Terroriserte naboer i ti år, dømt til å flytte fra egen leilighet

5 months ago 29


Selv om du eier din egen leilighet kan du ikke oppføre deg akkurat som du vil mot naboene.

I verste fall risikerer du at retten dømmer deg til tvangsfravikelse – eller utkastelse – på mer forståelig norsk.

– Det skal veldig mye til å måtte flytte ut av en bolig man eier selv. Da skal misligholdet være alvorlig og ha skjedd over lang tid, sier Anders Leisner.

Han er advokat og fagansvarlig for juristene i Huseierne, en landsomfattende forbrukerorganisasjon for boligeiere.

Leisner uttaler seg på generelt grunnlag, uten å kjenne denne konkrete saken.

Anders Leisner, advokat i Huseierne

Anders Leisner, advokat i Huseierne.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Fyll, spetakkel og trusler

Naboforholdene i huset som dette gjelder i Stavanger, har vært noe langt utenom det vanlige de siste ti årene. Huset er delt i to eierseksjoner og beboerne i første etasje har i alle disse årene følt seg terrorisert av naboen overetasjen.

Nå har beboerne i første etasje både begjært utkastelse av naboen over, og at vedkommende må tvangsselge leiligheten.

De to rettslige prosessene løper parallelt.

Ifølge en fersk dom fra Sør-Rogaland tingrett må kvinnen i overetasjen nå flytte ut fra seksjonen hun eier.

Helt siden 2015 har det vært regelmessig fyll og spetakkel fra den omstridte leiligheten. De høylytte festene skal noen ganger ha vart flere døgn i strekk.

NRK har vært i kontakt med advokatene til begge partene. Ingen ønsker å uttale seg om dommen, men begge viser til at saken er uvanlig.

Klager fra naboene i underetasjen har blitt møtt med trusler fra beboeren i overetasjen om å få kriminelle på døra, samt gjentatte trusler om at hele huset ville bli brent ned.

Kastet ut store gjenstander

Politiet har i årevis kjørt skytteltrafikk til eneboligen nær Stavanger sentrum etter en rekke klager fra beboere i flere nabohus. Naboene skal ha følt seg maktesløse.

Stavanger tinghus

Den dømte huseieren møtte ikke under rettssaken i tingretten.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

I hele tiårsperioden har beboerne i første etasje vært redde for å bevege seg utenfor sin egen inngangsdør fordi det har blitt kastet store gjenstander, blant annet innbo, ut fra balkongen i overetasjen.

De siste fire årene har beboeren i andre etasje dessuten kastet søppel på fellesområdet, og nektet å etterkomme ryddepålegg fra kommunen.

Måtte kjøpe leiligheten tilbake

For noen år tilbake klarte huseierne i første etasje å selge leiligheten sin, men måtte, etter et rettsforlik, ta den tilbake da de nye eierne oppdaget hvilken nabo de hadde med å gjøre.

Etter dette har deres eneste mulighet vært å leie ut leiligheten billig til folk som har måttet tåle kontinuerlig sjau fra overetasjen.

Ida Gjerseth

Advokat Ida Gjerseth.

Foto: Legal advokater

Den saksøktes prosessfullmektig, Ida Gjerseth, påpekte i retten at tvangsfravikelse fra egen eiendom er et svært inngripende tiltak med høy terskel. Hun hevdet at klienten ønsker å få en ny sjanse til å opprette et godt naboforhold.

«Ikke evne til å bo i sameie»

Retten ønsket imidlertid ikke å gi huseieren flere sjanser etter ti år.

Dommeren mente at «hennes opptreden og bruk av eiendommen har over lang tid demonstrert at hun ikke har evne til å bo i et sameie».

Retten mener også at verdien av leiligheten i første etasje i vesentlig grad er påvirket av hvorvidt den selges med eller uten den saksøkte naboen i andre etasje.

Huseieren i andre etasje har anket dommen om utkastelse. Dersom hun ikke vinner fram med anken, vil hun mest sannsynlig også bli dømt til å tvangsselge sin egen leilighet, slik at hun ikke kan leie den ut til andre.

Publisert 05.12.2024, kl. 19.39

Read Entire Article