Trumps u-sving: Venter milliardsmell for Equinor

4 hours ago 2


Trump-regjeringens stoppordre som nå er opphevet, vil medføre at Equinor skriver ned havvindverdier med tre milliarder kroner, venter analytiker.

  Analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Equinor beregnet tidligere i mai et tap på om lag 50 millioner dollar, tilsvarende en halv milliard kroner, i uken på grunn av stansen.

Mandag kveld ble stoppordren opphevet, blant annet etter New York-guvernør Kathy Hochuls dialog med president Donald Trump, ifølge Equinor.

Fem uker med stans i prosjektet påfører dermed Equinor betydelige ekstrakostnader.

Les på E24+

Trump blunket først

– Dette er det beste utfallet i en dårlig situasjon, sier analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities til E24.

– Det gjør det i hvert fall ikke billigere å bygge ut. Uforutsette hendelser når man er inne i utbyggingsfasen er alltid negativt, sier han.

Prosjektet er sentralt i New Yorks planer om å bli mer klimavennlig. Det har vært under bygging siden februar 2024, og er nå over 30 prosent ferdigstilt.

Verdier for 4-4,5 milliarder dollar (om lag 42–47 milliarder kroner) sto på spill i Empire Wind, ifølge Equinors kvartalsrapport.

Les også

Trump-dialog løste Equinors havvindkrise: – Alle skjønte at det hastet

Venter milliard-nedskrivning

Pareto venter at Equinor vil ta nedskrivninger på minst 300 millioner dollar på havvind i andre kvartal etter problemene.

Det er knyttet til den bokførte verdien av Empire Wind 2, den andre fasen av Empire Wind-prosjektet, pluss andre fremtidige prosjekter.

– Det er betydelig, og så kan det komme mer på Empire Wind. Med en samlet investeringsramme på 70 milliarder kroner skal det ikke gå veldig galt før det kommer store nedskrivninger.

Kristiansen sier at «det amerikanske markedet for nye prosjekter har blitt stengt av president Trump» og at «usikkerheten som er der uansett ikke gjør det fristende å investere mer innenfor denne næringen i USA nå».

– Det som har skjedd gjør det ikke fristende å jobbe med andre prosjekter.

Visualisering av Equinors Empire Wind-prosjekt. Foto: Eirik Hamre Clausen / Equinor

Kristiansen er kritisk til prosjektets lønnsomhet, også før stoppordren.

– Dette var allerede et dårlig prosjekt som det i ettertid er lett å si ikke burde vært sanksjonert.

– Men nå har det gått så langt som nå, med over 40 milliarder kroner i kostnader selv hvis man kansellerer prosjektet, må man bare gjennomføre. Herfra er det lønnsomt selv om totalprosjektet aldri blir bra.

Han sier at Equinor kunne hatt gode rettslige muligheter hvis ikke stoppordren hadde blitt opphevet.

– Men å saksøke den amerikanske stat og kanskje bruke ti år på å få oppgjør virker ikke fristende.

Les også

Støre om Trumps u-sving: – Tror mange følte at løpet var kjørt

– Taper mindre

– Det er veldig bra at det ikke blir stoppet. Da taper de mindre penger på det, sier analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier til E24.

Han påpeker at prosjektets lønnsomhet blir enda svakere som følge av ekstrakostnadene Equinor pådrar seg som følge av Empire Wind-prosjektet var stoppet i nesten fem uker.

Olaisen anslår at prosjektets såkalte internrente, som brukes til å vurdere lønnsomhet, kan ha falt fra rundt fire til tre prosent

– Hvis det ikke er noe annet kødd, sier han.

Olaisen peker på at Equinor har sesongen i år og neste år på å installere havvindprosjektet. Han ser risiko for forsinkelser.

– Det er veldig viktig at de får gjort mye i løpet av sesongen nå, før det blir dårlig vær i vinter. Det kan også ha en kostnad hvis det blir forsinket.

– Jeg tror man kan legge til grunn at dette blir litt forsinket.

John Olaisen

Analytiker i ABG Sundal Collier

Prosjektet har samlede investeringer på rundt syv milliarder dollar, men fem milliarder dollar etter skatteincentiver, påpeker analytiker Teodor Sveen Nilsen i Sparebank 1 Markets.

Netto nåverdi av prosjektet ved fullføring vil være på minus 1 milliard dollar, mens en permanent stans ville gitt en negativ netto nåverdi på 4–4,5 milliarder dollar, ifølge analytikerens beregninger.

– Sagt på en annen måte, netto nåverdi er negativ uansett scenario.

– Selv om opphevelsen av stansordren tilsynelatende er et bedre alternativ enn å avslutte prosjektet, er vi ikke helt sikre på hvordan aksjemarkedet vil reagere de neste dagene og ukene, skriver Sveen Nilsen i notatet.

Tirsdag stiger Equinor-aksjen 1,9 prosent på Oslo Børs, mens danske havvindaksjer som Ørsted og Vestas stiger henholdsvis 16 og 7 prosent.

Read Entire Article