«Alle» googler dette nå – disse triksene forbauser ekspertene

3 weeks ago 15



Tre grep kan minske sannsynligheten for å bli syk denne høsten. Det er enklere enn du tror.

 Er kroppen og toppen nede for telling, og du føler for litt drahjelp? Da er det flere grep du kan ta selv. Foto: Ingrid Wollberg / TV 2
HOST OG HARK: Er kroppen og toppen nede for telling, og du føler for litt drahjelp? Da er det flere grep du kan ta selv. Foto: Ingrid Wollberg / TV 2

Publisert 28.10.2024 06:21

Saken oppsummert

Flere virus herjer i landet, og mange tyr til C-vitaminer, hvitløk og andre helsekostpreparater for å forebygge sykdom. Ekspertene er imidlertid klare på at dette ikke hjelper.

Lege Kaveh Rashidi avviser at produkter som hevdes å styrke immunforsvaret har effekt, og påpeker at et variert kosthold er bedre enn kosttilskudd.

Immunolog Gunnveig Grødeland understreker at et sunt immunsystem ikke trenger «boosting», men anbefaler sunt kosthold, god søvn og regelmessig trening for å holde seg frisk.

Grødeland påpeker også viktigheten av vitamin D i vinterhalvåret og anbefaler tran for å opprettholde god generell helse, selv om det ikke booster immunforsvaret.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Flere virus herjer i landet nå, og mange er slått ut av sykdom. 

Sitter du på trikken, med hostende folk rundt deg, og trygler om at du ikke skal bli syk? 

Da er du ikke alene. 

Mange setter sin lit til at ulike matvarer eller helsekostpreparater kan forebygge eller kurere forkjølelse. 

Dermed propper mange innpå C-vitaminer, hvitløk, solhatt eller sink for å holde basiluskene på avstand. 

 Lars Christian Økland / TV 2
VITAMINRIK: Mange tyr til høyt inntak av C-vitamin, for eksempel i form av appelsiner, for å forebygge eller kurerer forkjølelse. Foto: Lars Christian Økland / TV 2

Men hjelper dette egentlig?

Ekspertenes klare svar er nei

Humbug

Lege Kaveh Rashidi mener det meste som hevdes å styrke immunforsvaret er humbug. 

– Sannheten er at selv ikke C-vitaminer holder deg frisk. Det er gjort mange studier på effekten av C-vitaminer, som viser at vitaminet verken forebygger forkjølelser, lindrer plager, eller forkorter sykdomsforløpet effektivt, sier Rashidi. 

 Erik Edland / TV 2
TRO KAN FLYTTE FJELL: Lege Kaveh Rashidi tror mange sverger til kjerringråd mot forkjølelse på grunn av placeboeffekten. Foto: Erik Edland / TV 2

Legen vet at det nå er mange som googler «styrke immunforsvaret». 

Man får da opp sider som leder til ulike norske apotek som selger produkter som sink, solhatt og antioksidanter, med antydninger om at de er viktige for immunforsvaret ditt. 

Men legen er tydelig på at dette ikke er noe du trenger. 

– Det er ikke nødvendig å øke inntaket av hvitløk, honning, ingefær eller andre spesifikke matvarer. Et variert og høyt inntak av frukt og grønt er løsningen, ikke piller og tilskudd, sier Rashidi.

Tre klare tips

Professor i immunologi, Gunnveig Grødeland, er også tydelig når vi spør om det går an å styrke immunforsvaret på såpass kort sikt. 

– Svaret er helt klart nei, sier Grødeland.

 Rune Blekken / TV 2
EKSPERT: Gunnveig Grødeland forsker på immunologi og forteller at det er tre ting som hjelper deg til å holde deg frisk. Foto: Rune Blekken / TV 2

Hun er tydelig på at et sunt immunsystem ikke trenger å bli «boostet». Det fungerer best når det er perfekt balansert, noe kroppen selv sørger for. 

– Men det er tre konkrete ting du kan gjøre for å holde deg frisk, sier immunologen. 

Hennes beste tips for å ikke bli syk, er å spise sunt, sove godt og trene regelmessig. 

I tillegg påpeker Grødeland at det heller ikke skader å få ned stressnivået. 

– Forbauser meg 

Forskningen bekrefter det professoren sier. 

– Jeg blir rett og slett forbauset over forskningsresultatene. Jo mer vi forsker på hva som forebygger sykdommer, jo tydeligere blir det at god og nok søvn, trening og sunn mat er de viktigste faktorene, sier hun. 

 Gorm Kallestad / NTB
DRØMMELAND: Nok søvn er blant det viktigste for å holde seg frisk og forhindre sykdom. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Men det er én ting Grødeland mener at enkelte bør passe på å få i seg nok av, når dagene nå er kortere og solstrålene færre. 

I sommerhalvåret lager kroppen selv vitamin D når huden eksponeres for sollys. Men i vinterhalvåret, med mindre sol, er det en del som får D-vitaminmangel. 

– Tran er alltid lurt å ta. Det hjelper ikke for å booste immunforsvaret, men det hjelper på den generelle helsen, sier Grødeland. 

Read Entire Article