Mens klimaorganisasjoner kritiserer den lukkede toppsamlingen, håper Telenor-sjefen å få til noe konkret. Men hun er redd Trump gjør klimamålene vanskeligere å nå.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Benedicte Fasmer, fersk konsernsjef i Telenor, deltar for første gang på World Economic Forum i Davos, Sveits.
- Her deler hun sine inntrykk av arrangementet, inkludert talen til Europakommisjonens leder Ursula von der Leyen og innsettelsen av Donald Trump.
- Fasmer uttrykker bekymring for klimapolitikken under Trump, spesielt etter at USA trakk seg fra Parisavtalen.
- Hun nevner at ekstremvær knyttet til klimaendringer også påvirker Telenor, og at selskapet jobber med å redusere sine utslipp.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Fasmer, som bare har ledet Telenor siden desember, kommer rett fra et arrangement med Europakommisjonens leder Ursula von der Leyen når E24 får tak i henne på telefon fra den sveitsiske byen.
– Hva er inntrykket ditt så langt?
– Von der Leyen holdt en optimistisk tale på vegne av Europa, men det setter også store krav til både næringsliv og politikere for å klare å løfte Europa frem til å bli en konkurransedyktig region igjen, sier hun.
Innsettelsen av Trump er også et hett tema i Davos.
– Det å være her samtidig som han blir innsatt og holdt tale var jo et historisk øyeblikk. Det at det er så mange av verdens ledere som er samlet her samtidig gjør jo også at responsen blir umiddelbar og unison, sier hun.
Fasmer viser til en felles bekymring for den globale klimapolitikken under Trump.
– Dette blir jo en «call for action»«call for action»oppfordring til handling og noe som gjør at kanskje alle forstår hvor vi faktisk står og at Europa har en utfordring, slik at både politikere og næringsliv og hele samfunnslivet skjønner at vi kan klare å løfte det.
– Hva tenker du spesifikt på her?
– Det som kanskje er det viktigste tema for oss nå, er at Trump meldte USA ut av Parisavtalen. Det gjør det jo vanskeligere å nå klimamålet på halvannen grad når færre skal løfte i flokk.
– Jeg håper ikke det betyr at klima ikke lenger er viktig for USA, men jeg tror det å ha klimaet på agendaen også i fortsettelsen for alle blir utrolig viktig, legger hun til.
Konkrete endringer etter Davos?
– Davos-samlingen får jo kritikk fra klimaorganisasjoner på at det er en lukket elitesamling der folk kommer inn med privatfly?
– Jeg tenker at det å møtes og diskutere disse problemstillingene uansett er viktig, og enda viktigere i år. Skal du klare å samle både toppolitikere og næringsliv og NGOerNGOeren ideell organisasjon som opererer uavhengig av myndigheter for å fremme sosiale, miljømessige, humanitære eller samfunnsnyttige formål. på tvers av land, så må du nødvendigvis reise.
Om det er noen NGOer relatert til klima som er med på samtalene, vet hun derimot ikke.
– Men jeg tenker at det å møtes fremdeles er superviktig og jeg tenker at det viktigste er jo hva vi faktisk får til.
– Har man fått til noe konkret på klima i Davos noen gang?
– Du kan jo sikkert si mye om hvor godt man har lykkes med det, men det har i hvert fall satt klima på agendaen, så jeg er overbevist om at det er verdt å reise hit.
– Hvorfor må man ha et sånt lukket forum langt oppe i fjellene for at klimaledere skal kunne møtes?
– Det er på grunn av det nettverket som Davos utgjør, hvor de har mulighet til å knytte folk sammen som ellers ikke naturlig hadde møttes på tvers av bransjer og land, med en felles agenda.
Fasmer forteller at ekstremvær knyttet til klimaendringer også rammer Telenor.
I 2022 flyttet 1.000 av Telenors mobiltårn i Pakistan seg ut av posisjon som følge av storflom i landet. Rundt 2.000 mistet livet, over én million hus og 18.000 skoler ble ødelagt.
Men også i Norge har ekstremvær gitt store konsekvenser og lagt mobilnettet dødt i flere døgn enkelte steder.
Utslippsøkning
Telenor selv står også for betydelig utslipp, særlig i forbindelse med strømbruk.
– Med årlige innkjøp for 18 milliarder kroner i Norge og 46 milliarder kroner globalt, har vi en unik mulighet til å skape betydelige ringvirkninger i kampen mot klimaendringer, sier Fasmer.
– Men det ser ut til at Telenors totale utslipp har økt de siste årene, hva er grunnen til det?
- I Norden har vi kuttet våre klimagassutslipp med hele 98 prosent fra 2019. Vår største utfordring ligger i Asia, hvor tilgangen til fornybar energi er begrenset. Bangladesh er et godt eksempel: Her øker energiforbruket som følge av økt nettverkstrafikk, og med begrenset tilgang til fornybare energikilder har dette ført til økte utslipp, forklarer hun.
Resten av Telenor-sjefens tid i Davos går blant annet med til å lede et klimapanel og høre på Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy, samt en rekke møter med forretningsforbindelser.
– Det er en veldig fin og effektiv møteplass, sier Fasmer, som selv kom seg til Davos med rutefly og bil.