Det er likevel usikkerheten som plager SAS-toppen mest.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Vi må jobbe litt mer for det nå.
SAS’ toppsjef, Anko van der Werff, er tydelig på at skredet av nye toller fra USA gjør situasjonen vanskeligere for flyselskapet.
– Vi er en global virksomhet. Det er ikke bare vårt nettverk, men også forsyningskjedene våre, og alt annet som blir påvirket. Verden har blitt en global landsby. Derfor er vi ikke fornøyde med diskusjonen om toll. Vi er ikke fornøyde med hele tollsituasjonen, fordi den også skaper usikkerhet, sier han til E24.
Van der Werff sier videre at USA har nytt godt av globaliseringen i flere tiår. Nå merker han svakere etterspørsel over Atlanteren.
– USA er definitivt litt svakere enn det var for én, to eller tre måneder siden, men det er egentlig ikke en dramatisk endring foreløpig. Så vi håper selvfølgelig at det forblir slik. Vi følger veldig nøye med, sier han.
Les på E24+
Børsuro: Her investerer proffene nå
Lavere priser
Etter Trumps tollinnføring er den klare oppfatningen blant økonomer at det ligger an til svakere økonomisk vekst globalt. Vanligvis overføres prisøkningene som følger av toll til forbrukere. Det kan bety mindre penger til for eksempel reise.
– For noen måneder siden fikk vi definitivt etterspørsel på et høyere prisnivå. Nå får vi fortsatt etterspørsel, men vi ser at den kommer inn på et noe lavere prisnivå, sier van der Werff.
Det er ikke kun forbrukernes pris som er viktig for flyselskapene. De bruker nemlig store penger på drivstoff, som er nært beslektet med oljeprisen. Siden Donald Trump tok over i januar har prisen per fat nordsjøolje falt kraftig. Den ligger nå rundt 65 dollar. Om lag 15 dollar lavere enn i januar.
Det er normalt i flybransjen å sikre seg mot svingninger i oljeprisen ved å kjøpe kontrakter frem i tid. Det har ikke SAS gjort. Nå understreker van der Werff at det er vanskelig å vite hvilken retning oljeprisen tar fremover.
– Selv om vi alltid er glade for lavere drivstoffpriser, men ikke om det er grunnet betydelig negativ utvikling i verdensøkonomien. Det er denne usikkerheten som har drevet prisen ned, sier han, og viser til prisnedgangen som fulgte av Trumps tollinnføring.
Dyrere business-billetter
Svingningene i verdensøkonomien har ikke skremt SAS bort fra business-planene som ble lagt for rundt ett år siden. I høst skroter selskapet plus-billettene på flyginger i Europa.
Inn kommer business. Det innebærer blant annet ledig midtsete, bedre mat, og utvidet lounge-tilgang. Men til en høyere pris, bekreftet kommersiell direktør i SAS, Paul Verhagen.
– Hva tenker du om timingen gitt de økte tollsatsene og svakere vekstutsikter?
– Det er vanskelig å svare på, for det skjer jo akkurat nå. Kanskje tollsatsene forsvinner i morgen? Men vi er overbevist om at dette vil holde seg utover syklusene vi ser. Det vil alltid være en naturlig etterspørsel etter premium-reising, sier han.
Verhagen forklarer at de så en økning i etterspørselen etter premium-produkter etter Covid, og at det har holdt seg oppe siden.
SAS forsøker å differensiere seg bort fra de typiske lavprisselskapene, og jakter kunder med dypere lommebøker. Anko van der Werff trekker frem investeringer i punktlighet som et viktig ledd i strategien. I mars ble selskapet det mest punktlige i Europa, og nummer to i verden, ifølge Cirium.
– Det vi ser, er at godt over halvparten – nesten 70 prosent – av våre kunders NPS-scoreNPS-scoreNet Promoter Score (NPS) måler hvor villige kundene er til å anbefale selskapet til andre. Det gir en indikasjon på kundetilfredshet og lojalitet. drives av vår operative ytelse. Dette inkluderer antall kanselleringer, punktlighet og hvor godt vi håndterer for eksempel bagasje, tapte videreforbindelser og overgangstider. Alt dette er svært viktig for kundene våre, sier han.