Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov har regnet på effekten av påplussinger på statsbudsjettet. – Vil ta lengre tid å få ned renten, sier han.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener at økt offentlig pengebruk vil gi mer gass i norsk økonomi og påvirke renteutviklingen.
- Hov forventer at Norges Bank vil anslå høyere vekst i norsk økonomi og at renteprognosen vil bli justert opp.
- Han mener at det vil ta lengre tid å få renten mer ned, men at det er prisen å betale for å opprettholde høyest mulig økonomisk aktivitet over tid.
- Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank mener derimot at Norges Bank bør kutte renten når de møtes i desember, men at de trolig vil utsette avgjørelsen til første kvartal.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Konklusjonen er at den ekstra pengebruken i Norge gir «en del» mer gass i norsk økonomi, noe som vil få betydning for den fremtidige renteutviklingen, ifølge Hov.
– Vår vurdering er at samlet for 2024 til 2025 så trekker det opp BNPBNPBruttonasjonalproduktet (BNP) er summen av alle varer og tjenester som produseres, fratrukket varene og tjenestene som blir brukt under denne produksjonen. med 0,6 til 0,7 prosentpoeng, sammenlignet med det Norges Bank har i sine prognoser.
– Det betyr at vi har en ganske normal vekst i økonomien det kommende året, og ikke at vi slurer i underkant som Norges Bank opprinnelig har anslått. Det betyr færre rentekutt, sier han til E24.
Hov i Handelsbanken har regnet på effektene av påplussinger på statsbudsjettet – deriblant flere milliarder til kommunene, økt oljepengebruk for 2024 og budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV.
Ser færre rentekutt
Norges Bank kommer med den neste rentebeslutningen i desember.
I renteprognosenrenteprognosenNorges bank legger frem Pengepolitisk rapport fire ganger i året. Her kommer sentralbanken med sitt syn på den økonomiske utviklingen fremover, og anslag på hvor høyt de tror renten vil ligge de neste årene. inngår flere faktorer. Hov sier at kronekurs og internasjonale renter for øyeblikket trekker hverken opp eller ned, mens pris- og lønnsvekst kommer til å trekke renteprognosen litt ned slik bildet ser ut i dag.
Men økt offentlig pengebruk, basert på opprinnelig forslag til statsbudsjett, budsjettforliket og påplussinger, vil virke motsatt og trekke opp rentebanenrentebanenNorges bank legger frem Pengepolitisk rapport fire ganger i året. Her kommer sentralbanken med sitt syn på den økonomiske utviklingen fremover, og anslag på hvor høyt de tror renten vil ligge de neste årene., mener sjeføkonomen. Han legger til at opposisjonspartienes alternative budsjetter heller ikke strammer noe inn på pengebruken.
Les også
Dette betyr budsjettenigheten for deg
Hov venter at Norges Bank nå kommer til å anslå høyere vekst i norsk økonomi.
Istedenfor at renteprognosen vil bli litt nedjustert, ligger det an til at den vil bli justert opp, anslår sjeføkonomen. Det til tross for at prisveksten har falt raskere enn ventet i det siste og at kronekursen har kommet «under kontroll», påpeker han.
Hov anslår at det innebærer at Norges Banks prognose vil vise tre rentekutt neste år istedenfor fire. Muligheten for et tidlig rentekutt i januar er nå «klart redusert», mener han.
– Det betyr videre at inflasjonstallene på tirsdaginflasjonstallene på tirsdagTirsdag til uken legger SSB frem nye tall for prisveksten. Den har det siste året har bremset raskere enn Norges Bank la til grunn. blir svært avgjørende. Fordi vi må nå se desto større overraskelser på nedsidenoverraskelser på nedsidenMed det menes at prisveksten er lavere enn Norges Bank forventer. i de faktiske inflasjonstallene for at vi skal tilbake til den rentebanen som Norges Bank hadde i september.
Les også
Storbank ut mot Norges Bank-analyse: – Stor prognosefeil
Sjeføkonomen sier likevel det blir feil hvis budsjettpolitikkenbudsjettpolitikkenHandler om statens utgifter og inntekter, og hvilken politikk som bli ført når det gjelder skatter, avgifter og budsjetter. skal ha som hovedoppgave å få renten ned.
– Da må vi snakke om en ganske reell innstramming. Da snakker vi fort høyere arbeidsledighet. Poenget må være at vi klarer å opprettholde høyest mulig aktivitet over tid og at de fleste er i jobb, men samtidig få inflasjonen ned.
– Men det betyr samtidig at det vil ta lengre tid å få renten mer ned. Det er prisen å betale.
Ber om rentekutt før jul
Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank fremholder at både Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, Den europeiske sentralbanken og Riksbanken i Sverige trolig vil levere nye rentekutt i desember.
– Norges Bank bør kutte renten når de møtes om to uker, men det er sannsynlig at de vil utsette den avgjørelsen til første kvartal, skriver han i et analysenotat fredag før helgen.
Martinsen har tidligere argumentert for at Norges Bank bør vurdere rentekutt i desember grunnet lavere prispress. Han begrunner synet med utviklingen i økonomien, pris- og lønnsvekst, og rentene hos Norges viktigste handelspartnere.
Kjetil Martinsen
Sjeføkonom i Swedbank
Rett før jul, den 19. desember, skal Norges Bank legge frem rentebeslutning og nye prognoser for økonomien og rentene. Norges Bank har ventet lenger enn mange andre sentralbanker med å sette ned renten.
Mens Sverige, USA, Storbritannia og euroområdet er godt i gang med rentekutt, har Norges Bank sagt at kuttet her hjemme trolig kommer i første kvartal neste år.
Denne uken kommer to viktige oppdateringer som kan få betydning for hva Norges Bank tenker om renten fremover.
Tirsdag er det duket for tallene for prisveksten i november. Regionalt nettverk-undersøkelsenRegionalt nettverk-undersøkelsenNorges Bank intervjuer i undersøkelsen over 400 ledere fra bedrifter og, der Norges Bank får en pekepinn på farten i norsk økonomi, kommer på torsdag.