– Aldri sett noe lignende

1 month ago 26



Norsk psykolog i Gaza:

Over 40.000 palestinere er drept på Gazastripen siden den 7. oktober i fjor. – Bak hver dør er det den ene grusomme historien etter den andre, sier norsk psykolog som er i Gaza til TV 2.

 Eyad Baba / AFP / NTB
ANGREPENE FORTSETTER: Israelske luftangrep er daglig kost på Gazastripen. Her fra et angrep mot Deir al-Bala 11. august. Foto: Eyad Baba / AFP / NTB

Publisert 15.08.2024 21:13

Torsdag ble nok en dyster milepæl nådd i Midtøsten. Over 40.000 palestinere har blitt drept på Gazastripen siden den 7. oktober i fjor, ifølge lokale helsemyndigheter.

Litt over ti måneder etter at Hamas drepte omtrent 1140 israelere i et terrorangrep, fortsetter altså israelske motangrep med full styrke.

– Hver dag dør dusinvis av mennesker. De kuttes i biter. Hva kan jeg si om det? Vi har aldri opplevd noe lignende, sier palestinske Fadwa Al-Najjar til nyhetsbyrået Reuters torsdag ettermiddag.

Den pågående konflikten har ført til en alvorlig humanitær krise, med et stort antall sivile ofre, inkludert kvinner og barn. Israel hevder at mange av de drepte er Hamas-krigere, men FN og flere statsledere har uttrykt bekymring for det høye antallet sivile dødsfall.

Den norske barnepsykologen Katrin Glatz Brubakk har lang erfaring med å bistå både barn og voksne i krigsrammede områder.

 Privat
BARNEPSYKOLOG: Katrin Glatz Brubakk har jobbet i krigsrammede områder i ni år, men det hun ser i Palestina kan ikke sammenlignes med noe. Foto: Privat

– Men det jeg møter her er av en skala og alvorlighetsgrad jeg aldri har vært borti, noensinne, sier hun til TV 2.

Brubakk er akkurat nå i Al Mawasi på Gazastripen, hvor hun er på oppdrag for Leger Uten Grenser de neste fire ukene.

– Vanskelig å formidle omfanget

Når TV 2 slår på tråden torsdag ettermiddag, har Brubakk allerede vært operativ på Nasser-sykehuset på Gazastripen i en uke. På den tiden har hun rukket å møte en rekke skjebner.

– Hver dag får vi på sykehuset inn nye pasienter som er skadet av skudd, bombenedslag og flygende betongbiter, forklarer hun. 

 Privat
SYKEHUS: Brubakk jobber på Nasser-sykehuset for Leger Uten Grenser. Foto: Privat

I bakgrunnen av intervjuet med Brubakk, kan TV 2 høre både barnelatter, smell, og biler som skrenser. Bak balkongen barnepsykologen står på, er et hav av telt som huser internt fordrevne palestinere.

Hun understreker at de psykiske traumene blant befolkningen er omfattende, med mange som sliter med alvorlige mentale helseproblemer etter å ha opplevd angrep og tap av nære familiemedlemmer.

– Det er vanskelig å formidle omfanget av dette, for bak absolutt hver eneste dør jeg går gjennom er det den ene grusomme historien etter den andre, poengterer hun.

Blant de mange tragiske skjebnene hun har møtt, trekker Brubakk frem en fem år gammel gutt som ble alvorlig skadet da han besøkte besteforeldrene sammen med sin far.

 Privat
TELTLEIR: Like ved boligen til Brubakk er en massiv teltleir som huser interne flyktninger. Foto: Privat

Faren ble drept i angrepet, og gutten, som også mistet et bein, har utviklet alvorlige psykiske problemer.

– Gutten sover nå store deler av døgnet og viser tegn på dyp psykisk uro. Han har isolert seg og sliter med å bearbeide traumene etter det han har opplevd, forteller Brubakk.

Ifølge Brubakk reagerer gutten nå med å bite seg selv og rive ut håret sitt, fordi han ikke klarer å prosessere alt det vonde som foregår rundt ham.

Våpenhvileforhandlingene fortsetter

Barnepsykologen understreker at det er begrenset hva man kan gjøre i en så alvorlig situasjon som Gazastripen står i nå.

– Den jobben vi gjør med å lindre smertene og bøte på psykologisk skade, er bare små dråper i et stort hav, sier hun, og påpeker behovet for en varig våpenhvile for å kunne tilby befolkningen den hjelpen de virkelig trenger.

Forhandlinger om våpenhvile har pågått periodevis siden i fjor, men nå blomstrer det nytt håp for en enighet.

 Karim Jaafar / AFP / NTB
SKAL FORHANDLE: Israel, Egypt, USA, og Qatar møtes for våpenhvilesamtaler i Doha torsdag. Foto: Karim Jaafar / AFP / NTB

Qatar startet nemlig torsdag formiddag nye, viktige forhandlinger om en våpenhvile, sammen med Egypt, USA og Israel. Disse samtalene, som ble gjenopptatt i Doha, har som mål å overvinne de siste hindringene for å etablere en varig våpenhvile.

Hamas deltar imidlertid ikke i forhandlingene, bekrefter en talsperson for gruppen til TV 2 torsdag.

USAs spesialutsending Brett McGurk og CIA-direktør William Burns deltar også i samtalene, som forventes å fortsette fredag.

Den israelske delegasjonen, ledet av Mossad-sjef David Barnea, er i forhandlinger med qatarske og egyptiske meglere, mens Qatar og Egypt også forhandler med Hamas når samtalene er ferdige.

– Dette er et viktig skritt, og vi har allerede nærmet oss en avtale, sier en amerikansk talsmann til Jerusalem Post.

Read Entire Article