Vil ha mer Tom Cruise på Svalbard – nederlag for Ap

4 hours ago 3


En tidvis nervepirrende filmskvis har fått en foreløpig slutt på Stortinget. Det skulle bare mangle, mener Arktisk Film.

 Impossible 8, som har scener innspilt på Svalbard, ble vist på Kulturhuset i Longyearbyen mandag. Foto: Tom Warner / Handout / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Svalbard innlemmes i de såkalt filmforskriftene. Det betyr at filmproduksjoner nå vil kunne søke støtteordninger fra Norsk filminstitutt på lik linje som i resten av Norge.

Forslaget fra Høyre, ved stortingsrepresentant Tage Pettersen, sikret flertall i familie- og kulturkomiteen på Stortinget tirsdag. Senterpartiet var blant de som gikk imot tidligere regjeringspartner Arbeiderpartiet.

I 2022 satt Kulturdepartementet ned foten og sa nei til incentivordninger for Mission Impossibles nyeste film, «The Final Reckoning», på Svalbard. Begrunnelsen var at fimforskriftene kun gjaldt Fastlands-Norge.

Likevel valgte filmskaperne å gjennomføre enkelte scener. Produsent, Per Henry Borch, i Truenorth Norway har fått æren for å ha lokket Mission Impossible til Norge i flere omganger. Han mener bildene fra Svalbard er unike, men kunne tenke seg flere.

– Hadde den norske incentivordningen for denne typen produksjoner inkludert opptak på Svalbard ville man fått mye mer bilder i filmen, sa han til NTB, ifølge VG.

Nå får han altså ønsket sitt oppfylt.

Tage Pettersen

Stortingspolitiker i Høyre, Tage Pettersen.

– De ordningene vi har på filmområdet, må gjelde hele Norge, Svalbard inkludert. For det andre vet vi jo at Svalbard er et ettertraktet mål for en del produksjoner, og det vil være viktig for norsk filmindustri, men også for næringsaktiviteten på Svalbard, sier stortingsrepresentant Tage Pettersen i Høyre.

– Skulle bare mangle

Daglig leder i Arktisk Film Norge, , sier til E24 at han synes det er fint at Stortinget stiller seg bak og inkluderer Svalbard.

– Vi mener at det strengt tatt bare skulle mangle. Det er et område som vi nasjonalt ellers er stolt av, fremmer, og snakker om. Så hvorfor Svalbard ikke skulle vært en del av filmforskriften er vanskelig å forstå, sier han.

– I sum, blir nå det enklere å få Tom Cruise tilbake til Svalbard?

– Ja, det blir det i sum. Fordi man har tatt bort et hinder. Og for oss som skal gi tilskudd, og bidra til å få frem den lokale historien og kulturen, blir det også lettere fordi vi slipper å forholde oss til et mulig konstruert hinder i en forskrift, sier han.

Terje Nymark

Daglig leder i Arktisk Film Norge

Noe av motstanden mot å innlemme Svalbard handler om potensiell negativ miljøpåvirkning. Høyres Tage Pettersen frykter ikke konsekvensene av sitt eget forslag.

– Vi har helt andre verktøy for å regulere nettopp det fotavtrykket. Det at man eventuelt får støtte av Norsk filminstitutt til å lage en produksjon på Svalbard, er jo ikke det samme som å ha fullmakt til å gjøre hva man vil der. Man må fortsatt søke om for eksempel å fly helikopter eller være på visse områder, for eksempel, sier Pettersen.

 Tom Cruise i luften etter å ha satt utfor rampen med motorsykkel på Helsetkopen-fjellet i Norge i 2020. Foto: Geir Olsen / NTB

Ser mot Island

På spørsmål om det er noe poeng å gi støtte til store internasjonale filminnspillinger trekker Pettersen frem at også norske og mindre produksjoner kan søke.

– Det er en forholdsvis kraftig produksjonstørke i det norske miljøet nå, så dette vil kunne være med å stimulere også den norske filmindustrien.

I tillegg mener han at ordningen er viktig fordi «Norge blir mindre og mindre aktuelt som produksjonsland».

– Fordi vi ikke har ordninger som treffer de internasjonale aktørene godt nok. En ting er størrelsen på bevilgningen til filminsentivordningen, men like mye at vi har et regelverk som ikke er tydelig nok og på at gjelder overalt.

– Vi ser for eksempel at Island er et land som virkelig satser på film, og som tar mange produksjoner som kunne vært attraktive å ha i Norge, sier han.

Internasjonalt har også Donald Trump varslet mulig filmtoll på amerikanske filmer produsert utenfor USA.

– Er dette et forsøk på å lette en mulig byrde fra USAs president?

– Nei, nå ble jo dette forslaget fremmet før det var aktuell politikk der borte, men for å svare seriøst på spørsmålet ditt, så ville det absolutt kunne være et virkemiddel i så henseende. Næringen opplever en tørke i dag og dette kan være med å virke som en liten boost til produksjoner og produksjonsmiljøer, sier han.

Flertallet som sikret gjennomslag består av Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Venstre. Forslaget skal endelig vedtas i Stortinget 03. juni.

Read Entire Article