Anklager CIA for drapskomplott

1 month ago 20



Myndigheten i Venezuela har pågrepet seks utenlandske statsborgere, som anklages for å ha planlagt å drepe president Nicolás Maduro.

 Matias Delacroix
KRAFIGE ANKLAGER: President Nicolas Maduro og innenriksdepartementet retter sterke anklager mot blant annet USA Foto: Matias Delacroix

Publisert 15.09.2024 04:05 Sist oppdatert 7 minutter siden

De seks–tre amerikanere, to spanjoler og en tsjekker–ble pågrepet lørdag, og pågripelsene ble kunngjort på statlig fjernsyn av landets mektige innenriksminister Diosdado Cabello, melder nyhetsbyrået AP.

Ministeren hevder de var en del av et komplott ledet av den amerikanske etterretningstjenesten CIA for å styrte landets regjering og drepe flere i ledelsen. 

I TV-innslaget, viser Cabello fram bilder av rifler han sier ble beslaglagt fra noen av pågrepne.

Maduro, som har vært ved makten siden 2013, har lenge hevdet at USA forsøker å styrte ham gjennom sanksjoner og hemmelige operasjoner.

 NTB/Scanpix
Innenriksminister Diosdado Cabello hevder CIA vil styrte landets regjering. Foto: NTB/Scanpix

Avviser anklagene

En av amerikanerne som er pågrepet, skal jobbe i marinen i USA. Det amerikanske utenriksdepartementet bekrefter at en militær tjenestemann er pågrepet og sier de kjenner til «ubekreftede meldinger om at ytterligere to amerikanske borgere er pågrepet».

De avviser anklagene på det sterkeste.

– Enhver påstand om amerikansk innblanding i et plott for å kaste Maduro er kategorisk falsk. USA fortsetter å støtte opp om å finne en demokratisk løsning på den politiske krisen i Venezuela, sier departementet i en uttalelse.

Kunngjøringen av pågripelsen kommer noen få dager etter at USA innførte sanksjoner mot 16 av Maduros allierte, etter anklager om valgfusk i valget i slutten av juli.

Den venezuelanske valgkommisjonen–som regnes som lojal mot Maduro–utpekte presidenten til vinner. Så langt har de ikke vært villige til å legge frem dokumentasjon som kan bevise den påståtte valgseieren.

 Venezuelas innenriksdepartement via AFP
Innenriksministeren viste frem disse riflene som bevis på attentatplanene. Foto: Venezuelas innenriksdepartement via AFP

Opposisjonen mener de vant overlegent. Dessuten samlet de inn opptellingsskjemaer fra nær 80% av landets stemmeautomater.

Ifølge disse tallene vant opposisjonens kandidat, Edmundo Gonzalez, valget med dobbelt så mange stemmer som Maduro. 

 Cristian Hernandez
Opposisjonen mener Edmundo Gonzalez er den rette vinneren av valget. Foto: Cristian Hernandez

Forverret forhold

Maduro har avvist forespørsler fra flere land om å fremlegge bevis for at han vant valget,

Tidligere denne uken anerkjente også det spanske parlamentet Gonzalez som vinner.

Dette har provosert Maduros allierte, skriver AP.

De har oppfordret den venezuelanske regjeringen til å suspendere både kommersielle og diplomatiske forbindelser med Spania. 

Tidligere denne uken gjorde de nettopp det, og kalte hjem den venezuelanske ambassadøren i Spania, etter at den spanske forsvarsministeren omtalte Maduros regjering som et «diktatur».

Dessuten er Gonzalez i eksil i Spania.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters jobber den spanske ambassaden med å få klarhet i situasjonen, samtidig som spanske myndigheter benekter anklagene.

Spenningen mellom Venezuelas regjering og USA har økt etter valget. Resultatet utløste også store protester i Venezuela hvor hundrevis av opposisjonsaktivister ble arrestert. 

Read Entire Article