Nye klær som returneres til nettbutikken Shein, kan spores til enorme søppelfyllinger i ørkenen i Chile og til smuglere i Bolivia, avslører den svenske avisen Aftonbladet.
Søndag 12. januar kl. 03:19Kortversjonen
- Den svenske avisen Aftonbladet bestilte klær fra den kinesiske klesappen Shein, gjemte AirTags i plaggene og returnerte de.
- Reporterne fulgte klærnes reise over 21.314 kilometer.
- Returnerte klær til Shein ender i søppelfyllinger i Chile og hos smuglere i Bolivia, skriver avisen.
Returnerer du klær du har bestilt fra den kinesiske nettbutikken Shein? Vi bestiller hjem, angrer oss og returnerer. Men hva skjer egentlig med klærne vi sender tilbake?
Det var spørsmålet journalistene i avisen Aftonbladet stilte seg.
De bestilte fem klesplagg fra den store, kinesiske klesgiganten
Shein – som også mange nordmenn bestiller fra. Så gjemte de AirTags i klærne og returnerte de.Shein, verdens mest populære nettbaserte motemerke, lover at deres returnerte varer vil bli solgt på nytt i Europa, uten å måtte fraktes rundt hele kloden, skriver den svenske avisen.
Fraktet 21.314 kilometer
Aftonbladets avsløringer viser at de returnerte klærne reiste over kontinenter, langs hemmelige smuglerruter og via enorme lagre. Store mengder returnerte klær fra Europa ender opp i gigantiske søppelfyllinger i Chile.
Et av de fem plaggene ble fraktet hele 21.314 kilometer. Det tok åtte måneder.
Etter 149 dager dukket AirTag-signalene opp fra byen Iquique i Chile.
Her ligger en av verdens mest ekstreme dumpingplasser: Atacama-ørkenen. Der brennes klær, både brukte og ubrukte. Tøypigmenter ligger i tykke lag under sanden.
For litt over 20 år siden inngikk Chile frihandelsavtaler
med EU og USA. Dette ga landet tilgang til viktige eksportmarkeder for frukt og vin, men åpnet også dørene for en strøm av klær.Den chilenske byen Iquique er en tollfri sone
Her losses varene av importørene, pakkes om og sendes videre. Hvert år sendes rundt 60 000 tonn klær tollfritt til området fra Europa, USA og Asia. Omtrent to tredjedeler anslås å bli kastet. Dette tilsvarer omtrent 130 millioner plagg i året. Bør moteindustrien reguleres strengere? aJabNeiTil Bolivia
Sporene fra AirTags viser Aftonbladet at et av plaggene fortsetter reisen. Denne gangen over grensen mot Bolivia.
161 dager etter at pakkene ble sendt fra Sverige, dukket signalene opp fra et lager i den bolivianske byen Oruro.
I landet er det forbudt å importere bruktklær, som en beskyttelse for landets tekstilindustri. Men det finnes et gigantisk svart marked
, skriver Aftonbladet.Reporterne finner et lager der et av klesplaggene de returnerte har sendt ut signaler.
Avisen skriver at plagget har blitt smuglet over grensen.
De fem klesplaggene var innom alle disse punktene på vei fra Sverige til Bolivia:
Aftonbladet skriver at de har stilt en rekke spesifikke spørsmål til Shein angående undersøkelsen avisen har gjort. Shein har valgt å svare med en generell uttalelse, der de blant annet hevder at selskapets forretningsmodell fører til mindre materialsvinn og utsolgte lagre:
«Returnerte produkter merket med Shein gjennomgår en streng kvalitetskontrollprosess. Når de har bestått denne prosessen, legges produktene tilbake på lageret og selges igjen.»
«I Europa blir omtrent 90 prosent av våre returer pakket om og lagt tilbake i vårt lagersystem for salg til kundene. Shein har også tiltak for å håndtere produkter som ikke består kvalitetskontrollen.»