– Hvis denne har driftsstans, så sendes det ut en alarm til meg via 2G. En oppringning. Og det er jo veldig greit, sier melkebonden Lars Lauten.
Den 14 år gamle melkemaskinen ringer til bonden over 2G-nettet når den har problemer.
Men teleselskapene har planlagt at de vil slukke 2G-nettene sine ved utgangen av 2025.
Regjeringen: – Alvorlig bekymret
2G-nettet i Norge er 31 år gammelt. Er man utenfor rekkevidden til 4G og 5G, kan man oppleve å måtte surfe internett med «edge», altså 2G.
I dag brukes 2G mest til tale, SMS og såkalt maskin-til-maskin kommunikasjon (M2M). Mange duppeditter baserer seg derfor på 2G-nettverket.
120.000 trygghetsalarmer, 35.000 heiser, og et høyt antall vann- og avløpsinstallasjoner baserer seg på 2G-teknologi, anslår Norsk kommunalteknisk forening (NKF).
– Det er stort og omfattende, og vi er bekymret, sier administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf.
Frp tviler på at Norge vil rekke å oppdatere alle duppedingsene.
– Vi vil se til Finland. De har utsatt dette frem til 2030. Det bør Norge også følge etter, sier Frps Morten Stordalen, som har fremmet et forslag om dette i Stortinget.
Og nå snur regjeringen, og åpner for å utsette slukkingen.
– Det har vært varsla i ganske lang tid at 2G-nettet skal slukkes. Men jeg er alvorlig bekymra for konsekvensene det kan føre til, sier Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap), og fortsetter:
– Derfor vurderer jeg nå å utsette den slukkingen.
Tar beslutningen før nyttår
Mens Finland har valgt å instruere teleselskapene til å opprettholde driften av 2G-nettverkene frem mot 2030, har Norge valgt en ordning om å la teleselskapene selv bestemme når 2G-nettet skal legges ned.
Nå åpner altså regjeringen for å gjøre det samme som finnene.
– Det at trygghetsalarmer, garasjeåpnere og biler skal kunne fungere, det er viktig for oss. Hvis slukkinga av 2G-nettet gjør at det går ned, så kan vi ikke ha noe av det, sier Tung.
– Betyr dette da at en endelig avgjørelse kommer til å komme før nyttår?
– Det gjør det. Slukkinga av 2G-nettet er varsla fra 2025, så dette er en beslutning som må fattes ganske raskt, svarer statsråden.
Vært varslet lenge – bonden er i rute
– Enhver teknologiovergang har jo både positive og negative sider, sier John-Eivind Velure.
Han er direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), som er underlagt Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
2G-slukkingen har vært varslet i over et tiår, men det er ikke godt å si hvor mye utstyr og infrastruktur som vil bli påvirket av slukkingen av 2G-nettet, ifølge Velure.
– Å ha total oversikt over dette er nok ikke helt mulig. Så at det kan være noen uforutsette konsekvenser når en faktisk skrur av, det kan jo skje.
Melkebonden Lars Lauten har fulgt rådene til myndighetene, og har allerede begynt å bytte ut utstyr på gården som går på 2G.
– Brannvernanlegget, der har vi jo gått over til 4G. Innbruddsalarm på bolig, den er skiftet ut med 4G, sier bonden som er godt rustet for hva enn fremtiden bringer.
Publisert 15.11.2024, kl. 18.51 Oppdatert 15.11.2024, kl. 18.59