Usikkerhet for Norges Bank: – Holder kortene veldig tett til brystet

3 hours ago 3


«Alle» venter på rentekutt, men «ingen» tror det kommer denne uken.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache holder årets tredje rentemøte på torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Når Norges Bank torsdag holder sitt tredje rentemøte for året, er det bredt forventet at styringsrenten blir liggende i ro på 4,50 prosent. Samtidig ulmer spenningen om når det første rentekuttet kan komme.

Mens sentralbanker verden rundt begynte å sette ned styringsrentene i 2024, har Norges Bank holdt en mer forsiktig linje med uendret rente siden slutten av 2023.

– Jeg tror ikke det kommer til å skje så mye på dette møtet, og jeg forventer at Norges Bank vil være ganske avventende nå, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken om maimøtet.

Les på E24+

Uro i aksjemarkedet: Dette har nordmenn handlet

Han peker på at selv om det er økt internasjonal usikkerhet og handelsspenninger, er tallene fra norsk økonomi fortsatt positive.

– Utfordringen er fortsatt at inflasjoneninflasjonenInflasjon er en økning i prisnivået på varer og tjenester over tid, som fører til at pengenes verdi reduseres. er høy og har vist seg seig gjennom vinteren. Det er blant annet grunnen til at Norges Bank avlyste det planlagte rentekuttet i mars, forklarer Hov.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Vi tror Norges Bank kommer til å holde styringsrenten uendret på torsdag og fastholder budskapet fra marsmøtet: at det er utsikter til rentekutt i løpet av året, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

I mars sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache at «styringsrenten mest sannsynlig vil settes ned i løpet av året, slik komiteen nå vurderer utsiktene».

Torsdagens møte kan kalles et mellommøte, uten nye prognoser for økonomien og renten. Disse kommer først i midten av juni under neste rentebeslutning.

– Jeg tror Norges Bank holder kortene veldig tett til brystet denne gangen. Det er mye usikkerhet rundt renteutsiktene nå, og de vil ha mer informasjon tilgjengelig til junimøtet, sier seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets.

– Jeg forventer en oppsummering av hva som har skjedd siden marsmøtet, trolig også en omtale av tollsatser og den usikkerheten det medfører. Men jeg tror det kommer lite ny informasjon denne gangen.

Seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets. Foto: Adrian Nielsen

Usikkerhet internasjonalt

Haugland i DNB peker på at det fortsatt er betydelig usikkerhet knyttet til USAs president Donald Trump og hans handelspolitikk.

– Det er definitivt fortsatt usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen, særlig internasjonalt – ikke minst på grunn av politiske svingninger og Trumps handelsagenda. Etter marsmøtet har det vært mye uro rundt handelspolitikken, sier hun.

Norge er imidlertid mindre utsatt for en handelskrig enn mange andre, mener Haugland:

– Det skyldes at vi har relativt liten eksport til USA og at mye av eksporten – som fisk, laks og spesialiserte maskiner – er mindre følsom for prisøkninger, sier hun.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Agnete Brun

September mest sannsynlig

Markedet priser inn tre rentekutt i løpet av året, med 66 prosent sannsynlighet for et kutt allerede i juni.

– Det er litt for optimistisk. Det virker som det er noe hastverk i markedet, som ikke stemmer helt overens med Norges Banks signaler, sier Hov i Handelsbanken.

For økonomene er mer forsiktige i sine anslag:

  • Handelsbanken tror på kun et rentekutt i år – tidligst i september
  • Nordea Markets venter ingen kutt i år – eller neste år
  • DNB Markets venter to rentekutt i løpet av året

Norges Bank selv har tidligere varslet at de venter å sette ned renten i tredje kvartal i år.

– Bildet har ikke endret seg vesentlig siden mars, så vi tror Norges Bank holder seg til samme plan. Det innebærer at september fortsatt er et sannsynlig tidspunkt for et rentekutt, selv om de neppe vil si det eksplisitt, sier Haugland i DNB Markets.

Midtgaard i Handelsbanken ser ikke et behov for å senke renten nå:

– Arbeidsledigheten er fortsatt lavere enn normalt, Norges Banks regionale nettverk er mer optimistisk, og inflasjonen ligger fortsatt godt over målet, sier hun.

Svakere krone

En faktor som kan påvirke rentebanenrentebanenRentebane er en prognose eller plan for hvordan styringsrenten forventes å utvikle seg over tid, basert på økonomiske analyser. er kronekursen, som har svekket seg siden forrige rentemøte. Mot euro har kronen falt litt over 3 prosent på en måned. Mot dollar er ikke fallet like markant, men kan skyldes en tydelig svekkelse av den amerikanske dollaren.

– Kronen har svekket seg betydelig, og det er i utgangspunktet positivt for norsk eksport. Det bidrar også til høyere importert inflasjon og kan trekke opp en ny rentebane, påpeker Midtgaard.

Haugland legger til at kronekursen nå er rundt 3 prosent svakere enn forventet av Norges Bank, noe som isolert sett ikke tilsier at renten skal settes ned raskere.

Read Entire Article