Å avvikle taxfree løser ingen ting

1 month ago 18



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 05.09.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er et paradoks at alkohol, tobakk og parfyme finansierer luftfarten. I en ideell verden hadde luftfarten klart seg uten. Aftenposten på lederplass (2. september) må gjerne kalle taxfree-ordningen absurd, men særnorske løsninger er ikke til hjelp for noen.

Taxfree-ordningen må gjerne avvikles for min del, men det hjelper ingenting om Norge gjør det som verdens eneste land.

Støre-regjeringen laget en særnorsk regel: Norske statsborgere får bare kjøpe halvparten så mye tobakk som før. Resultatet ble som ventet. Røyksugne passasjerer kjøper hele taxfreekvoten i utlandet. Avinor har tapt et sted over 300–400 millioner kroner i inntekter på ett år.

Taxfree-varer som blir kjøpt i utlandet, øker flyets vekt, noe som gir økt drivstofforbruk. Da Høyre tok initiativ til å åpne for taxfree-salg etter landing, bidro vi til å styrke økonomien til norske lufthavner. I tillegg reduserte vi CO₂-utslipp fra fly.

Erlend Larsen

Stortingsrepresentant (H)

Read Entire Article