Aktor: Besseberg trekker klokke-anke

2 days ago 10



Anders Besseberg (78) har ifølge Økokrim trukket trukket anken på ett av punktene i korrupsjonsdommen mot ham.

 Anders Besseberg med klokkeesken i Russland i 2011. Bak står russeren Sergej Kutsjenko og tidligere generalsekretør i IBU, Nicole Resch (nå Ruhr). Foto: NordicFocus / NordicFocus
  • Anders K. Christiansen, VG

    Anders K. Christiansen, VG

Publisert: 15.10.2024 12:57

I vår ble den tidligere skiskytterpresidenten dømt til fengsel i tre år og én måned for grov korrupsjon. Besseberg anket på stedet og denne uken ble det kjent at Borgarting lagmannsrett vil behandle saken en gang i 2025.

Der kommer tre luksusklokker, en gratis BMW, russiske prostituerte og en rekke eksklusive jaktturer i Europa på nytt til å være tema.

Det er én av disse klokkene Besseberg nå skal ha trukket anken på, og erkjent straffskyld for, ifølge førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

– Vi noterer at konsekvensen av dette ikke synes å være adressert av ankeutvalgetankeutvalgetBestår av dommere som vurderer om en anke fra tingretten skal slippe gjennom nåløyet og behandles på nytt i lagmannsretten.. Vi ser nå nærmere på betydningen av dette for den videre saksgangen, sier hun til VG.

Klokken det er snakk om er denne Omega-klokken i gull, til en verdi av 195.000 kroner:

Foto: Christian Thorkildsen / VG

Denne ble gitt til Besseberg under en gallamiddag i russiske Khanty Mansjisk i 2011. I Buskerud tingrett fikk dommerne høre hvordan Besseberg hevdet at han ikke pakket opp gaveesken med klokken før han kom hjem til Norge.

Da han forsto hvor dyr klokken var, hevdet Besseberg at han ønsket å gi den tilbake til visepresident Sergej Kusjtsjenko. Russeren insisterte derimot på at Besseberg fortjente klokken, fortalte nordmannen i retten.

Les også

Besseberg fikk luksusklokke: Ønsket seg russisk etterfølger

Årsak: Besseberg hadde ledet sitt IBU-styremøte nummer 100 og fylt 65 år tidligere samme år. Klokken ble også gitt av Kutsjenko som privatperson, ikke russisk idrettsleder, ble det hevdet.

Dommerne i Buskerud tingrett dømte Besseberg på det aktuelle punktet.

Da hadde allerede forsvareren hans innrømmet at mottaket av klokken kunne være kritikkverdig, men samtidig argumentert for at det ikke var straffbart.

 Marianne Djupesland i Økokrim. Foto: Gisle Oddstad / VG

Marianne Djupesland ønsker ikke å svare på VGs spørsmål om hva mottak av en klokke verdt 195.000 kroner isolert sett kan gi av straff.

Konfrontert med opplysningene om at Besseberg skal ha trukket anken på ett punkt, sier forsvarer Mikkel Toft Gimse at de vil komme tilbake til den aktuelle klokken i ankesaken til neste år.

Bessebergs anke på de andre punktene i dommen mot ham står ved lag. Tiltalen hadde opprinnelig ti ulike punkter.

Read Entire Article