Advarer Europa: – Vil gjøre Russland enda modigere

1 month ago 65



OSLO (TV 2): Er Europa sterkt nok til å møte Russlands trussel? Ukrainas øverste diplomat i Norge gir klar beskjed etter flere oppsiktsvekkende uttalelser fra USA.

 Martin Berg Isaksen / TV 2
KRITISK: Europa står i en kritisk sikkerhetspolitisk situasjon. Nå har Ukrainas øverste diplomat i Norge, chargé d'affaires Ihor Holovchenko, et tydelig budskap. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

Publisert 14.02.2025 21:00 Sist oppdatert 28 minutter siden

Det er snart tre år siden Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina.

Raketter haglet over det langstrakte landet, og Ihor Holovchenko, som nå er Ukrainas øverste diplomat i Norge, opplevde det på nært hold.

– Jeg vet veldig godt hva missiler og droner betyr. Jeg har sett dem med egne øyne. Jeg har sett et missil bli skutt ned og falle bare noen hundre meter fra leiligheten der kona mi og vår nyfødte baby var, sier Holovchenko til TV 2.

 Sergei Supinsky / AFP / NTB
STARTEN: For snart tre år siden startet marerittet for Ukraina. Her inspiserer ukrainsk politi og sikkerhetspersonell en artillerigranat på Kyivs gater 24. februar 2022. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB

Mens russiske raketter fortsetter å terrorisere den ukrainske befolkningen, har flere utspill fra USA den siste tiden sendt nye sjokkbølger over hele verden.

Nå har Holovchenko ett budskap til Europa – les hva lenger ned i saken.

Amerikansk sjokk

Den tredje helgen i februar er flere av verdens mest høytstående politikere og sikkerhetstopper samlet i den tyske byen München, for den årlige internasjonale sikkerhetskonferansen.

Det som på forhånd var ventet å være en arena for samtaler om to pågående, store kriger – Ukraina og Midtøsten – fikk raskt hele verdens øyne for alvor rettet mot seg.

 Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er en av flere verdenstopper som er på plass i München. Kan helgens samtaler hjelpe ham? Foto: Thomas Kienzle / AFP / NTB
PÅ PLASS: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er en av flere verdenstopper som er på plass i München. Kan helgens samtaler hjelpe ham? Foto: Thomas Kienzle / AFP / NTB

Det er i all hovedsak på grunn av amerikanske utspill den siste tiden.

Da Donald Trump onsdag kveld hadde en telefonsamtale med Russlands president, Vladimir Putin, var han soleklar på at Kreml var klar for å diskutere fred.

Både Ukraina og andre verdensledere har sagt at det ikke er akseptabelt med fredsforhandlinger uten Ukraina.

Tilbake til Europa har Trump sendt flere av sine ferske ministre, deriblant forsvarsminister Pete Hegseth. Han dro til sitt første møte med kontaktgruppen for Ukraina (UDCG), i Brussel, og skapte raskt overskrifter.

– Frigjøring av alt russisk-okkupert ukrainsk territorium er et urealistisk mål, sa Hegseth bak lukkede dører i UDGC onsdag, ifølge amerikanske medier.

 Wojtek Radwanski / AFP / NTB
UREALISTISK: USAs ferske forsvarsminister, tidligere Fox News-vert Pete Hegseth, kom med flere nedslående utsagn om Ukraina. Foto: Wojtek Radwanski / AFP / NTB

Han sa også at det var urealistisk med et ukrainsk Nato-medlemskap.

Torsdag modererte Hegseth noen av de skarpeste kommentarene, men Trump sa fra Det hvite hus samme dag at han var enig i flere av utspillene fra onsdag.

Uansett har de siste dagers amerikanske utspill sjokkert europeiske ledere.

– Vi må spille hovedrollen

Fra ambassaden i Oslo følger Holovchenko nøye med på det som kommer fra USA og Russland om Ukrainas framtid.

– Vi lever midt i historiske tider, men det er for tidlig å se på enkeltutsagn som en del av en langsiktig politikk, sier han til TV 2.

 Martin Berg Isaksen / TV 2
HISTORISK: Ihor Holovchenko møter TV 2 i Ukrainas ambassade i Oslo. Han påpeker at vi lever midt i historiske tider. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

Et av de store spørsmålene er hvor stor rolle Ukraina får spille i eventuelle fredsforhandlinger mellom stormaktene.

Svaret er ifølge Holovchenko helt tydelig:

– Vi må spille hovedrollen. Det er vårt land som er invadert, våre mennesker som dør, og vår økonomi som lider. Det er vi som må definere hvordan vi ser for oss freden, understreker han.

For mens verdens topper er samlet i Tyskland, med håp om å finne en diplomatisk løsning på krigen, fortsetter bare de russiske angrepene med full styrke.

 Evgeniy Maloletka / AP / NTB
SORG: En kvinne gråter i begravelsen til et foreldrepar og deres ni år gamle datter, som ble drept i et russisk angrep i Poltava tidligere i februar. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Uavhengig av samtalene som pågår i Tyskland, er det en ting som er uaktuelt for Ukraina: Å gi opp land for å oppnå fred.

– Vi vil aldri juridisk anerkjenne annektering av territorium. Vi kan akseptere en våpenhvile som innebærer at frontlinjen går over ukrainsk jord, men vi vil aldri anerkjenne at områder bak denne linjen er russisk territorium. Det er helt uaktuelt, sier han.

Han mener at et eventuelt utfall der Russland kommer seirende ut, vil ha alvorlige konsekvenser.

– Det vil gjøre Russland enda modigere. De vil se at de kan bruke enorme ressurser, enten det er penger eller soldater, og likevel få det de vil ha. Det vil bare oppmuntre dem til å fortsette, advarer han.

Nettopp dette Europa ta på alvor, mener han.

– I Europa og Norges interesse

Holovchenko ber nå Europa om å stille enda sterkere opp for Ukraina, og mener det er kritisk at kontinentet ruster seg ytterligere.

 Martin Berg Isaksen / TV 2
KJÆRE EUROPA: Holovchenko sin beskjed til Europa er krystallklar. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

– Europa må vise Russland at det ikke er noen vits å tenke på å invadere flere land. Samtidig vil det vise USA at Europa er en sterk og pålitelig alliert, slik det har vært i 70 år, sier han.

Han mener at en sterkere europeisk forsvarsevne er avgjørende for å holde de transatlantiske båndene tette.

– Jo sterkere Europa er, desto bedre partner vil vi være for USA. Det er i Europas og Norges interesse å være sterke, også militært, poengterer Holovchenko.

Read Entire Article