Vil ha ny Nato-kommando: – Det kan Norge håndtere

1 month ago 13


 Martha Holmes / VG Foto: Martha Holmes / VG

Flere steder i Norge kjemper om å få et nytt Nato-kommandosenter – men det er ikke sikkert at det kommer.

Stavangeronsdag 23. oktober kl. 18:37

– På nåværende tidspunkt har vi både kapasitet, ressurser og lokalitet til å løse den oppgaven på en god måte, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

VG spør ham om den nye kommandostrukturen i Nato, og mulighetene for at Norge kan få ansvaret for en ny Nato-luftkommando, under et spontant besøk på rekruttskolen Madla i Stavanger. Støre dro dit etter at programmet hans i Haugesund ble avlyst på grunn av uvær.

Det er første gang han har vært inne på anlegget siden 1979 – da han selv var rekrutt her – og han synes det er gøy å være tilbake.

 Martha Holmes / VGMIMRER: – Jeg husker utmarsj med gnagsår i områdene rundt Madla, rokonkurranse i Hafrsfjorden i tunge båter – det var ganske gøy egentlig, men det var en tilvenning, sier Støre. Foto: Martha Holmes / VG

Etter at Sverige og Finland ble med i Nato, ser de nemlig på kommandostrukturen på nytt:

  • Siden 2022 har Norge fått og tatt ansvaret for en egen Nato-kommando for spesialstyrkenes operasjoner nordvest i Europa, under Natos nye kommandosenter i den amerikanske byen Norfolk.
  • Nå er det også en mulighet at Norge kan få ansvar for en luftoperativ kommando. Dette er noe regjeringen lenge har arbeidet for.
  • I så fall har både Bodø og Sørreisa, Rygge og Ørland meldt interesse for å ha den hos seg.

Støre understreker at kommandostrukturen er tema som avgjøres i Nato – og at mange av funksjonene i Natos 32 land er viktige for Norge.

– Når det er sagt mener vi at forutsetningene vi har for å ha en slik kommando på Norsk jord, det som Nato diskuterer, er veldig gode. Vi har erfaring, og vi kjenner nordområdene, sier han.

Mener Norge klarer to

VG har tidligere fått opplyst at forsvarssjef Eirik Kristoffersen gikk inn for at ansvaret for Nato-kommandoen for spesialstyrker kunne flyttes fra Norge til Danmark – mens forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) satte foten ned, og ønsket å beholde ansvaret i Norge.

Dette var i forbindelse med et forslag fra de nordiske forsvarsministrene, der hvert land skulle få noe – også de nye medlemslandene Sverige og Finland.

– Norge har allerede ansvar for spesialstyrke-kommandoen. Håndterer man å ha to på en gang?

– Det kan Norge håndtere. Vi har for eksempel i dag vårt fellesoperative hovedkvarter i Bodø som jo er en veldig viktig bidragsyter til mange av oppgavene Nato løser, som har både kapasitet og ressurser til det.

Støre svarer på spørsmål fra dagens rekrutter på Madla Foto: Martha Holmes / VG

Men han vil ikke si at en eventuell ny luftkommando skal legges dit:

– Hvis Norge blir aktuelt, skal regjeringen ta et godt valg om hvor det skal skje.

Forsvarets forum har tidligere skrevet om Bodø-ordfører Odd Emil Ingebrigtsen reiste til Natos hovedkvarter i Brussel for å snakke nordlandshovedstadens sak.

– Burde dere bestemt på forhånd hvor det eventuelt kunne ligget, så ikke representanter fra ulike steder i Norge reiser til Nato for å påvirke hver for seg?

– Jeg er ganske vant til at de som har interesser i noe markerer synspunktene sine. Vi må ta det i riktig rekkefølge, men jeg har en veldig klar idé om at Norge har kapasitet til å gjøre dette på en god måte hvis vi blir valgt.

– En av de store utfordringene

Ifølge Støre legger Nato merke til Norges opptrapping på Forsvaret, og regjeringen og et samlet storting står bak den.

– Det er et argument som taler for at Norge får fellesoppgaver, sier han.

Norge er i gang med en stor opprustning av forsvaret – og planlegger å bruke 600 milliarder kroner på det de neste 12 årene.

 Martha Holmes / VGFLERE AV DISSE: Regjeringens forsvarsplan sier at de trenger flere folk frem mot 2036, og at kanskje 4–5000 av dem kommer gjennom flere vernepliktige. Foto: Martha Holmes / VG

– Det er mye penger som går inn i denne sektoren nå, og mye som skal bygges opp samtidig. Hvor trygg er du på at man har god økonomisk kontroll?

– Det er veldig viktig, og Forsvarsdepartementet og Forsvaret har tatt mange grep nå for å kunne styre økonomien. Vi skal jevnlig tilbake til Stortinget med oppdatering av status i denne planen, og om det er behov justere underveis. Men det er klart at det er en av de store utfordringene når vi skal fornye alle grenene, sier han, og legger til:

– Dette er et kraftig løft for forsvaret, men jeg mener det er oversiktlig og håndterlig. Det stiller store krav til helt ut i ytterste ledd.

– Du føler deg trygg på at forsvaret har gode nok strukturer til å håndtere det løftet?

– Vi skal gjøre alt vi kan for at forsvarsløftet blir gjort på en ansvarlig måte.

 Martha Holmes / VGPASS PÅ: Økonomikontroll blir en utfordring i forsvaret i årene som kommer – som Støre sier de kan ta. Foto: Martha Holmes / VG
Read Entire Article