Åpner opp om det brutale øyeblikket som endret alt: – Ble mye følelser

2 hours ago 6



– Det var litt rart å gå inn på campus med resten av de norske folka her. Å møte tyskere og si hei til dem, men plutselig skifte til norsk. Det er litt spesielt, men veldig kjekt.

Tuva Hansen er i strålende humør når NRK treffer henne under landslagets samling i München.

Her ladet Norge opp på Bayern Münchens treningsfelt før bortemøtet med Albania i omspillet til EM. Dette er et sted hun kjenner godt og hvor hun stortrives. Men det er ikke lenge siden tilværelsen i den tyske storklubben var tung.

aGYZ0ON2VjU

STJERNE I STORKLUBB: Tuva Hansen har spilt for Bayern München siden 22/23-sesongen.

Foto: Reuters

Bunnpunktet kom i den siste og avgjørende kampen i Mesterligaens gruppespill i januar.

Hun hadde slitt med lite spilletid hele sesongen, men fikk sjansen fra start mot Paris Saint Germain i en kamp som måtte vinnes for at Bayern skulle ta seg til kvartfinalen.

– Føltes som jeg ikke fortjente å være der

På stillingen 1–0 til Bayern gjorde Hansen en feil som resulterte i at PSG utliknet.

– Jeg har jo sett situasjonen om igjen, og det var jo ikke det øyeblikket som gjorde at vi røyk ut, men det føltes veldig ut som jeg ikke fortjente å skulle være der, på en måte. At jeg ikke hadde gjort det jeg kunne.

Kampen endte 2-2, og Mesterliga-eventyret var over for den tyske storklubben. Tuva Hansen følte at det langt på vei var hennes skyld.

I Bayerns egen dokumentar ser vi bilder av en knust Tuva Hansen som får trøst av lagvenninnene på benken etter kampen.

– Ja, det ble litt mye følelser. Men sånn er det òg når du går på greit mange hormonelle preparater i tillegg, på grunn av endometriosen min. Så det kan gå litt i svart.

På den samme benken satt en hun kjenner godt, Bayerns norske trener Alexander Straus. De to hadde stor suksess sammen i Brann. Nå var han vitne til en Tuva Hansen som gikk fullstendig i kjelleren.

Tuva Hansen og Alexander Straus

SUKSESSDUO: Tuva Hansen og Alexander Straus fra tiden i Brann.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Hun var veldig lei seg. Veldig lei seg! For det var jo i den perioden hun ikke spilte så mye, og så spilte hun den kampen. Så hadde hun denne inngripen, sier Straus

Måtte be henne skjerpe seg

Han hentet Tuva Hansen fra gamleklubben Brann bare et halvt år etter at han fikk trenerjobben i Bayern München. Da var de halvveis inn 22/23-sesongen.

På grunn av skader på andre forsvarsspillere fikk Hansen mye spilletid i vårsesongen, kanskje i overkant mye ifølge Straus.

– Det gikk kanskje litt raskere enn vi hadde planlagt og tenkt. Så hun spilte veldig mye det første halvåret. Og så ble konkurransen sterkere i løpet av den sommeren. Hun spilte mye mindre året etter, og det tror jeg var tøft for henne.

Lite spilletid var uvant for ei som i store deler av karrieren har vært vant til å være et førstevalg. Men det er ikke lett å konkurrere om en plass i stjerneforsvaret til Bayern.

– Alle vil jo spille. Når du ikke får så mye spilletid, så er det selvfølgelig frustrerende. Det er ikke noe å legge skjul på det. Men det er måten du håndterer det på, som er viktig.

Tuva Hansen, pappa Hugo og lillesøster

FAMILIEBESØK: Pappa Hugo, tantebarn Celine og Tuva Hansen i München.

Foto: Privat

Sa ja til for mye

Straus sier at de to hadde mange tøffe diskusjoner i løpet av denne sesongen, og at han på et tidspunkt ba Hansen om å skjerpe seg og passe på at hun fikk nok hvile.

– Jeg mener at hun måtte fokusere mer på å prestere på det hun skal gjøre på banen. Hvis jeg skal gå inn i alle detaljene blir det en lang samtale, men mer enn å ha fokus på veldig mye rundt. Hun måtte optimalisere hverdagen sin for å kunne prestere på det øverste nivået. For det trengte hun. Hun sa nok kanskje ja til veldig mye. Tuva er jo et veldig ja-menneske.

Hansen gir Straus rett i at hun har en tendens til å si ja til for mye.

– Jeg sier ja veldig fort og tar på meg kanskje litt for mye ansvar og litt for mye ting.

– Hvilke ting da? 

– Det kan være alt fra sosiale setninger til ... Det kan være hva som helst, egentlig. Jeg vil jo bare hjelpe. Jeg er veldig sånn «people pleaser». Så jeg kan si ja til litt for mye. Og da kan det kanskje gå utover energien på trening eller sånne ting.

– Har du blitt flinkere til å si nei?

– Jeg er i en prosess ...

Bunnpunktet ble vendepunktet

Mesterliga-kampen mot PSG i januar kunne trykt Hansen enda lenger ned, men det motsatt skjedde.

– På tampen av forrige sesong møtte hun inn til sesonginnledningen og bare «nailet» det meste. Hun var kanskje en av de aller beste vår sesonginnledning. Hun er i en helt annen posisjon nå enn hun var for et år siden, sier Straus.

Hansen nikker når NRK konfronterer henne med uttalelsen til Straus, men hun nevner også en neseoperasjon hun tok i sommer som en viktig årsak til at hun nå føler seg bedre enn noen gang.

Tuva og pappa Hugo

NESEOPERERT: Tuva Hansen tror neseoperasjonen har bidratt til å gjøre henne til en bedre fotballspiller. Her sammen med pappa Hugo.

Foto: Privat

– Operasjonen har hjulpet meg både i trening og i kamp. Jeg merker det på antall sprinter jeg tar og at jeg blir mindre sliten mot slutten av kampene. Jeg føler jeg aldri har vært i så god form som nå. Jeg er veldig glad for at jeg prioriterte det i stedet for å ta ferie i sommer. Jeg er veldig fornøyd med valget jeg tok.

Denne sesongen kunne knapt ha startet bedre for Tuva Hansen i Bayern München, hun har startet 7 av 8 kamper. De leder Bundesliga og topper sin gruppe i Mesterligaen etter blant annet å ha slått Arsenal hele 5–2.

Men Tuva Hansen tar ingenting for gitt.

– Jeg føler ikke at man har en fast plass på dette nivået uansett. Du skal jo kjempe veldig hardt for å spille, og det skal du vise på trening hver dag.

Publisert 26.10.2024, kl. 10.58

Read Entire Article