Advarer nordmenn mot stor tabbe: – Det skal du være forsiktig med nå

4 days ago 10



Økonomene har et tydelig budskap til deg som syns utgiftene er høye om dagen. Og du kommer ikke til å like svaret.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2, Ingrid Wollberg / TV 2, Heiko Junge / NTB
KLAR TALE: Økonomene er tydelige på hva de tror om rentenivået fremover. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2, Ingrid Wollberg / TV 2, Heiko Junge / NTB

Publisert 02.10.2024 17:04 Sist oppdatert 21 minutter siden

Saken oppsummert

  • Styringsrenten i Norge er nå på 4,5 prosent.
  • Norges Bank signaliserer rentekutt fra første kvartal neste år, men eksperter regner med at det fremtidige rentenivået vil ligge langt høyere enn det som har vært vanlig det siste tiåret.
  • Økonomer advarer yngre generasjoner og boligkjøpere mot å forvente at det blir svært lave renter og anbefaler at de ikke tøyer strikken på boligmarkedet.
  • Flere banker melder om økt pågang av kunder som ønsker fastrenteavtale på boliglånet sitt.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Hvis du elsker å betale høye renter på boliglånet ditt, har du hatt en skikkelig drømmehøst.

Hvis du derimot – som de fleste andre av oss – helst skulle ønske at den månedlige summen var litt lavere, har det nok vært noen litt kjipere måneder for lommeboken.

I dag er styringsrenten på 4,5 prosent. Og det betyr en boliglånsrente på rundt 6 prosent for mange.

Lavere rente

Men det kan bli andre renteboller ganske snart.

Norges Bank har allerede gitt de første signalene om at vendepunktet er nært: De regner med at renten kan settes gradvis ned fra første kvartal neste år.

– Vi mener det er behov for å holde renten på dagens nivå en stund til, men tidspunktet for å sette renten ned nærmer seg, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache etter rentemøtet i september.

Men hvor lavt kan rentenivået her i landet bli fremover? Det har ekspertene et veldig tydelig svar på. 

Stor endring

TV 2 har spurt to av landets fremste økonomer om hva de tror blir den nye normalen for renta de kommende årene.

Budskapet er ikke til å misforstå.

– Det rentenivået vi hadde med svært lave renter, var et historisk unntak. Nå er troen på evig lave renter borte, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Han får støtte av sjeføkonomen i Nordea, Kjetil Olsen.

– Norsk økonomi ser ut til å ha håndtert en høyere rente ganske bra. Og det ser ut til å gå bedre fremover. Så det er ikke sikkert at vi trenger så veldig mye lavere renter for å holde økonomien i gang og arbeidsledigheten lav, sier Olsen.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
HØYERE RENTE: Kjetil Olsen i Nordea tror mange nordmenn må forberede seg på et nokså høyt rentenivå de neste årene. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Der Andreassen tror på et normalrentenivå på rundt 3 prosent, tror Olsen det blir færre rentekutt å se frem til.

– Vi tror et rentenivå rundt 4 prosent er et godt utgangspunkt. Det vil si to eller tre rentekutt fra dagens nivå, sier Olsen.

– Har ikke sett noe annet

Etter finanskrisen i 2008 har nordmenn vært vant med rekordlave styringsrenter der det i praksis har vært gratis å låne penger. Andreassen advarer spesielt én gruppe mot å tro at de tidene kommer tilbake.

– Alle under 40 år har ikke sett noe annet enn de lave rentene i voksen alder. Da er det jo naturlig å tro at vi skal tilbake dit. Men det er ingenting som tyder på det.

Andreassen kommer også med en klar advarsel til dem som planlegger å strekke strikken på boligmarkedet nå i påvente av et mye lavere rentenivå fremover.

 Goran Jorganovich  / TV 2
ADVARER: Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets ville ha tenkt seg om før han makset boliglånet for å satse på boliggevinst nå. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Jeg ville ikke ha tilpasset økonomien min til at renten skal bli veldig lav igjen. Hvis du mener at 4-4,5 prosents boligrente er for høyt, så har du lånt for mye, sier han og fortsetter:

– Norske husholdninger har håndtert en kraftig renteøkning ganske bra, selv om noen har vært for optimistiske. Det skal du være forsiktig med fremover.

– Godt alternativ

Flere banker har senket renten på fastrenteavtalene den siste tiden, og det meldes om stor pågang.

TV 2 har tidligere fortalt hvilken fastrenteavtale som er den beste.

Kjetil Olsen i Nordea mener folk som håper at renten skal gå mye ned nå, bør gå for nettopp det alternativet; binde renten.

– I fastrenteavtalene er det priset inn flere rentekutt enn det både vi og Norges Bank tror kommer i løpet av 2025.

Read Entire Article