Donald Trumps høye tollmurer mot USAs nærmeste handelspartnere er bare begynnelsen. Europa står for tur.
Søndag 2. februar kl. 19:29Kortversjonen
- Trump hever tollmurer mot Canada, Mexico og forbereder Europa på lignende.
- Canada og Mexico straffes med 25 prosent toll, mens Kina får 10 prosent.
- Eksperter frykter global handelskrig og høyere priser for amerikanske forbrukere.
- EU og andre handelspartnere forbereder mottiltak.
Trump behandler USAs venner verre enn landets fiender. Canada og Mexico straffes med en tollavgift på 25 prosent, med noen unntak. Det som produseres i Kina, som er USAs globale rival, får en straffetoll på ti prosent på alle varer.
Trump har gjort det klart at han også vil straffe Europa med høye tollmurer. I hans verden er det urettferdig at mange land har et overskudd i handelen med USA. Det må bety at de har ført USA bak lyset eller på andre måter utnyttet amerikanerne.
For ham er handelen et nullsumspill, hvis en vinner må det bety at den andre taper. Men handel gir gjensidige fordeler.
USA var en pådriver for frihandel i verden. Med Trump er den tiden forbi. Han velger proteksjonismen.
Norge har et handelsunderskudd med USA. Det aller mest av vår eksport går til EU og Storbritannia. Men Norge tjener på frihandel og det regelbaserte internasjonale systemet som Trump utfordrer.
Og slik Canada og Mexico vil svare USA med samme mynt, forbereder også EU seg på den handelskrigen som kommer. Norge har mye å tape.
Trump blåser i gang en handelskrig på et tidspunkt da inflasjonen og rentene er på vei ned, både i USA og hos handelspartnerne. Det er stor fare for at prisstigningen igjen skyter fart og den økonomiske veksten avtar.
Når det innføres høye tollmurer er det grunn til å tro at selskapene vil overføre en stor del av kostnaden på kundene i form av høyere priser.
En viktig grunn til at mange stemte på Trump var at han raskt lovet å redusere prisene på dagligvarer og drivstoff. En handelskrig kan føre til det stikk motsatte. Alt fra grønnsaker til bensin kan raskt bli dyrere for amerikanske forbrukere.
Men Trump leverer på et annet valgløfte. Han oppfører tollmurer, slik han varslet. Han påstår at USA ville tjene stort på det.
Den konservative amerikanske avisen Wall Street Journal er på ingen måte overbevist. De skriver i en lederartikkel at Trump har startet «den dummeste handelskrigen i historien».
Begrunnelsen for handelskrigen er dum.
Trump sier høye tollgrenser er nødvendig for å stanse strømmen av migranter og fentanyl til USA. Fentanyl er et syntetisk fremstilt opioid.
Det er viktig å bekjempe smuglingen av ulovlige stoffer. Det finnes målrettede måter for å styrke sikkerheten ved grensen. Å innføre høye importavgifter på alt fra agurker til råolje er ikke blant disse.
I de to første ukene i Det hvite hus har Trump opptrådt bøllete overfor flere av USAs nære samarbeidspartnere eller allierte, land som Danmark, Canada, Panama og Colombia.
Trump trives i rollen som en hardtslående «sterk mann». Han forlanger respekt. Alle må opptre underdanig.
I et bilde på Truth Social for noen dager siden fremstår Trump i stripete dress og bredbremmet hatt. Det ser ut som han har lånt antrekket som Arve Opsahl brukte i rollen som Egon Olsen. Han mangler bare sigaren.
Men Trump har en plan. Alt er timet og tilrettelagt.
Inntil noe går galt med den «briljante» planen.
William McKinley, som var president fra 1897 til 1901, er et forbilde for Trump. Han var «toll-sheriffen». I hans tid ble det mest proteksjonistiske importloven i USAs historie innført. Trump har fått seg for seg at USA på den tiden var det rikeste landet i verden.
Kanskje Trump har glemt eller oversett at McKinley i sin siste offentlige tale i 1901 tok et oppgjør med sin egen harde linje i tollpolitikken. McKinley hadde kommet til at handelskriger var ulønnsomme.
Ingen vinner på handelskriger. Det vil amerikanske forbrukere erfare. Og alle vi andre.
En global handelskrig er det siste verden trenger akkurat nå.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.