Gaute Ormåsen har gitt ut musikk i over 20 år. Han lever for lyd, og han lever av lyd.
Stemmen og ørene er de to viktigste verktøyene han har, så da han skjønte han hadde tinnitus, fikk han panikk.
– Jeg hørte en historie om at folk tar sitt eget liv hvis de får tinnitus. «Nå har jeg fått den greia folk tar selvmord av», tenkte jeg. Så da kom angsten i tillegg.
– Da havner du fort i en sirkel hvor angst og tinnitus trigger hverandre.
Katastrofetankene ga seg, og han skjønte at det kom til å gå greit.
– Det første da handlet om å tenke at det ikke er farlig, det er «bare» irriterende.
Rammer mange nordmenn
Overeksponering av lyd og skader i hørselssystemet er den vanligste årsaken til tinnitus. Mange kan oppleve susing i ørene en kort periode etter å ha oppholdt seg i støy, som etter en konsert.
Det som skjer er at du opplever å høre en lyd som ikke kommer fra en lydkilde rundt deg.
Ifølge Hørselshemmedes Landsforbund har 20 prosent av Norges befolkning tinnitus. De regner det derfor som en stor helseutfordring.
Artistkollega Jack Rubinacci mener det derfor er svært viktig med mer forskning og kunnskap.
– Vi har kommet langt innen mental helse, men tinnitus forårsaker så mange psykiske problemer. Når du ser på det store bildet kan jeg ikke forstå at vi ikke snakker mer om tinnitus.
Hvor opptatt er du av å ta vare på hørselen din?
Ber om tinnitusrevolusjon
NRK møter Gaute Ormåsen og Jack Rubinacci på Union Scene i Drammen. Det er der magien skjer, det er der de jobber med å fremføre balsam for ørene.
I ørene deres skraper det mye. Ormåsen beskriver det som lyden av et internett-modem som kobler seg på, slik de gjorde for 30 år siden.
Begge er med i den internasjonale, ikke profitt-organisasjonen Tinnitus Quest, sammen med en rekke andre musikere og kulturarbeidere.
– Formålet er å revolusjonere hele tinnitus-feltet. Vi prøver å føre forskningen nærmere dem som har tinnitus, sier Jack Rubinacci.
Sveip for å se noen av artistene som er med i prosjektet:
– Vi prøver å forandre folks oppfatning og få folk til å snakke om det. Jo flere som gjør det, desto flere blir klar over det. Sånn kan vi samle inn mer penger til forskning.
– Kunnskapen til fastlegene må styrkes
Behandlingstilbudene for tinnitus er for dårlige, mener generalsekretæren i Hørselshemmedes Landsforbund, Inger Helene Venås.
– Kunnskap om tinnitus må styrkes i utdanningsløpet til fastlegene, slik at flere blir møtt på en god måte når de oppsøker legekontoret for å få hjelp, sier hun.
Forbundet ønsker all forskning på tinnitus velkommen, både når det gjelder mulige årsaker og behandlingsmetoder.
– Vi kjenner ikke til arbeidet til Tinnitus Quest, og kan derfor ikke uttale oss spesifikt om denne organisasjonen, forklarer Venås.
- Hørselshemmedes Landsforbund har laget en test hvor du i løpet av noen minutter kan sjekke hvor godt du hører.
Dagens behandlingstilbud reduserer plagene for mange, påpeker forbundslederen. Men hun er opptatt av at det bør gjøres endringer i helsevesenet for at flere skal få det bedre.
– En rapport fra Sintef viser at det har skjedd lite de siste 20 årene og vi anbefaler en rekke tiltak for å styrke tilbudet. Sentrale tiltak er økt kompetanse hos fastlegene, nasjonale retningslinjer for behandlingen, og flere mestrings- og rehabiliteringstilbud til personer med tinnitus.
Ser ikke behovet
Georg Magne Træland har sett flere forskningsprosjekter innenfor tinnitus komme, love mye og resultere i liten fremgang i løpet av sin karriere.
Han har jobbet med tinnitus og hørselsproblemer i rundt 35 år og fikk i 2023 utdelt en pris fra Arendal kommune for sitt lange arbeid ved det som kaltes tinnitusklinikken.
– Vi vet egentlig nok om tinnitus i dag. Og jeg tror ikke det er behov for å sette i gang nye, svære prosjekter, sier Træland.
Han legger til et forbehold: Hvis en kan fjerne ulyden som oppleves av de berørte, så vil det selvsagt være et fremskritt i forskningen.
Men det mener Træland vi er langt ifra å klare, og han tror heller ikke det er mulig.
– Man kan ikke maskere vekk tinnitusen eller sørge for at den blir nullet ut i nervene, sier han.
Derfor mener den tidligere klinikklederen at en er nødt til å jobbe med å få oppmerksomheten bort fra plagene i stedet.
– Det er viktigste er å få god hjelp den dagen du får tinnitus. Det er med på å forhindre at folk går inn i en uheldig og ond sirkel, der ting bare blir verre, sier han.
Træland viser også til rapporten, «Riktig ut fra start» gjort av Sintef i 2023, som slår fast det samme.
Utsatte artister
Artistbransjen er spesielt utsatt for tinnitus, og verdensstjerner som Phil Collins og Chris Martin har begge fortalt om sine utfordringer.
Ormåsen har ingen planer om å la tinnitusen ødelegge karrieren. Han har lært seg å leve med det.
– Jeg har det bedre med tinnitusen nå, enn før. Det kan bli bedre, sier han.
Rubinacci har levd med tinnitus i mer enn 20 år, og innser at han skulle tatt tak i det tidligere.
– Jeg burde testet ørene mine, og sjekket hørselen min. Jeg burde tatt beskyttelse av hørselen min mer seriøst.
Han har et råd til musikere i dag:
– Kjøp to sett med gode øreplugger. For det som kommer til å skje, er at du drar på en konsert, og så glemmer du dem.
Publisert 04.02.2025, kl. 11.21