Aktor ba om seks måneders fengsel – fikk 19 dager

1 week ago 90



Tidligere i oktober sto Fridtjof Klareng Dale (34) og Esther Hjerrild (23) tiltalt for grovt skadeverk i Oslo tingrett. 

De to demonstrantene tilhører organisasjonen Stopp Oljeletinga, og sprayet i fjor høst ned Klima- og miljødepartementet med oransje maling. 

Eieren av bygget har brukt 2,4 millioner kroner på å få fasaden ren igjen. Dale og Hjerrild risikerte å måtte betale tilbake hele denne summen, før aktor til slutt la ned påstand om et erstatningskrav på 1,2 millioner kroner. 

Oslo tingrett mener derimot at de to tiltalte ikke kan lastes for at vaskejobben ble dyr. 

Dommen sier at de to aktivistene skal betale tilbake til sammen 200.000 norske kroner. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
AKSJONEN: Slik så bygget ut 2. november 2023. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Må sone bak murene

Påtalemyndighetens aktor, politiadvokat Håkon Sjøvold, argumenterte i retten for at de tiltalte måtte dømmes til seks måneders ubetinget fengsel for grovt skadeverk.

– Jeg er misfornøyd med at jeg må i fengsel. Det har jo etter mitt syn en avkjølende effekt for ytringsfriheten. Men sett opp imot hva påtalemyndigheten ba om, så er jeg lettet, sier Fridtjof Klareng Dale. 

Oslo tingrett mener i motsetning til aktor at skadeverket ikke er grovt, og at riktig straff er fengsel i 19 dager for Dale og 21 dager for Hjerrild. 

Årsaken til at sistnevnte er dømt til to dager mer, er at hun også er dømt for å ha stormet Ullevaal stadion under en landskamp. Den danske 23-åringen er også dømt for ikke å ha fulgt politiets pålegg om å flytte seg under en demonstrasjon foran Norges Bank.

Etter en helhetsvurdering har retten kommet til at forholdet kun kvalifiserer til et «alminnelig skadeverk».

Retten begrunner dette blant annet ved å peke på lovens vilkår om at et skadeverk først blir grovt når ødeleggelsene overskrider grunnbeløpet i folketrygden. 

I november 2023 utgjorde dette omtrent 124.000 kroner. 

Klareng Dale og Hjerrild har begge erkjent de faktiske forholdene, og partene er helt enige om hendelsesforløpet. 

På forhånd hadde aktivistene regnet med å få et erstatningskrav opp mot 30.000 kroner. De forklarte at de har et bredt kontaktnettverk både i Norge og i utlandet. Vaskejobbene etter tilsvarende aksjoner har ifølge de tiltalte aldri oversteget 30.000 kroner.

For å begrense skadene ble malingen også vannet ut før den ble sprayet på veggen. 

Forvalteren får kritikk

Forsvarerne til de to tiltalte argumenterte i retten for at et omfattende erstatningsansvar vil være i strid med ytrings- og demonstrasjonsfriheten, fordi det vil oppleves som en straffereaksjon fra staten.

Det som derimot ble avgjørende for at erstatningskravet til slutt ble så mye lavere enn aktors påstand, er eiendomsforvalteren manglende evne til å begrense skaden. 

Etter skadeerstatningsloven har den skadelidte såkalt tapsbegrensningsplikt. Loven sier at erstatningen kan settes ned eller falle bort dersom den skadelidte har «medvirket til skaden ved egen skyld». 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
SAMME DAG: Rett etter aksjonen ble det vasket med både vanlig vannslange og høytrykksspyler. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Det gjelder også når skadelidte har latt være «i rimelig utstrekning» å fjerne eller minske risikoen for skade, eller «etter evne å begrense skaden».

TV 2 har tidligere omtalt hvordan eiendomsselskapet som forvalter bygget brukte over 2,4 millioner kroner på å vaske departementet. 

Blant annet ble det brukt flere hundretusener på å sette opp et tett stillas, som ble varmet opp med kraftige vifter. Det ble også laget et basseng på bakken, som skulle fange opp det tilsmussede vannet før det ble kjørt vekk med tankbiler. 

Departementet stilte krav

En stor del av kostnadene knytter seg også til at alt arbeidet ble gjennomført utenfor normal arbeidstid, altså på natten.

«Etter rettens vurdering er det flere omstendigheter som tilsier at det ikke ble gjort slike tiltak som kan forventes av en profesjonell eiendomsforvalter den første tiden etter at bygget ble tilgriset av maling», skriver retten. 

Videre peker dommen på at man lyktes med å få vekk store deler av malingen de første timene etter aksjonen. Her ble det brukt høytrykksspyler og noe såpe. 

«Det er uklart hvorfor dette arbeidet ikke ble videreført samme dag eller de påfølgende dagene av han eller andre, før resten av malingen tørket inn».

 Politiet
ETTER TRE TIMER: Slik så fasaden ut etter tre timers vask med høytrykksspyler. Foto: Politiet

Eiendomsforvalteren forklarte i retten at det ble stilt en rekke krav fra departementet og dets sikkerhetsavdeling. 

Oslo tingrett kritiserer forvalteren for å ha godtatt alle kravene uten videre. 

«Det var også et klart ønske om at arbeidet skulle gjennomføres så snart som mulig – noe som i seg selv ble svært fordyrende. Ifølge Andersen ville arbeidet antakelig tatt halve tiden hvis de hadde ventet til våren etter at frosten hadde gitt seg.»

Estimerte 300.000 kroner

Det var Ellingard Naturstein som gjennomførte selve vaskejobben på oppdrag fra forvalteren, Malling og Co. 

Bjarg Andersen fra Ellingard har tidligere sagt til TV 2 at de er stolt over jobben de har gjennomført, og at de ikke tok noen snarveier. 

«Det er etter rettens vurdering illustrerende for merkostnadene ved de ulike kravene til prosjektet at Ellingard Naturstein først estimerte at arbeidet ville koste mellom 300.000-500.000 kroner. Beløpet økte betydelig noen måneder senere, før arbeidet var igangsatt. I slutten av januar ble kostnadene estimert til 600.000- 700.000 kroner, og de endelige kostnadene ble til slutt vesentlig høyere enn det igjen.»

Retten skriver videre: 

«Det til tross for at det hele veien var tatt høyde for at trafikken måtte stanses, at fasaden måtte varmes opp i et telt, at det skulle samles opp avfallsvann, samt muligheten for at det måtte gjøres arbeid kveld og natt.»

Vurderer anke

Retten påpeker også at en vesentlig del av de endelige kostnadene har gått med til prosjektering og administrasjon. 

Etter en helhetsvurdering kom retten til at Hjerrild og Dale dømmes til å betale 50.000 kroner i erstatning til eiendomsselskapet og 150.000 kroner til forsikringsselskapet. 

 Lauritz Rushfeldt Vatne / TV 2
DØMT: Esther Hjerrild og Fridtjof Klareng Dale er dømt til ubetinget fengsel i henholdsvis 21 og 19 dager. Foto: Lauritz Rushfeldt Vatne / TV 2

I en epost til TV 2 skriver Bendik Falch-Koslung, Esther Hjerrilds forsvarer, at de er fornøyd med å ha fått betydelig medhold både i forhold til erstatning og straff sammenholdt med det som var påtalemyndighetens påstand. 

«Likevel er dommen alvorlig for min klient, som bare ville protestere mot regjeringens klimapolitikk på en kraftfull måte. Jeg skal gå grundig gjennom dommen sammen med henne og deretter tar vi stilling til hvordan hun forholder seg videre», skriver Falch-Koslung.

Politiadvokat Håkon Sjøvold sier til TV 2 at påtalemyndigheten skal lese dommen grundig før de bestemmer seg for om de vil anke. 

– Jeg noterer meg at retten er enig med påtalemyndigheten i noe, men at det også er uenigheter om noen ting, sier Sjøvold. 

Read Entire Article