Advarer før høst­ferien: – Snur fort

1 week ago 9



Thord Paulsen må daglig redde bilister som ikke er forberedt på vinterføre. Én feil blir stadig mer vanlig, advarer bilbergeren.

 ITV Studios Norge / National Geographic TV
I AKSJON: «Vinterveiens Helter» er blant National Geographics mest populære program. Thord Paulsen har et klart råd til dem som nå skal ut på veiene. Foto: ITV Studios Norge / National Geographic TV

Publisert 30.09.2024 17:10 Sist oppdatert 9 minutter siden

Det er høstferie de kommende ukene i Norge, og mange skal nå i bilen for å reise på hytter og fjellturer.

Det betyr at det blir travelt fremover for Thord Paulsen og gjengen fra «Vinterveiens Helter», som berger biler foran millioner av seere.

Nordmenn flest er flinke til å kjøre bil, men Paulsen ser stadig flere feil som kan bli skjebnesvangre når folk tar turen over fjellet.

Særlig én feil gjør stadig at bilbergerne må i aksjon. 

Uhell knyttet til dekkene

– For dem som skal på høstferie nå er det smart å hive på vinterdekk, så kan man heller bytte tilbake når man er tilbake til byen, sier Paulsen. 

Han har drevet med bilberging i 20 år, og minner om at det er sjåførens ansvar å være skodd for forholdene. 

 ITV Studios Norge / National Geographic TV
PÅ GLATTISEN: Bilbergerne med tilholdssted i Odda må titt og ofte hjelpe bilister som har sklidd ut av veibanen. Foto: ITV Studios Norge / National Geographic TV

– Når den første snøen kommer, er det en del som kjører med sommerdekk. De er gjerne ikke helt forberedt, så skjer det en kollisjon eller at de kjører i autovernet.

Mange glemmer det

Har man først byttet dekk, er det nesten vel så viktig å huske å ta med seg verktøy til veien. Hvis ikke, kan det bli dyrt. 

– Vi hadde nylig en som hadde byttet hjul i Haugesund, og som ikke hadde etterstrammet dem. Så mistet han dekket midt på veien med tilhenger på og alt, og vi måtte komme og hjelpe.

Mange baserer seg mest på gradestokken når de setter ut på veien. 

Det kan fort gjøre at man ender på lasteplanet til Paulsen. 

 Goran Jorganovich  / TV 2
FORSIKTIG: Selv om vi er i første halvdel av høsten kan snøen melde seg, særlig i høylandet. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Den første snøen som kommer er utrolig glatt. Mange bommer på at det kan være tre-fire grader i luften, men en våt veibane. Så blir det blå himmel, og klink is. 

Tabben han ser stadig mer

Turer over fjellet kan fort ende i kolonnekjøring om været vil det. Paulsen anbefaler alle å planlegge for at korte turer blir lengre enn først antatt. 

– Det er viktig å ha med seg mat, varme klær og fult med drivstoff eller strøm. Det kan bli kaldt om du ikke kan ha bilen i gang mens du venter. 

Og nettopp dette er et stadig økende problem bilbergere stadig må rykke ut til. 

Elbil-parken i Norge har blitt meget stor, og mange bilister havner i problemer knyttet til et flatt batteri.

– En gjenganger hos oss er at de har ladet opp så de rekker til Røldal, men mangler 200 til 500 meter. Spesielt når det er kaldt går det fort på batteriet.

 Goran Jorganovich  / TV 2
LADESTASJON: Både på vinterstid og ellers er det viktig å planlegge godt når man skal på lengre turer med elbilen. Ladestasjoner er ikke strødd utover Hardangervidden. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Er du ukjent med hvor godt elbilen din takler kulde, uvær eller bare bratte veier, gjør du lurt i å ha godt med klær.

–Jeg anbefaler også alle å lade batteriene, så man har fullt opp før man reiser. 

 – Ikke hør på alt jeg sier

Paulsen og sønnen Eirik er straks klar med den niende sesongen av «Vinterveiens Helter». 

Han er krystallklar på at han ikke vil gå arbeidsledig denne vintersesongen heller, til tross for gode råd levert hos TV 2. 

 ITV Studios Norge / National Geographic TV
BLODSBÅND: Både far og sønn Thord og Eirik Paulsen er med når sesong ni av «Vinterveiens Helter» kommer på TV. Foto: ITV Studios Norge / National Geographic TV

– Med de værutfordringene vi har fått og så fort det snur, så skjer ikke det. Man kjører fra Odda til Notodden i fint vær, så blir det full snøstorm og kaos. Det snur så fort at da kan det skje ting. 

Oddingen håper folk tar sine forholdsregler, ikke prøver på farlige forbikjøringer og drar ut med godt utstyr.

– Men vi er glade i å hjelpe folk, så de må ikke høre på alt jeg sier her!

Read Entire Article