Kortversjonen
- En ny norsk studie viser at tidlig menstruasjon øker risikoen for depresjon fra 5,2 til 7,6 prosent.
- Studien indikerer at sen menstruasjonsstart har en beskyttende effekt med en redusert risiko for depresjon (3,6 prosent).
- Foreldre anbefales å vise aksept og støtte, samt tilrettelegge for fysisk aktivitet og god søvnhygiene.
Den nye studien viser at sannsynligheten for å få en depresjonsdiagnose øker fra 5,2 til 7,6 prosent ved tidlig menstruasjonsstart.
Det er flere teorier om hva som kan være årsaken til at de som får menstruasjon i 9–11 årsalderen, har noe økt risiko for depresjon.
– Kanskje de opplever at de ikke er emosjonelt helt klare, at det skjer endringer med kroppen samtidig som de er et barn, sier psykologspesialist ved Nic Waals Institutt
, Marit Coldevin, til VG.– De føler seg annerledes.
Forsker og stipendiat ved Nic Waals Institutt, Adrian Dahl Askelund, tror en del av forklaringen også er pubertetshormoner som man eksponeres for tidligere, men det er ikke noe studien har kunnet påvise.
– Det er sannsynligvis snakk om et komplekst bilde med flere ting som spiller inn, forteller han til VG.
Sen menstruasjonsstart ser ut til å ha en beskyttende effekt, med en sannsynlighet på 3,6 prosent for å få en depresjonsdiagnose i ungdomstiden.
Om studien
- Gjennomsnittsalderen for første menstruasjon blant deltagerne i denne studien var omtrent tolv og et halvt år.
- Studien, publisert i det anerkjente tidsskriftet BMC Medicine, er basert på data fra den norske Mor, Far og Barn-undersøkelsen (MoBa).
- Studien har fulgt over 13,000 jenter gjennom ungdomstiden og gir innsikt i hvordan tidspunktet for første menstruasjon kan påvirke psykisk helse.
- Alle norske kvinner som fødte barn ved sykehus i tidsrommet 1999-2008, ble invitert til å delta. Nå som disse barna har blitt ungdommer, har forskerne brukt avanserte metoder for å finne ut om tidlig menstruasjon forårsaker – og ikke bare henger sammen med – psykiske problemer.
- Studien er finansiert av Helse Sør-Øst og gjennomført av forskere ved Nic Waals Institutt ved Lovisenberg sykehus, Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bristol og Harvard-universitetet."
Dette bør du gjøre
Puberteten skjer tidligere i befolkningen nå enn for flere tiår siden. Psykologspesialist Coldevin understreker at foreldre ikke trenger å bli bekymret.
– Hvis barnet ditt får menstruasjon tidlig betyr ikke det at barnet ditt får en depressiv tilstand.
Det er likevel flere tegn du som forelder bør være oppmerksom på:
- Depressive symptomer (tristhet og nedstemthet over tid)
- Mister interesse for det som tidligere var gøy og lystbetont
- Trekker seg unna sosiale situasjoner
- Er mer sliten og trøtt
Depresjon blant barn og unge
- Depresjon er en tilstand som er kjennetegnet av senket stemningsleie (det at man føler seg trist og nedfor), tap av interesse og glede ved å gjøre ting som tidligere ga glede, samt å føle at man har mindre energi enn tidligere.
- Hos jenter i aldersgruppen 16–19 år økte andelen i befolkningen med depresjonsdiagnoser fra cirka 2 prosent i 2010 til rundt 3 prosent i 2015.
- Fra 2015 har andelen vært synkende helt frem til 2021, da den igjen økte til rett over 3 prosent.
- Forekomsten av depresjon er høyere hos jenter sammenlignet med gutter fra 12-årsalderen, og kjønnsforskjellen øker i ungdomstiden før den minsker noe igjen.
Kilde: Folkehelserapporten, FHI
Dersom barnet ditt sliter bør du ikke kjefte eller irettesette, forteller Coldevin. Det kan forsterke symptomene.
– Foreldre kan tro at barnet må ta seg sammen og at de er late, men det må de ikke gi uttrykk for. Det er viktig å ikke forsterke følelsen av å føle seg utenfor og annerledes, sier psykologspesialisten til VG.
Dette er hennes råd og tips:
- Vis aksept for at livet kan være vanskelig
- Legg til rette for fysisk aktivitet
- Spis sunt og ha et godt kosthold
- Ha god søvnhygiene
- Pass på skjermbruken, for eksempel bør ikke barnet bruke skjerm før leggetid
– Normalisering er veien å gå når man kjenner på utenforskap. Det er viktig å snakke om ting, uten å lage et veldig stort nummer ut av det, forteller Coldevin.
Askelund mener dette er en viktig sak å belyse, blant annet fordi flere jenter opplever depresjon sammenlignet med gutter uten at man vet hvorfor.
– Ungdomstiden er den perioden man kan gjøre mest for å stoppe den utviklingen. Det er en viktig periode i livet å komme inn med hjelp, sier forskeren.
ADHD
Funnene viste ikke økt forekomst av andre psykiske lidelser, som angst eller atferdsforstyrrelser. Dette står i kontrast til tidligere forskning som har funnet sammenhenger på tvers av mange ulike psykiske lidelser.
Det var imidlertid tegn til økt forekomst av ADHD-diagnoser, men dette var mer usikkert.
– Det er noe det vil være typisk å følge opp i andre studier, forteller Askelund.
Han bekrefter at det er mer forskning på trappene.
– Den foreløpige planen er å gjøre en lignende studie med mødrene til disse ungdommene, og spørre dem om tidspunktet for første menstruasjon og om de har opplevd depresjon i forbindelse med svangerskap.
Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)