Ungdomspartier samles mot Frp: – Bør ta mer avstand

1 day ago 2


Kortversjonen

  • «Stem Frp»-trenden i sosiale medier vekker debatt om rasistiske undertoner.
  • Ungdomspartiene kritiserer Fremskrittspartiet og FpU for å ikke ta avstand fra trenden.
  • Frp og FpU anklager kritikerne for konspiratoriske og spekulative uttalelser.
  • Kommunikasjonssjef Jon Helgheim sier Frp fortsatt vil oppmuntre unge til å skrive «Stem Frp».

Bakgrunnen er trenden «Stem Frp» i kommentarfelt på sosiale medier som TikTok og Instagram.

I etterkant har Frps kommunikasjonssjef Jon Helgheim kritisert VGs dekning og medieforsker Krügers uttalelser, som han mener er gjort på «ekstremt tynt grunnlag».

Bilde av Simen VelleSimen Velle

Leder av Fremskrittspartiets Ungdom

– Vi har vært tydelige på at enkelte har brukt begrepet på en stygg og rasistisk måte og det tar vi sterk avstand fra, men dette er ikke representativt for våre velgere, sier Simen Velle.

Dette har skjedd

  • Forrige uke skrev VG en sak om fenomenet «Stem Frp», der blant andre medieforsker Steffen Krüger uttalte seg.
  • Krüger sa at når folk skriver «Stem Frp» i kommentarfelt i sosiale medier, er det ikke nødvendigvis bare for å oppfordre folk til å stemme.
  • Han mener det er en såkalt hundefløyte. – Det er ment for å si noe kritisk og fordømmende om utlendinger, uten å si det rett ut, sa Krüger.
  • Det er vanskelig å kartlegge det totale omfanget av «Stem Frp»-kommentarer på sosiale medier, under hvilken type videoer slike kommentarer forekommer oftest – og hvordan utviklingen av den type kommentarer har vært over tid.

I denne saken har VG fått uttalelser fra alle lederne i ungdomspartiene.

Alle mener «Stem Frp» i mange tilfeller blir brukt for å skjule et rasistisk budskap - og ber Fremskrittspartiet (Frp) og Fremskrittspartiets Ungdom (Fpu) om å ta det mer på alvor.

Flere av partiene synes heller ikke noe om at Fpu-ere har kastet seg på trenden.

 Skjermbilde / VGTOMMEL OPP: Flere av kommentarene på en video av 23 år gamle «Bilal» som spiser appelsinbåter får opp mot hundrevis av likes. Foto: Skjermbilde / VG

– Gjør det verre

Ungdomspartiene til Venstre, Høyre, KrF, Senterpartiet, Rødt, SV, Ap og MDG har alle sett «Stem Frp»-kommentarene i sosiale medier. Majoriteten sier de også har fått det på eget innhold.

Tidligere i uken uttalte Unge Høyre-leder Ola Svenneby til VG at «Stem Frp» brukes «unektelig også på en svært rasistisk måte».

Bilde av Gaute Børstad SkjervøGaute Børstad Skjervø

Påtroppende leder for Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF)

– De som sprer fenomenet i utgangspunktet vet hva de gjør, og de sprer åpenlyst rasisme. Mens den gruppa med Fpu-ere, som nå forsøker å hoppe på trenden, gjør det verre, sier påtroppende AUF-leder Gaute Børstad Skjervø.

Selv har han sittet i ekstremismekommisjonen, der han blant annet undersøkte hvordan ekstremisme vokser på TikTok.

 Lik Unge Høyre har også AUF blitt spammet med «Stem Frp»-kommentarer av FpU-ere med verv på Instagram. – Voks opp. Du trenger ikke å være online 24/7. Dette er rett og slett jævlig barnslig, sier Skjervø.  Foto: Skjermbilde / Instagram / VGSPAM: Lik Unge Høyre har også AUF blitt spammet med «Stem Frp»-kommentarer av FpU-ere med verv på Instagram. – Voks opp. Du trenger ikke å være online 24/7. Dette er rett og slett jævlig barnslig, sier Skjervø. Foto: Skjermbilde / Instagram / VG

– Det er en tåkelegging av den offentlige debatten. Det er særlig tydelig under videoer med mørkhudede personer. Der er det beint frem rasistisk ment. Det er en forsøpling av politikken, og en barnslig måte å snakke om innvandringspolitikk på, sier Skjervø og legger til:

– Jeg vil skille mellom de 14-åringene som på utrolig barnslig vis sprer søppel, og de 20-åringene i Frp som forsøker å hoppe på denne trenden. Begge disse driver amerikansk kulturkrig. Det er ingen tvil om at den første gruppen har en klar rasistisk undertone. Det bør Frp-erne ta mer avstand fra.

Reagerer på bilde

Flere reagerer også på bildet av Simen Velle og Frp-leder Sylvi Listhaug som holder et ark hvor det står «Stem Frp» etter at det ble løftet bekymring rundt trenden.

 Skjermbilde / Facebook / Sylvi ListhaugDette bildet la partileder Sylvi Listhaug på Facebook samme dag Ola Svenneby var i VG. Foto: Skjermbilde / Facebook / Sylvi Listhaug

– Det fremstår som utrolig pinlig og usentimentalt. Flere i Frp som bør gå en runde med seg selv. Det er ikke første gang de legger ut innhold som har dypt problematiske sider ved seg. Virkelig flaut, sier Unge Venstre-leder Ane Breivik.

Bilde av Ane BreivikAne Breivik

Leder for Unge Venstre

Og sender en beskjed til sin ungdomspartileder-kollega Velle:

– Velles omtale av saken som konspirasjonsteorier er dypt problematisk. At han, som ønsker å være stortingskandidat, utvikler naiv holdning til disse TikTok-kommentarfeltene kjennetegner at politikere i altfor liten grad vet hvordan disse plattformene fungerer.

Les også: Unge meninger: «Vil du ha denne heiagjengen, Simen Velle?»

Leder av Senterungdommen, Andrine Hanssen-Seppola, sier følgende:

– Mange Tiktok-brukere gjør nok dette på kødd. Samtidig er det et mørkt bakteppe for disse trendene. I store deler av Vest-Europa har bots «oppfordret» til å stemme på ytterliggående partier på høyresiden. Derfor er det problematisk at Listhaug velger å legge dette budskapet ut på sine sosiale medier, sier Hanssen-Seppola.

Bilde av Andrine Hanssen-SeppolaAndrine Hanssen-Seppola

Leder i Senterungdommen

Hun synes heller ikke noe om at Fpu-ere har kastet seg på trenden.

– Vi ser at folkevalgte, tillitsvalgte, herunder 1. nestleder i FpU nasjonalt, og ansatte i FpU gjør det på andre partiers videoer. De bør prioritere å møte i folkevalgte møter der de er valgt inn, og bruke mindre tid på TikTok.

Dette sier de andre ungdomspartilederne:

Tobias Stokkeland, leder av Grønn Ungdom:

– Jeg tror helt ærlig det er bare rent spill fra Helgheim, eller så er han kanskje på litt andre deler av TikTok enn meg, og rett og slett ikke vet noe om dette. Men at det er null kobling, mener jeg på ekte er helt latterlig.

Bilde av Audun Hammer Hovda, leder av Sosialistisk Ungdom (SU)Audun Hammer Hovda, leder av Sosialistisk Ungdom (SU)

– At FpU og Frp kaller det «konspiratorisk» er spesielt. Dette er et kjempeproblem og de må ta avstand fra det.

Bilde av Amrit Kaur, leder av Rød ungdomAmrit Kaur, leder av Rød ungdom

Forteller at hun blir spammet med «Stem Frp» på alle videoer hun legger ut: – Det er feigt av Frp å feie det vekk og argumentere for at det er greit. Jeg mener ikke alle som skriver «Stem Frp» er rasister, men de bør ta et oppgjør med det når det er så mange anklager, sier Kaur.

Bilde av Hadle Rasmus Bjuland, leder av Kristelig folkepartis UngdomHadle Rasmus Bjuland, leder av Kristelig folkepartis Ungdom

Trodde først det var en uskyldig kampanje fra Frp (noe som ikke stemmer): – Nå som jeg er mer belyst, er jeg kritisk til det som florerer i kommentarfeltet under videoer som åpenbart ikke er politisk innhold. De fremmer et budskap som er skadelig for samfunnsdebatten.

Tar avstand fra rasistisk bruk

Simen Velle har tidligere uttalt at de som bruker «Stem Frp» på en fremmedfiendtlig måte ikke er forenelig med partiets politikk.

I en e-post til VG svarer han og Frps Jon Helgheim følgende:

– At alle våre politiske motstandere misliker at mange ungdommer oppfordrer til å stemme FrP, kan vi forstå. Vi forstår også at det kan være irriterende for dem, men de burde heller oppfordre sine egne tilhengere til å stemme på sine partier, enn å kalle våre tilhengere for rasistiske, sier Velle.

Les også: Kommentar: «Ja, det kan være rasistisk å si «Stem Frp!»

– Dere har tidligere avfeiet påstandene til Svenneby og medieforsker Steffen Krüger, ved å kalle dem «konspiratoriske» og «spekulative». Har dere samme inntrykk nå?

– Påstandene og forsøket på å koble oppfordringer om å stemme FrP til rasisme er fortsatt useriøse, spekulative og konspiratoriske, sier han.

Bilde av Jon HelgheimJon Helgheim

Kommunikasjonssjef i Fremskrittspartiet

– Kommer dere til å ta avstand fra «Stem Frp»-trenden i sosiale medier på oppfordring fra de andre partiene?

– Det ville vært absurd, stem FrP! svarer Jon Helgheim.

Helgheim vifter vekk også kritikken mot «Stem Frp»-bildet på Facebook med Frp-leder Listhaug og Velle.

– At det skulle være et problem at partileder og ungdomspartileder oppfordrer folk til å stemme på sitt parti, blir rett og slett for dumt. Vi kommer til å oppfordre alle som vil ha mer frihet, mindre kriminalitet, større økonomisk handlefrihet og strengere innvandringspolitikk, til å stemme FrP hver eneste dag frem til valget. Det har ingenting med rasisme å gjøre, sier han.

Tips meg

Bilde av Xueqi Pang

Journalist og fotograf

Jeg er opptatt av saker som engasjerer unge. Skriver mest om flerkulturell identitet, samfunn, popkultur og trender. Du når meg på e-post. Tips meg gjerne. Instagram: @xueqipang

Read Entire Article