Vil gi mer makt til Konkurransetilsynet tross store protester

1 month ago 11


Næringsministeren håper dette vil bidra til lavere matvarepriser.

 Konkurransedirektør Tina Søreide får mulighet til å gripe inn i markeder med problemer på et tidligere tidspunkt. Foto: Eivind Senneset / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det er over to år siden forrige næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) foreslo å styrke Konkurransetilsynet med et nytt virkemiddel.

Det bærer navnet «markedsetterforskningsverktøy». Verktøyet gir tilsynet anledning til å fatte vedtak i et marked med store konkurranseproblemer, uten at det må påvises noe ulovlig.

Både Vestre og hans etterfølger Cecilie Myrseth (Ap) peker på dagligvarebransjen som særlig aktuelt.

– Med markedsetterforskning får tilsynet et kraftfullt virkemiddel for å bidra til bedre konkurranse, lavere priser og mer utvalg, sier hun i en pressemelding.

Verktøyet åpner for både atferdsregulerendeatferdsregulerendeVedtak om at aktører må endre hvordan de driver selskapet, dersom det anses som konkurransebegrensende. Kan være alt fra justeringer i virksomheten til mer omfattende praksisendring og strukturellestrukturelleTypisk sett éngangstiltak som tar sikte på å gjenoppbygge konkurransestrukturen i et marked. tiltak. Det kanskje mest inngripende eksempelet i sistnevnte kategori er tvangsoppsplitting av et selskap.

Les på E24+

Utleiehack: – Kan få svært godt betalt

Nesten bare tilsynet selv var for

Da forslaget ble sendt ut på høring, kom det inn massive protester. Nesten bare Konkurransetilsynet selv var for.

Innvendingene gikk på at forslaget er altfor inngripende, at det er dårlig utredet, at det vil skape usikkerhet i næringslivet og at det flytter betydelig konkurransepolitisk makt over til en tilsynsmyndighet.

I etterkant uttalte Vestre til E24 at han var åpen for at forslaget ikke var godt nok utredet, men også at det kan bety at forslaget faktisk treffer.

– Verktøyet vil i praksis senke terskelen for når Konkurransetilsynet kan engasjere seg i et marked eller i en verdikjede. Det utfordrer jo selvfølgelig dem som har mye makt, sa han.

Jan Christian Vestre

Tidligere næringsminister.

Konkurransedirektør Tina Søreide mente at protestene i stor grad bommet.

– Jeg tror det er en større utfordring om man ikke gjør noe i markeder med betydelige konkurranseproblemer. Vi må kunne ta tak i det mest alvorlige, for hvis vi ikke gjør noe kan det lett kritiseres som myndighetssvikt.

Hun har poengtert at dette er noe de færreste vil bli utsatt for – at det bare vil være aktuelt der det er opplagt at noe bør gjøres.

Les også

Mer makt til Konkurransetilsynet: – Ville holdt meg unna

Kan brukes i alle markeder

Næringsdepartementer har gjort visse justeringer fra forslaget som ble sendt på høring. Blant annet skal ikke Konkurransetilsynet ha anledning til å treffe midlertidige tiltak som skal hjelpe på konkurransen.

«Dette vil fjerne noe av usikkerheten i en pågående markedsetterforskning, i tillegg til partenes eventuelle kostnader i forbindelse med et midlertidig vedtak», står det i forslaget som nå sendes til Stortinget for votering.

Cecilie Myrseth

Nærings- og fiskeriminister for Arbeiderpartiet.

Departementet påpeker, som E24 har omtalt, at «det er kun et fåtall av høringsinstansene som har overveiende positive merknader til forslaget.»

Men regjeringen mener at dette er noe som trengs.

– Det er viktig for å forebygge at konkurranseproblemer vokser seg store, og målet er bedre konkurranse slik at forbrukeren får bedre utvalg til lavere pris, sier næringsminister Myrseth.

Hun poengterer at verktøyet kan brukes i dagligvarebransjen og i «alle andre markeder der konkurransen er begrenset eller står i fare for å bli begrenset».

Les på E24+

Christine ble kronisk syk som 28-åring: – Nektet å innse at jeg var syk

Read Entire Article