I fjor stengte Byfjordtunnelen på E39 i Stavanger 96 ganger. Året før 78 ganger.
Det er den mest trafikkerte undersjøiske veitunnelen i Norge med godt over 11.000 kjøretøy i døgnet.
På fire år har tunnelen vært stengt 260 ganger.
– Det har skjedd flere ganger at vi står på den ene sida og resten av familien står på den andre sida.
Hedda Marie Pytte med datteren Otilie.
Foto: Tom Edvindsen / NRKHedda Marie Pytte bor midt mellom de to undersjøiske tunnelene Byfjordtunnelen og Mastrafjordtunnelen, og må kjøre i tunnel enten hun skal sørover eller nordover.
– Når det er stengt i over fem timer om gangen, og vi har folk som står med unger som har vært på treninger og det som er på andre sida, så blir det jo et stort problem.Vi blir jo totalt låst her ute.
Ikke mange trafikkulykker
Kun en av stengningene i fjor i Byfjordtunnelen skyldtes en trafikkulykke. Hoveddelen skyldes stans i kjøretøy, berging av kjøretøy og gjenstander i veibanen.
Men NRK kjenner også til at det har vært stans på grunn av tissepauser og skifting av dekk.
Også i Mastrafjordtunnelen som ligger like i nærheten på E39 skjer det samme som i Byfjordtunnelen.
– Det er en stor irritasjon og det koster mye. Vareleveransene blir forsinket, og det går utover arbeidstida til sjåførene, sier daglig leder i Rennesøy Trafikk Egil Torgersen.
Daglig leder i Rennesøy Trafikk Egil Torgersen står foran lastebil med logoen som er inspirert av Byfjordtunnelen.
Foto: Tom Edvindsen / NRKTransportselskapet holder til mellom de to tunnelene på E39, og merker godt når det er stengt i enten den eller begge tunnelene.
– Det er jo en snakkis her ute. Når vi ser forskjellene på tunnelene her kontra Ryfast hvor det er to løp og sjeldent stengt, så er det som natt og dag.
Kjørefeltlys
Nå håper Statens vegvesen at det skal bli færre stengninger, for til våren skal det installeres kjørefeltlys i begge tunnelene.
Slik kan det komme til å se ut i Byfjordtunnelen når kjørefeltlysene er på plass før sommeren. Et felt åpent og et felt stengt.
Illustrasjon: Tom Edvindsen / NRK– Vi er temmelig sikre på at vi skal få ned antall kortere stengninger i tunnelene. Men hvor mye vet vi ikke, fordi vi har ikke erfaringer med dette i andre tilsvarende tunneler i Rogaland, sier seksjonssjef Morten Hage.
Begge tunnelene er ettløpstunneler med to kjørefelt på vei ut av tunnelen. Med kjørefeltlys er det mulig å stenge et av kjørefeltene i oppoverbakken, istedenfor å stenge hele tunnelen.
– Jeg velger å ha troen på at det blir færre stengninger, til det motsatte er bevist. Det er jo ikke testa ut her, sier Hage.
Seksjonssjef i Statens vegvesen Morten Hage
Foto: Tom Edvindsen / NRKDet har vært et økende problem med stengte tunneler på hovedfartsveien på Vestlandet i flere år. Først nå har Statens vegvesen penger til å installere kjørefeltlysene.
Ifølge Hage koster det flere titalls millioner kroner å få det på plass.
– Vi må jo bare satse på at det fungerer slik de håper det skal fungere. Jeg velger å ha troen til det motsatte er bevist, sier Pytte
Bratte tunneler = mange stengninger
I Ellingsøytunnelen mellom Ålesund og Ellingsøya ble det for noen år siden installert kjørefeltlys. Det har ført til færre stengninger ifølge praktisk tunnelforvalter Cecilie Hestås Hove.
Tunnelen med aller flest stengninger er Oslofjordtunnelen som i fjor hadde 214 stengninger. Den tunnelen har hatt så mange stengninger siden åpningen at det er bestemt at det skal bygges et tunnelløp til.
Felles for mange av de undersjøiske veitunnelene er at de har en stigning på 7–8 prosent.
Forskning og erfaring viser at det er hardt for mange kjøretøy. Derfor blir nye tunneler anbefalt å ikke ha brattere stigning enn fem prosent.
Får ny tunnel i 2033
I Rogaland skal Rogfast erstatte Byfjordtunnelen og Mastrafjordtunnelen med verdens lengste undersjøiske veitunnel når den står ferdig i 2033. Der blir stigningen fem prosent i de to tunnelløpene.
Imens må lokalbefolkning og andre reisende håpe på færre stengninger av E39.
Mens Bjørn Aksel Auan har lite tro på at kjørefeltlys, så har Arne Geir Steinsland mer tro på at det vil fungere.
Foto: Tom Edvindsen / NRK– Jeg har ikke stor tro på at det blir færre stengninger. Bare det ligger et papir i veien, så har jeg inntrykk av at de stenger, sier Bjørn Aksel Auan.
Publisert 05.02.2025, kl. 05.46