Ap-lag kan bli lagt ned: – Udemokratisk hele greia

1 week ago 7



Neste torsdag er det trolig slutt for Arbeiderpartiets lokallag i Skjåk i Nord-Gudbrandsdal, skriver VG onsdag ettermiddag.

Dette skjer etter at fylkeslaget i Ap foreslår å legge ned videregåendeskole i Lom og flere andre skoler i Innlandet. Leder i Skjåk Ap, Stig Erlend Banken, sier til avisen at det i torsdagens lokalstyremøte vil bli lagt ned forslag om å legge ned lokallaget.

Han tolker stemningen innad i laget dit hen at forslaget vil få de nødvendige stemmene.

Også i nabokommunen Lom er det furore å spore.

– Nå blir Lom arbeiderparti lagt ned, sier leder Sigrun Garmo til VG. 

Hun forteller at lokallaget har mistet fem av 30 medlemmer siden prosessen med skolenedleggelser startet.

– Skandaløst, hele greia

– Det er fryktelig stor forskjell på det Lom Arbeiderparti står for og det som fylket står for, sier varaordfører i Lom, Bjørn Ola Aukrust (Ap), til TV 2. 

Han er ikke blant dem som vil melde seg ut av Ap, men sier at det er «skandaløst, hele greia». 

 Privat
VARAORDFØRER: Bjørn Ola Aukrust (Ap) i Lom. Foto: Privat

Flere medlemmer av Ap i Lom og Skjåk melder seg nå altså ut av partiet. 

– Hva er argumentene til dem som nå melder seg ut?

– Nei, det er den arrogansen, er ordet som går igjen. Arrogansen fra Breen og Enge.

Thomas Breen er fylkesordfører i Innlandet, og Hans Kristian Enge er nestleder i hovedutvalg for utdanning i Innlandet. Begge representerer Ap.

Stig Erlend Banken er leder i Skjåk Ap. Han tror lokallaget nå blir lagt ned.

– Det er opp til medlemmene våre å bestemme. Nå skal vi ha et møte i morgen kveld. Et styremøte. Det er dette det vil bli hovedsaken.

Han mener det er et drastisk grep lokalpolitikerne nå tar.

– Ja, det er fryktelig drastisk og trist. Og det er rett og slett på grunn av fylkeslaget vårt, som da vil legge ned mange nærskoler her i Innlandet.

Banken frykter for framtida til Skjåk hvis bygdas ungdom må busse til andre skoler.

– Vi tenker på elevene spesielt, som får fritida si tilbrakt på bussen. Når de må være fire til fem timer på buss hver dag, så sier det seg selv at alt som har med idrett, fritid, kultur, ungdomsmiljø. Alt det blir borte i bygda.

Skjåk-politikeren sier at han ikke opplever at fylkespolitikerne lytter på dem.-Fylket har nå på en måte låst seg. Vi opplever at vi blir ikke hørt.

Blir i partiet 

Onsdag vedtok hovedutvalget for utdanning i Innlandet et forslag om ny skolestruktur som medfører nedlegging av de seks skolene og skolestedene i Lom, Dombås, Dokka, Flisa, Skarnes og Sønsterud. 

– Det provoserer meg fryktelig at høringsinnspillet, der 90 prosent har vært imot i en eller annen form, blir ignorert, sier Aukrust. 

Selv melder han seg altså ikke ut av partiet. 

– De blir ikke kvitt meg. Jeg tror de begynner å bli lei av maset mitt nå, men det skal jeg love dem, at det kommer til å fortsette. Jeg har brukt årene mine i Arbeiderpartiet på å prøve å jobbe for Lom og vår region, og jeg kjenner mange folk. Om jeg melder meg ut, så får jeg ikke brukt dem, og da får ikke jeg komme med innspill. 

Ifølge varaordføreren har partiet mottatt utmeldelser fra folk som har stått som medlem i 50 år. 

– De har ringt meg og sagt at dette vil de ikke være med på mer. 

Han tro det vil være så få medlemmer igjen at lokallaget vil legges ned. 

– Om det blir det i praksis, må vi vente å se. Det er ikke noe styrevedtak på det, men sannsynligvis så blir det nok til det, fortsetter han. 

Aukrust er klar på et dette er på grunn av kun én sak: skolesaken. 

– Diktatorisk

Det er ikke sikkert at lokallaget legges ned, men avgjørelsen henger ikke bare på hva som blir endelig svar i skolesaken neste onsdag. 

– De har rett og slett kjørt en prosess som er så diktatorisk, og som er så lite basert på fakta, at om Arbeiderpartiet snur nå, så har de knust all troverdighet for folk i Lom. Så jeg tror det er for sent, sier Aukrust. 

Han kritiserer sterkt prosessen om hvordan dette har blitt håndtert. 

– Det er flere ting her. Det var et saksgrunnlag som lå ute til høring som vår konsulent fra KS plukket fra hverandre. Det var så dårlig at det var vanskelig å gi en høring på det. Og så kom vi til at vi skulle få saksgrunnlaget som administrasjonen kom med. Men dagen før, så klarte Breen å forhåndsprosedere og gå ut i media før tallene kom fra administrasjon og si at de la ned i Lom. 

Etter dette fikk de saksforslaget, som de fikk 19 timer til å sette seg inn i. 

– De har brukt to år og når det skal behandles, får vi 19 timer. Det er udemokratisk hele greia. 

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
TRIST: Fylkeslagleder Lise Selnes syns det er trist at de to lokallagene står i fare for å legges ned. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

– Veldig trist

– Det syns jeg er veldig trist. Jeg er glad i de to kommunepartiene og ønsker at de skal videreføre arbeidet sitt, sier fylkeslagsleder Lise Selnes (Ap) til TV 2.

Hun legger til at hun har vært i dialog med lokallagene – og fått signaler om at de ville legge ned hvis det ikke gikk veien i skoledebatten.

– Det skaper et enormt engasjement enten det er skoler eller skolesteder som er planlagt lagt ned. Det forstår jeg veldig godt. Folk synes det er trist og håpløst, sier Selnes.

Hun håper Ap fortsatt skal ha lokallag i Lom og Skjåk.

– Man må kjempe videre selv om man taper noen kamper på veien, så jeg håper det er mulig å videreføre kommunepartiet i Lom og Skjåk.

Selnes tror ikke protestaksjoner kan stoppe prosessen.

– Det er fylkespolitikere som kjenner saken og har det overordnede blikket over alle skolene i Innlandet. 

– Dette vil nok ikke stoppe prosessen, men det er klart det betyr jo noe for Innlandet Arbeiderpartiet når det får så sterke konsekvenser som å legge ned lokallag

 Terje Pedersen / NTB
OPPFORDRING: Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet oppfordrer lokallagene å jobbe aktivt for det de mener er riktige løsninger. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Stort engasjement 

Saken skal endelig avgjøres i fylkestinget på Hamar onsdag 23. oktober. 

– Jeg vet at saken om skolestruktur i Innlandet har skapt et stort engasjement, naturlig nok, den er viktig for mange. Min oppfordring er å jobbe aktivt for det de mener er riktige løsninger og fortsette å engasjere seg i Arbeiderpartiet, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til TV 2. 

Stenseng er selv fra Nord-Gudbrandsdal. 

Read Entire Article