alvorlig hvis bestemora di ikke får innkalling til legetimen, sa hun da forslaget ble lagt frem 16. desember.
– Slåss for alt
At brevene kommer i postkassen bør være en selvfølge, mener 86-åringen.
– Myndighetene bør slutte å fortelle oss at vi skal bo hjemme så lenge vi kan. Det går ikke hvis de ikke legger opp til det.
TV 2 har tidligere skrevet om 80 år gamle Monrad som føler mange eldre blir idioterklærte fordi de ikke henger med i dagens digitale samfunn.
Monrad (80) mener eldre bør få «snike»
Astrid reagerer på at myndighetene stadig vekk endrer og fjerner tilbud eldre er trygge på.
– Jeg føler vi må slåss for nesten alt. Vi slåss for bussen i gata vår, treningstilbudet, og nå må vi slåss for å få posten. Hva blir det neste?
Frykter utenforskap
Leder for Pensjonistforbundet Hordaland, Vigdis Ravnøy, sier de er sterkt kritiske til brev-forslaget.
I dagens Norge er det rundt 850.000 personer som regnes som ikke-digitale.
– Rundt 350.000 av disse er eldre over 65 år. Nå risikerer vi at mange ikke lenger får brev og informasjon levert hjem til seg. Derfor mener vi det er uriktig å vedta et slikt forslag, sier Ravnøy.
Forbundet forstår Postutvalget sitt argument om å kutte fordi det sendes færre brev i vår digitale tidsalder, men frykter dagens forslag vil forsterke utenforskapet for hundretusenvis av innbyggere.
– Myndighetene er nødt til å finne ut hvordan de fortsatt skal kunne nå alle. Posten må fremdeles være posten – en etat vi kan stole på.
Regjeringen: – Skal ta hensyn
TV 2 har forelagt kritikken for ledelsen i Postutvalget, som viser til Samferdselsdepartementet ettersom arbeidet med forslaget er avsluttet.
Statssekretær Bent-Joacim Bentzen (Sp) sier de tar bekymringene på alvor, men at det er behov for å endre dagens posttjeneste slik at den er bærekraftig i en tid der stadig færre sender brev.
– Her er veldig mange nyanser og hensyn som må tas. Derfor har vi sendt forslaget ut på høring slik at vi får alle innspill før vi tar stilling til forslaget.
– Mange eldre frykter de skal få dårligere tilgang på informasjon og leveringer de trenger i postkassene sine. Din kommentar til det?
– De som har behov for å få post, skal kunne få denne i postkassen. Vi vet det er en stor gruppe av befolkningen som er ikke-digitale, og det må vi ta hensyn til. Jeg oppfordrer alle til å sende innspill til høringen, sier Bentzen.
– Eldre vi har snakket med mener dette forslaget er nok et steg på veien mot et mindre tilgjengelig samfunn for dem. Hva er deres svar til det?
– Vi må finne løsninger som unngår at vi gjør det vanskeligere. Jeg har selv en mormor som er ikke-digital, og har stor forståelse for det. Vi må finne løsninger for den gruppen, sier han.
Gratulert av Brundtland
Tilbake i leiligheten står Astrid ved vinduet og peker.
Bak noen bygninger ved enden av gaten ligger butikken der hun sannsynligvis må hente posten hvis forslaget blir vedtatt.
Hun tenker på de som bor i distriktene, som har atskillig lengre vei enn henne.
86 leveår til tross – senioren vet meget godt hva det vil si å kjempe på vegne av andre. Astrid Marie Nistad er nemlig ingen hvem som helst.
I hele sitt voksne liv har hun stått på barrikadene for fellesskapet. Gjennom tre perioder satt den svorne sosialdemokraten på Stortinget mens Gro Harlem Brundtland var statsminister.
– Da jeg ble 80 år fikk jeg en personlig gratulasjon av henne. Det var stort, sier Astrid.
Nå er hun for lengst pensjonist, men kampviljen er likevel glødende.
At hundretusenvis av eldre og andre som sliter med bevegelseshemninger og digitale utfordringer kan få strupt leveringen av fysiske brev gjør henne oppkavet.
– Dette er viktig for meg, fordi jeg fortsatt føler det er viktig å representere folk, både i by og land. Mange eldre kommer seg ikke ut av husene sine engang.
Astrid føler eldre ikke blir tilstrekkelig hørt i dagens samfunn.
– Det virker som om dagens politikere er så opptatte av å vinne valget, at de glemmer hvem de representerer.