Økonomer tror Trump vil holde USAs pengebruk høy, og at han kan blande seg inn i rentesettingen. – Kan få negative konsekvenser.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Økonomer tror Donald Trump kan utnevne en lojal person til å lede USAs sentralbank Federal Reserve, og det kan få følger for tilliten til sentralbanken.
- Trump har vært kritisk til sentralbankens rentepolitikk og sagt at han ønsker å bytte ut sentralbanksjef Jerome Powell.
- Ekspertene er usikre på Trumps økonomiske planer, men venter udisiplinert finanspolitikk.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I januar begynner Donald Trumps andre periode som USAs president, og mange lurer på hvilke grep han vil ta i den økonomiske politikken.
Den offentlige pengebruken og USAs gjeld har økt både i Trumps forrige presidentperiode og under Joe Biden, og flere økonomer tror dette vil fortsette.
Trump tar over et USA hvor ledigheten har økt noe, mens inflasjonen og rentene er på vei nedover.
Ett spørsmål er hva Trump vil gjøre hvis rentekuttene skulle bremse opp.
– Noe av det Trump kan gjøre noe med, er å endre noe av rammeverket for Federal ReserveFederal ReserveFederal Reserve er USAs sentralbank, og setter styringsrenten i landet. Den tar sine avgjørelser uavhengig av hvem som styrer landet, men det er presidenten som nominerer sentralbanksjefen, som også må godkjennes av Senatet, sier NTNU-professor Ragnar Torvik.
– Trump har gått ganske langt i å stille spørsmål ved Feds uavhengighet. Han vil være med å påvirke renten. Men det at politikere skal sette renten, det har vi lang erfaring med, og det kan slå veldig dårlig ut.
– Hvordan da?
– Det kan være fristende å bruke renten for å oppnå politisk popularitet, i stedet for å sette den renten som er best for økonomien på sikt. Det blir spennende å se om Trump kommer til å blande seg i rentebeslutningene, enten direkte eller ved å forsøke å utnevne noen av sine folk, sier Torvik.
Les også
Advarer om USAs gjeldsberg: – Vil skade økonomien vår
Kan ramme sentralbankens tillit
Trump har engasjert seg i USAs rentesetting, og sagt at han ikke ønsker å gjenutnevne sentralbanksjef Jerome Powell.
Powell mener selv at Trump ikke kan sparke ham. I så fall blir han sittende frem til utløpet av åremålet sitt 15. mai 2026.
– En ting er å sparke noen, men noe annet er å utnevne en ny sentralbanksjef. Hvis Trump utnevner noen som er lojale til ham, kan det skade sentralbankens troverdighet, sier Torvik.
– Det at inflasjonen nå har kommet ganske raskt nedover i Vesten, er nok knyttet til at folk har tillit til rentesettingen. Hvis folk mister den tilliten, kan det få negative konsekvenser i form av at inflasjonen bruker lengre tid på å falle i slike tilfeller.
– Bevisstløse på økonomisk politikk
To måneder før Trump overtar makten er NHH-professor Ola Honningdal Grytten fortsatt usikker på hvilke grep han kan finne på i den økonomiske politikken.
– Det er veldig vanskelig å vite. Det er ikke sikkert han vet det selv heller, sier Grytten.
– Mye vil nok komme til underveis. Begge kandidatene i årets valg virket ganske bevisstløse på økonomisk politikk, bortsett fra at de begge ville øke pengebruken.
– Trump har ønsket å få ned inflasjonen?
– Han har ikke akkurat en politikk for å bekjempe inflasjonen. Det hadde ikke Joe Biden og Kamala Harris heller.
Venter udisiplinert finanspolitikk
Både republikanere og demokrater har vært med på å øke pengebruken og gjelden i USA.
Da Trump ble president i 2017 var USAs offentlige gjeld på om lag 20.000 milliarder dollar. Nå er den på 36.000 milliarder dollar.
– Det vi vet om Trump er at han trolig vil være udisiplinert i finanspolitikken, sier Grytten.
– Han vil nok snakke om pengepolitikk, men jeg tror ikke han vil klare å finne armslag til å gjøre store endringer. Da må man gjennomgå et helt system og et nytt lovverk.
Det har ikke manglet på forslag til Trump. Blant annet har tenketanken Heritage Foundation foreslått en retur til gullstandarden og flere andre pengepolitiske grep i Project 2025, som er en slags politisk ønskeliste til Trump.
Målet med dette skulle blant annet være å unngå at sentralbanken gir etter for politisk press og legger til rette for økt pengebruk og inflasjon, ifølge Project 2025-planen.
– Kan utnevne lojale
Federal Reserve setter renten uavhengig av politikerne, men har vært under politisk press fra begge partier.
Da USAs sentralbank begynte å kutte renten tidligere i høst, krevde for eksempel flere sentrale demokrater enda større rentekutt.
– Det er større aksept for å si sånt i USA enn i Norge og eurosonen. Sentralbanken bestemmer fortsatt selv, men Trump kan jo for eksempel utnevne nye folk som er lojale mot ham, sier Grytten.
Han ser imidlertid også en mulighet for at Trump styrer unna de mest dramatiske forslagene i den økonomiske politikken.
– Det finnes en teori om at Trump først og fremst stilte til valg fordi det var for hardt å tape i 2020, og han ikke kunne gå i graven med det tapet, sier han.
– Mange sier at han vil gjøre mye mer i denne perioden enn sist, men det kan også være at han har bevist det han ønsket rett og slett ved å vinne valget.