13-åringen gikk søndagstur i parken – plutselig kom to mørkkledde gutter med kniv

1 week ago 11



Det er 3. januar 2021 i den engelske byen Reading. Mennesker i alle aldre rusler rundt og slapper av i en park denne kalde søndagen.

Blant dem er 13 år gamle Olly Stephens og hans ett år eldre venninne.

Plutselig kommer to mørkkledde og delvis maskerte gutter bort til dem. Etter litt krangling og dytting, tar en av guttene frem en kniv og knivstikker Olly to ganger. Gjerningspersonene løper fra åstedet – det gjør også Ollys venninne.

Olly blir liggende igjen på gresset. Alene. En sykepleier, som tilfeldigvis er i parken for å lufte hunden sin, løper mot ham og starter førstehjelp, mens andre vitner tilkaller nødetatene.

Han hastes til sykehus, men livet står ikke til å redde. Olly dør av knivskadene før ambulansen har nådd sykehuset.

 «Click for Murder» / TV 2 Play
TIL SYKEHUS: Olly Stephens fraktes ut av parken etter knivstikkingen. Foto: «Click for Murder» / TV 2 Play

Venninnen forklarer seg

Politietterforskerne er i beite for hvem som uprovosert har angrepet og drept en 13-åring.

Den første de prater med for å løse drapsmysteriet, er Ollys 14 år gamle venninne som han gikk tur i parken med. Hun forklarer, i likhet med de mange vitnene, at to gutter kom ut fra intet og angrep Olly. Hun forteller videre at hun løp av gårde i panikk, i frykt for at hun også skulle bli angrepet. 

Det er ingen overvåkingskameraer i selve parken, men inngangene er overvåket. Når politiet gransker bildene, ser de at to unge gutter (som fra nå av refereres til som «Gutt 1» og «Gutt 2», journ.anm.) forlater parken på en elsparkesykkel. Like etter kom ytterligere to gutter ut av parken – sammen med Ollys venninne.

At venninnen forlot parken etter knivstikkingen med to gutter, er ikke noe hun har fortalt til politiet. De føler seg derfor sikre på at venninnen vet mer enn hun sier, og kaller henne inn til politiavhør.

 «Click for Murder» / TV 2 Play
DREPT: Olly Stephens ble bare 13 år gammel. Foto: «Click for Murder» / TV 2 Play

I avhøret svarer venninnen «ingen kommentar» på alle spørsmål, noe som øker mistanken. Hun settes i varetekt, og siktes for medvirkning til drap.

Ved hjelp av overvåkingskameraene og de mange vitnene i parken, blir alle de fire guttene identifisert og pågrepet. 

De to guttene som venninnen forlot parken med, løslates kort tid etter – deres status endres fra «mistenkte» til «vitner».

Men Ollys venninne, samt «Gutt 1» (13 år) og «Gutt 2» (14 år), forblir varetektsfengslet.

Politiet endevender hjemmene til de tre tenåringene. De finner blant annet en elsparkesykkel og kniver, men ingenting som kan knyttes direkte til Olly-drapet.

Etterforskerne kjemper samtidig mot klokka med å løse saken, siden de ikke kan la tre mindreårige forbli varetektsfengslet.

Slettet avslørende mobilinnhold

Ved å legge teknologiske spor under etterforskningslupen, beveger drapssaken seg gradvis fremover.

Telefonen til Ollys venninne viser tegn til opprydningsarbeid. Ved å sammenligne innholdet på telefonen med datainnholdet fra mobiloperatøren, ser etterforskerne at hun slettet mye kommunikasjon i timene etter drapet. Ikke bare tekstmeldinger, men også apper som Messenger, Instagram og WhatsApp.

«Gutt 1» og «Gutt 2» har også slettet meldinger og apper.

Ved hjelp av datakyndige eksperter, klarer politiet å gjenopprette mye av det slettede innholdet. De forstår raskt hvorfor de tre tenåringene hadde forsøkt å fjerne alle spor.

 Olly Stephens fotografert med moren Amanda.
MED MAMMA: Olly Stephens fotografert med moren Amanda. Foto: «Click for Murder» / TV 2 Play

Blant de særdeles mange meldingsutvekslingene, finner politiet det som kan være drapsmotivet:

En stund før drapet delte «Gutt 1» en voldsvideo i en Snapchat-gruppe. Videoen viste at han banket opp en annen gutt. Olly så denne videoen i Snapchat-gruppa, og videresendte den til storebroren til gutten som ble banket opp. Dette førte til at «Gutt 1» og «Gutt 2» fikk trøbbel på hjemmebane, og i tekstmeldinger beskriver guttene Olly som «en tyster».

Det er også flere meldinger, sendt i timene etter drapet, hvor «Gutt 1» og «Gutt 2» mer eller mindre innrømmer ugjerningen.

Finner mystisk plastpose

Ved hjelp av telefonenes GPS, sjekker politietterforskerne hvor venninnen og guttene geografisk var i timene før og etter drapet.

De ser at «Gutt 1» beveget seg mot jernbanelinjen rett etter drapet. Overvåkingskameraer i området har filmet ham gående med en plastpose i hånda. Da de samme kameraene filmet ham på vei tilbake, har han ikke lenger noen plastpose.

 «Click for Murder» / TV 2 Play
FANGET PÅ KAMERA: «Gutt 1» på vei mot jernbaneskinnene med en plastpose i hånda. Foto: «Click for Murder» / TV 2 Play

Politiet reiser til jernbanelinjen, i håp om å finne posen han bar på. De lykkes. 

De finner posen, som inneholder sorte hansker, samt klærne «Gutt 1» hadde på seg da Olly ble drept. Klesplaggene og hanskene har blodflekker, og analyser bekrefter at det er Ollys blod.

Politiet vet nå med sikkerhet at «Gutt 1» var til stede under drapet.

POSENS INNHOLD: Posen som «Gutt 1» bar med seg, inneholdt klær som viste seg å ha Olly Stephens' blod på seg. Foto: «Click for Murder» / TV 2 Play

«Kan ikke beskrive hvor mye jeg gleder meg»

Ved å grave videre i det slettede mobilinnholdet – som rommer svært mye kommunikasjon – kommer flere spor på rekke og rad. De finner blant annet aggressive meldinger som «Gutt 1» og «Gutt 2» sendte til Olly, som igjen var en bekreftelse på at de kjente til hverandre.

Og så kommer det store gjennombruddet: I lydmeldinger på Snapchat chattet «Gutt 1» og «Gutt 2» med Ollys venninne hvor de ba henne lure med seg Olly til parken. Hun sa seg villig til å gjøre dette, og la til: «Jeg kan ikke beskrive hvor mye jeg gleder meg».

Nå som politiet har nøstet opp i konspirasjonen, konfronterer de Ollys venninne med informasjonen de har funnet. Dette gjør at hun legger kortene på bordet, og sier seg skyldig i forsettlig drap.

Hun hevder dog at hun ikke visste at «Gutt 1» og «Gutt 2» skulle drepe Olly – hun påstår at planen var å gi ham litt juling for «tystingen».

 «Click for Murder» / TV 2 Play
VARSLET FAMILIEN: Olly Stephens ble drept fordi han varslet familien til en ung gutt om at «Gutt 1» hadde banket ham opp. Foto: «Click for Murder» / TV 2 Play

Skjerpet straffen

Ollys venninne slipper rettssak siden hun erklærte seg skyldig, men «Gutt 1» og «Gutt 2» må stille i retten. Omtrent 90 prosent av bevisene som legges frem i rettslokalet stammer fra slettet mobildata.

En enstemmig jury finner dem skyldige.

Guttene dømmes til å sone 12 og 13 år, mens venninnen får tre år og to måneder i en ungdomsinstitusjon. To måneder senere blir venninnens straff skjerpet til fem år.

Denne historien fra virkeligheten er hentet fra true crime-serien «Click for Murder», som er tilgjengelig på TV 2 Play.

Read Entire Article