Trumps «hemmelige våpen» mot Kamala Harris

1 month ago 9


CRYPTO-BRO. Donald Trump snakker på Bitcoin 2024 Nashville, Tennessee, USA. Foto: Mark Humphrey / AP / NTB

Mens Harris forbereder seg på presidentvalget, har Donald Trump funnet en uventet alliert i kampen om Det hvite hus.

  • Sophia Adampour

    Sophia Adampour

    Grunnlegger av teknologihuben Verse

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.

I en tid hvor amerikanske politikere kjemper om velgernes støtte som om det var en sport, har den tidligere presidenten kastet en digital bombe inn i valgkampen. Kan kryptovaluta, en teknologi mange fortsatt sliter med å forstå, bli nøkkelen som låser opp presidentembetet for Trump på nytt?

Donald Trump, som tidligere har vært skeptisk til Bitcoin, gjorde i sommer en helomvending da han fant en ny front i sin kamp mot demokratene. I juli erklærte han at USA skulle bli «klodens hovedstad for krypto» og en «krypto-stormakt», samtidig som han lovet å bygge en strategisk bitcoin-reserve.

Dette innebærer at sentralbanken skal holde bitcoin som en del av landets eiendeler.

Endringen knyttes til Trumps ønske om å appellere til den voksende gruppen med krypto-entusiaster.

Det er uklart nøyaktig hvor mange voksne som eier krypto i USA. Ifølge en rapport fra landets sentralbank var tallet på 18 millioner gjennom fjoråret, noe som tilsvarer 7 prosent av den voksne populasjonen. Andre rapporter viser til tall som 50 millioner eller 100 millioner kryptoinvestorer.

Uavhengig av det eksakte tallet så er andelen stor nok til at den er av betydning for presidentvalget. Ifølge New York Times’ prognoser er marginene mellom Harris og Trump små, og med flere titalls millioner amerikanere som eier kryptovaluta, kan frieriet til crypto-broscrypto-brosEn slangbetegnelse for unge menn som også investerer i kryptovaluta. vise seg å være et smart trekk for å sikre seg avgjørende stemmer.

Trump ser ut til å spille på hva Bitcoin representerer for mange av hans potensielle velgere.

For mange av disse er Bitcoin mer enn bare en digital valuta – den symboliserer en ny måte å tenke på penger, makt og frihet.

I en verden hvor sentralbanker trykker nye penger og svekker verdien av tradisjonelle valutaer, ser stadig flere på Bitcoin som et alternativ.

Grunnleggeren av Twitter, Jack Dorsey, er en av de tydeligste stemmene. Bitcoin tilbyr en teknologi som gir folk et alternativ som ikke kan manipuleres, i motsetning til dagens tradisjonelle systemer. Skapt som et motsvar til finanskrisen i 2008, er Bitcoin for mange et symbol på økonomisk rettferdighet og en beskyttelse mot inflasjon.

 Sophia Adampour Foto: Morten Brun/Kagge forlag

Les på E24+

Daron Acemoglu: Er vi klare for kreativ ødeleggelse som følge av kunstig intelligens?

Når en tidligere amerikansk president, nå presidentkandidat, omfavner Bitcoin som en del av sin politiske strategi, er det et tegn på at kryptovaluta ikke lenger er en marginal aktør i finansverdenen, men en stadig viktigere del av den.

Man kan argumentere for at å bygge en strategisk bitcoin-reserve ikke bare er et politisk trekk, men en nødvendighet i en verden hvor andelen bitcoin-eiere øker.

Likevel er det klare risikoer ved en slik satsing.

Ved å gjøre USA til en «bitcoin-stormakt», risikerer man å svekke den globale tilliten til dollaren. Dollarens status som verdens reservevaluta har gitt USA økonomiske fordeler i flere tiår, inkludert lavere lånekostnader og en sterk posisjon i internasjonal handel. Hvis amerikanske regjeringen begynner å bygge opp bitcoin-reserver, kan det sende signaler om at amerikanerne selv ikke har tillit til sin egen valuta. Dette kan føre til at andre land begynner å diversifisere sine reserver bort fra dollar – noe flere land legger strategier for gjennom politiske initiativ for de-dollarization.

Dette kan ytterligere svekke dollarens rolle på den globale scenen.

Les også

Glem ChatGPT – fremtidens vitenskapelige gjennombrudd kommer med AlphaFold

For kryptotilhengere kan Trumps engasjement komme med en bismak.

På den ene siden gir det økt synlighet og potensielt politisk støtte, noe som kan bidra til å styrke legitimiteten til Bitcoin. På den andre siden risikerer man at krypto blir en partipolitisk sak, noe som kan være skadelig på lang sikt.

Uansett hva man måtte mene om Trump, har han utvilsomt talent for å sette dagsorden. Ved å omfavne Bitcoin har han tvunget både motstandere og tilhengere til å ta stilling til kryptovalutaens rolle i det amerikanske samfunnet.

Trump har selv eksperimentert med kryptovaluta etter at han forlot Det hvite hus. I tillegg til å ha lansert egne NFT-kolleksjoner, rapporteres det at han eide kryptovaluta verdt omtrent 2,8 millioner dollar i august 2023. En fersk meningsmåling fra Fairleigh Dickinson University (FDU) viser at strategien gir resultater med større støtte blant kryptoeiere.

Men Trump er kjent for sine skiftende politiske standpunkter. Selv om han nå omfavner Bitcoin som en del av sin strategi, kan han like raskt endre mening dersom han innser risikoene som følger med en slik satsing for landet han ønsker å lede.

En ting er sikkert: Krypto er ikke lenger bare for tech-entusiaster og liberalister. Det har blitt en del av den amerikanske valgkampen – på godt og vondt.

Dette er E24s faste spaltister

Alle spaltene kan leses her.

  • Sophia Adampour

    Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.

  • Ine Marie Eriksen Søreide

    Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.

  • Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.

  • Espen Barth Eide

    Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.

  • Ishita Barua

    Lege med PhD i AI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health

  • Asle Toje

    Utenrikspolitisk kommentator og forsker.

  • Mathias Fischer

    Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.

  • Lina Strandvåg Nagell

    Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • George Riekeles

    Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • Johan Andresen

    Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.

  • Bettina Banoun

    Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.

Read Entire Article