39-åringen kan ødelegge Giskes comeback-drøm

1 month ago 22



– Jeg er klar til kamp, sier statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) til VG.

Men Hopsøs første kamp tidlig onsdag morgen er mot klokka.

– Hvor er busskortet ditt, Sigmund!

Den 39 år gamle Melhus-mannen har plutselig veldig dårlig tid. To gutter på åtte og ti år skal leveres på skole, med matpakke og kulturskole-gitar.

FULL FART: Per Olav Skurdal Hopsø haster opp trappa etter busskort-leting. I kjelleren henger det både hans fagbrev og en utstoppet tiur, den første fuglen han skjøt. Foto: Eirik Røsvik / VG

Og hos Fellesforbundet i Trondheim venter en sal full av tillitsvalgte spent på å høre Hopsøs innlegg om Aps nye partiprogram - før de får grille ham.

– Jeg gir opp. Nå ringer jeg mor, sier han med minutter igjen før far og to sønner må kaste seg inn i bilen.

Bilde av Trond Giske (57)Trond Giske (57)

Tidligere Ap-nestleder og statsråd

Tidligere Ap-nestleder og statsråd Trond Giske ble forrige uke vraket for andre gang av flertallet i nominasjonskomiteen for Ap-lista i Sør-Trøndelag.

Åtte av ni i komiteen ville heller ha Per Olav Skurdal Hopsø fra Melhus på førsteplass på stortingsvalgslista.

Hopsø har vært tidligere vært fylkesleder i Trøndelag Ap, fylkesordførerkandidat og har mange år bak seg i lokal- og fylkespolitikken. Nå er han statssekretær for dagens Ap-nestleder Tonje Brenna i Arbeidsdepartementet, et av de mest sentrale Ap-departementene i regjeringen.

 Eirik Røsvik / VGFoto: Eirik Røsvik / VG

Den trønderske maktkampen gjør at mye deles i to: Giske besøkte Fellesforbundet på en mandag, så da kommer Hopsø på en onsdag.

Striden mellom de to kandidatens støttespillere foregår åpent i medienes spalter og fra talerstolen på politiske møter.

Nomimasjonskomiteens leder, Roar Aas, sa til VG at han løftet muligheten for et kompromiss der Giske og Hopsø sto på samme liste. Men det forslaget falt fort.

Den 30. november avgjøres alt på nominasjonsmøtet.

– Det ble ikke et kompromiss. Kunne det vært lurt?

– Vi har alle et ansvar for å finne de beste løsningene for partiet. I dag er det en stor andel av partimedlemmene og partilagene som ønsker at jeg skal bidra til å finne gode løsninger for partiet. Det har jeg lyst til å gjøre, sier han.

GRILLES: Per Olav Skurdal Hopsø må svare på sparket på spørsmål fra klubbledere i Fellesforbundet. Foto: Eirik Røsvik / VG

– Sprekk bobla! Altfor mange politikere snakker bare til hverandre, sier en engasjert Hopsø på scenen hos Fellesforbundet.

Han sier at arbeid er nøkkelen til alt - og beskriver seg selv som en kandidat som står trygt plantet i fagbevegelsen og arbeiderbevegelsens tradisjon.

Fra scenen gir den tidligere LO-ungdomssekretæren støtte til de tillitsvalgte som klager over arbeidsgiveres varierende vilje til å tilrettelegge for syke arbeidstagere - istedenfor bare å sykemelde dem fullt ut.

– Så du står plassert på partiets venstreside?

– Ja, det kan du si, sier Hopsø.

 Frode Hansen / VGSJEF NUMMER TO: Tonje Brenna og Per Olav Hopsø på fylkesårsmøte i Trøndelag i 2023. Foto: Frode Hansen / VG

– Høyre og Frp fikk sammen en oppslutning på 44,9 prosent i VGs siste partimåling, mens regjeringspartiene bare fikk 26 prosent. Hva har gått galt for Ap de siste årene?

– Vi har gjort mye bra, blant annet for at folk, spesielt de med barn i barnehage og SFO, skal få bedre råd. Men vi klarer ikke å få det ut. Vi må gå i oss selv for å finne ut hvorfor vi ligger på 20 prosent, når vi egentlig opplever at vi har den gode politikken, sier han.

Men han mener samtidig at partiet må bruke lytteposter som fagbevegelsen og møter med vanlige folk bedre enn de gjør i dag.

– Vi må ta diskusjonene ut av de sentrale rommene, sier han.

Feil politikk?

– Kan det være noe galt med politikken, ikke kommunikasjonen?

– Noe av politikken kan det være noe galt med. Men det ønsker vi oppriktig å gjøre noe med. Programutkastet vårt går langt i å si det, sier Hopsø og trekker frem flere saker der han mener Ap går i riktig retning nå:

  • Mer praktisk undervisning i skolen
  • Se elevenes individuelle behov i større grad så flere fullfører
  • La folk med bagasje i livet få prøve seg mer i deltid, uten å gi opp ambisjonen om heltidsstillinger

Han mener også at Ap nå gir et klart skatteløfte, og tar grep i bolipolitikken for å gjøre det lettere for unge å skaffe seg egen bolig.

 Eirik Røsvik / VGHASTER VIDERE: Per Olav Skurdal Hopsø må ta en rekke møter på vegne av statsråd og Ap-nestleder Tonje Brenna i løpet av en uke. Foto: Eirik Røsvik / VG

– Hvorfor er det så mye bråk i Trøndelag Ap?

– Vi må anerkjenne at det er bråk, ellers hadde ikke Oslo-pressen vært så interessert. Vi har behov for å jobbe bra med partiorganisasjonen. Jeg ledet jo utvalget som la frem en omfattende organisasjonsrapport ved årsmøtet tidligere i år, sier han og legger til:

– Det skal være gøy, lærerikt og givende å drive med politikk!

Han sier at de lave målingene også påvirker partiorganisasjonen.

– Jeg ønsker å samle laget og ta ned bråk og støynivået. Vi må jobbe for at vi er ett Arbeiderparti, sier han.

Bortsett fra en kort tid i utlendighet i Trondheim, har Hopsø bodd hele livet i Melhus utenfor byen.

 Eirik Røsvik / VGTRØNDERSKE LIV: Per Olav Skurdal Hopsø pendler til Oslo fra Melhus som statssekretær. Foto: Eirik Røsvik / VG

Han sier at det har vært en avveining for familien at han nå pendler til Oslo.

Men han mener det er verdt det, selv om det blir mindre tid til brettspillkvelder med barndomsvenner, jakt og tid med familien.

– Vi må heve den trønderske stemmen nasjonalt, sier Hopsø.

– Hvorfor orker du?

– Jeg har lyst å få Ap opp og støtten jeg har fått rundt om motiverer til å gjøre den jobben. Jeg tror og mener vi hører hjemme på et høyere nivå, og at vi har den beste politikken, sier han.

Read Entire Article