– Trumps politikk gir færre rentekutt i Norge

1 week ago 11


SmartNSM - Automatic
Business.no+


Elisabeth Holvik i Sparebank 1 tror Trump-effekt i USA kan holde den norske renten oppe. Frank Jullum i Danske Bank mener det kan slå begge veier.

Donald Trump inntar Det hvite hus neste uke med en økonomi og et arbeidsmarked som klarer seg såpass bra at økonomer er usikre på om det blir flere amerikanske rentekutt fremover. Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

En uke før Donald Trump tar over som president i USA 20. januar, har troen på amerikanske rentekutt fremover blitt enda mindre.

Færre rentekutt i USA kan føre til at det blir færre rentekutt også i Norge, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

– Trumps politikk gir færre rentekutt i Norge, skriver hun i en oppdatering mandag.

Holvik viser til at vi med Trump blant annet kan vente skattekutt som gir økte investeringer og økt aktivitet i USA, og høyere amerikansk toll på utenlandske varer.

Les på E24+

Trumps største fiende de neste fire årene?

– Da vil inflasjonspresset holde seg oppe, sier sjeføkonomen.

Svak norsk krone er viktig for at en Trump-effekt på amerikanske renter slår videre på de norske, utdyper Holvik overfor E24.

– Kapitalen strømmer nå til USA, som følge av den vekstfremmende og næringsvennlige politikken. Før så en at renteforskjellen kunne ha litt å si for investorer. Det har blitt mindre interessant i dag, når man har et USA hvor man kan få høy avkastning i aksjer.

– Renteforskjellene har ingen effekt

Selv om USA kuttet renten flere ganger i fjor, mens Norges Bank holdt renten uendret, har kronen bare blitt svakere mot dollaren de siste månedene. Dollaren koster nå rundt 11,4 kroner.

I utgangspunktet antar man at renteforskjeller påvirker valutakurser, ved at det er mest attraktivt å plassere penger der renten er høy. Men den effekten har man sett lite til for kronen, påpeker Holvik.

– Tanken var at når andre land begynte å kutte renten, så ville renteforskjellen til Norge bli mindre, og kronen ville styrke seg, eller i det minste ikke svekke seg videre.

– Nå har renteforskjellene blitt mye lavere, og det har ingen effekt på kronekursen. Kronen vil kunne holde seg svak en god stund, sier Holvik videre.

Elisabeth Holvik

Sjeføkonom i Sparebank 1

Kronekursen har betydningen når Norges Bank setter renten, blant annet fordi svakere kronekurs kan gi høyere importpriser som bidrar til prisveksten.

Dollaren har ikke bare styrket seg mot kronen i det siste, men også mot store valutaer som euroen. Mot euroen har kronen vært ganske stabil det siste halvåret. Holvik sier det betyr mye at kronen er stabil mot Norges viktigste handelspartner, men at det samtidig illustrerer hennes poeng om at «Europa og Norge er mindre attraktive».

– Normalrenten er mye høyere

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, er ikke like overbevist om at Trump kommer til å gi færre norske rentekutt.

– Det kan skje, men hvor sannsynlig det er er ikke så lett å si, mener Jullum.

I første omgang påpeker han at det er utviklingen i amerikansk økonomi, og ikke bare forventingene til Trump, gjør at troen på rentekutt har falt.

NormalrentenNormalrentenNormalrente eller nøytral rente er det rentenivået som hverken bidrar til å bremse eller stimulere økonomien. i USA er mye høyere enn man tidligere hadde trodd. Arbeidsmarkedet har sluttet å kjøle seg ned.

Jobbveksten i USA var sterkere enn ventet forrige måned, og arbeidsledigheten falt, viste viktige jobbtall forrige uke. Amerikansk økonomi har generelt holdt seg godt oppe, og selv om prisveksten har roet seg har nedgangen stoppet opp på et høyere nivå enn målet på to prosent.

Arbeidsmarkedet i USA er en av to hovedelementer sentralbanken vurderer når renten settes. Det andre er prisveksten. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB

USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), signaliserte før jul at man så for seg to rentekutt i 2025. Etter forrige ukes jobbtall priser markedet nå inn kun ett amerikansk rentekutt i år.

I rentemarkedet har det også vært oppgang. Den viktige amerikanske tiåringenamerikanske tiåringenRenten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid. Omtales gjerne som verdens viktigste rente på grunn av betydningen den har for finansmarkeder og renter verden over. har tatt seg kraftig opp, og ligger nå på rundt 4,77 prosent. Det kommer delvis av at usikkerhet rundt Trumps planer for toll og finanspolitikken, og delvis utviklingen til USAs økonomi, mener Jullum.

Stor usikkerhet

– Usikkerheten og risikoen har egentlig blitt større på begge sider, mener Jullum generelt.

Det handler om at det er uklart hva slags konsekvenser Trumps politikk faktisk får i praksis, blant annet på toll og handel.

Les på E24+

Hva man kan og ikke kan oppnå med toll

Flere økonomer og eksperter har pekt på at økt toll fra USAs side, slik Trump har varslet, kan utløse handelskrig og bidra til økte priser. Et slikt scenario kan trekke opp prisveksten både i USA, Norge og andre steder, og bidra til at rentene holdes oppe.

For at kronekurs og færre rentekutt i USA skal slå direkte inn på Norges Bank, tror han «det skal en ny, ganske stor kronesvekkelse til».

Frank Jullum

Sjeføkonom i Danske Bank

På motsatt side forklarer Jullum at man kan få et scenario der Trumps politikk slår negativt ut for den økonomiske veksten i Europa. Det kan heller trekke i retning av rentekutt både fra Den europeiske sentralbanken og Norges Bank.

Et annet tenkt scenario kan være ensidig handelskrig mellom USA og Kina, forklarer sjeføkonomen. Da risikerer man at kinesiske eksportører ender med å dumpe varer i Europa, og sånn sett trekke prisveksten nedover.

«Sannsynligvis» kutt i mars

Norges Bank var i desember tydelige på at styringsrenten sannsynligvis settes ned i mars, som blir det første kuttet i flere år. Det er ikke ventet noen endring på neste ukes januar-møte.

Rentebanen, sentralbankens prognose for renten fremover, indikerer tre eller fire kutt i 2025. Da E24 spurte en rekke økonomer om deres spådom, anslo de fleste enten tre eller fire kutt.

Enkelte ventet ikke mer enn to kutt. Handelsbanken påpeker i sin morgenrapport tirsdag at rentemarkedet per nå «heller mot at det blir kun med to rentekutt fra Norges Bank i år».

– Oppgangen er trolig etterdønninger etter renteoppgangen vi har sett i USA i det siste, skriver Handelsbanken-økonomene Karine Alsvik og Marius Gonsholt Hov.

Norges sentralbanksjef Ida Wolden Bache skal ha nytt rentemøte i neste uke. Det er ikke ventet noe kutt da, men heller på møtet etter i mars. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Gode nøkkeltall skaper tvil om omfanget av fremtidige rentekutt og Trumps politikk anses mer inflasjonsdrivende som bidrar til å holde renteforventningene oppe. Det er også stor usikkerhet knyttet til Trump 2.0 og oppgangen i terminpremien reflekterer trolig denne usikkerheten, skriver Handelsbanken-økonomene videre.

Holvik i Sparebank 1 er nå usikker på om det blir flere rentekutt i Norge enn det ene som er bredt ventet i mars.

– Vi tror Norges Bank neste uke signaliserer at det blir et rentekutt i mars, men at det er svært usikkert om det blir noen flere rentekutt i år, avslutter Holvik.

Les også

Tror Trump danker ut «månedens viktigste tall»: – Kommer til å dominere

Les også

Tror Trump kan gi bølger på børsene: – Usikkerhet er ofte det verste

Les også

Trump avviser tollrykter – kronen gjør u-sving

Les også

Toppmøte før Trumps inntog: – Viktig å snakke sammen i turbulente tider

Read Entire Article