Studie: Økt risiko for hjertefeil ved assistert befruktning

1 month ago 11


Kortversjonen

  • Ny nordisk studie viser at barn født ved assistert befruktning har 36 prosent høyere risiko for hjertefeil.
  • Studien inkluderer 7,7 millioner barn fra Norge, Sverige, Danmark og Finland.
  • Forskerne anbefaler overføring av kun ett embryo for å redusere risikoen for hjertefeil.
  • Professor Peter Fedorcsak beroliger foreldre og understreker at de fleste barn født ved assistert befruktning er friske.

Stadig flere barn i Norge er født ved hjelp av assistert befruktning. Behandlinger utført i 2021 ga opphav til 3279 barn. Det er det høyeste tallet Helsedirektoratet har registrert hittil. Rundt fem prosent av hvert årskull blir nå til ved hjelp av disse metodene.

En ny nordisk studie publisert i European Heart Journal har sett på risikoen for hjertefeil hos barn født ved hjelp av assistert befruktning, sammenlignet med barn som er unnfanget på naturlig måte.

 ISTOCKPHOTONY STUDIE: En nordisk studie av 7,7 millioner barn ser på risiko for hjertefeil hos barn født ved assistert befruktning. Foto: Illustrasjonsfoto: ISTOCKPHOTO

Studien benyttet data fra medisinske fødselsregistre, og inkluderte nær 172.000 barn etter assistert befruktning og 7,7 millioner barn etter naturlig befruktning.

Et viktig funn

Forskningen ble ledet av professor Ulla-Britt Wennerholm fra Göteborgs universitet i Sverige.

– Tidligere forskning viser at det er en økt risiko for babyer unnfanget ved assistert reproduksjonsteknologi. Disse inkluderer for tidlig fødsel og lav fødselsvekt. Vi ønsket å undersøke om risikoen for hjertefeil var høyere, skriver hun i en e-post til VG.

Bilde av Ulla-Britt WennerholmUlla-Britt Wennerholm

Professor ved Göteborgs universitet

Hovedfunnet er at det er en øket risiko på 36 prosent for hjertefeil hos barn født etter assistert befruktning.

Den absolutte risikoen er likevel lav. Under to prosent av barn født ved hjelp av assistert befruktning blir født med hjertefeil. Blant prøverørsbarna var det totalt 1,84 prosent som hadde hjertefeil, sammenliknet med 1,15 prosent av de naturlig unnfangede.

Forskerne mener at funnet fremdeles er viktig, siden medfødte hjertefeil er den vanligste formen for fødselsskader, og noen av dem er forbundet med livstruende komplikasjoner.

Studien viser også at økningen i risiko spesielt er knyttet til fødsler med mer enn ett barn, som er mer vanlig ved assistert befruktning.

– Medfødte hjertefeil kan være ekstremt alvorlig, og krever spesialistkirurgi når babyene er veldig små, så det å vite hvilke babyer som har størst risiko kan hjelpe oss med å diagnostisere hjertefeil så tidlig som mulig, og sikre riktig omsorg og behandling, mener Wennerholm.

Har du tips til denne saken, ta kontakt med VGs journalist her

Utgjør 50 prosent av misdannelsene

Hun viser til at det foreligger mange studier som viser til en økt risiko for misdannelser generelt hos barn født med assistert befruktning.

– Hjertefeil er den vanligst forekommende, og utgjør rundt 50 prosent av misdannelsene.

 ISTOCKPHOTO.ULIKE METODER: Forskerne i den nye studien fant ut at de ulike metodene for assistert befruktning ga samme resultat når det gjelder risiko for hjertefeil hos barn. Illustrasjonsfoto: ISTOCKPHOTO.

I studien sammenlignet man data fra babyer født ved hjelp av in vitro fertilisering (IVF), intracytoplasmatisk sperminjeksjon (ICSI) og embryofrysing, med babyer som er unnfanget naturlig.

Den økte risikoen var uavhengig av hvilken type assistert befruktning som ble benyttet.

Wennerholm mener at dette kan tyde på at det er en felles faktor som ligger til grunn for infertilitet hos foreldre, og medfødt hjertesykdom hos babyene deres.

Hun peker på at dette er en observasjonsstudie, som ikke kan svare på hva som er årsaken til den høyere risikoen. Studien kan bare påvise at det er en sammenheng mellom assistert befruktning og hjertefeil.

Anbefaler ikke flere embryoer

Hun mener det kan være mange ulike årsaker til hjertefeil, som for eksempel bakenforliggende faktorer som er grunnen til infertiliteten.

– Hjertefeil og diabetes type 1 hos mor er viktige faktorer som kan øke risikoen, og som vi har forsøkt å ta hensyn til i analysene.

Andre faktorer som kan påvirke resultatene er at de ikke kunne inkludere hjertefeil ved aborter, spontanaborter og fosterdødsfall.

Flerfødsler er mer vanlig ved IVF, fordi man noen ganger setter inn mer enn ett embryo for å øke muligheten for en graviditet. Men siden risikoen ved tvillingsvangerskap er høyere, har man i de siste årene i større grad gått bort fra dette.

– Jeg tror det er en viktig melding til klinikere og pasienter; man bør gå for en enkelt embryooverføring.

Forbedret fosterdiagnostikk med avansert ultralyd er også noe som diskuteres, men man vet for lite om hvorvidt det vil påvirke frekvensen av hjertefeil.

– Det kan også skape uro under graviditeten, i tillegg til at det er er forbundet med økte kostnader.

Bedre livskvalitet som voksne

Tidligere forskning på barn født med assistert befruktning fikk det bedre enn andre da de ble voksne. Dette kommer frem i en australsk studie fra 2022.

Først og fremst viste studien at de som er født ved hjelp av assistert befruktning hadde bedre sosiale forhold og livsmiljø enn de andre deltagerne i studien.

Forskerne pekte på at det muligens kunne forklares med at IVF-barn kan være ekstra etterlengtet.

En sjelden tilstand

Signe Opdahl er førsteamanuensis ved NTNU, og medforfatter i den nye nordiske studien.

Hun vil understreke at selv om de finner noe høyere risiko blant barn som er født etter assistert befruktning, er dette en sjelden tilstand uavhengig av hvordan barnet har blitt til.

Bilde av Signe OpdahlSigne Opdahl

Førsteamanuensis ved NTNU

– Siden assistert befruktning involverer mange prosesser som ikke skjer i en naturlig befruktning, er det viktig å følge med på hvordan disse barna utvikler seg.

Hun peker også på at mye av økningen i risiko ser ut til å handle om at det har vært mye vanligere med tvillinger i assistert befruktning.

– Dette skyldes at det tidligere var vanlig å sette inn mer enn ett befruktet egg i livmoren, og dermed ble det ofte tvillingsvangerskap.

Opdahl mener de fleste norske fertilitetsklinikker blitt veldig flinke, og setter sjelden inn flere befruktede egg, slik at tvillingsvangerskap er mye sjeldnere nå, enn det var i den perioden data i denne studien er hentet fra.

– Derfor er det betryggende at vi ikke fant noen tilleggsrisiko knyttet til nedfrysing av befruktede egg, fordi nedfrysing har gjort det enklere å sette inn kun ett befruktet egg i livmoren om gangen. De nedfryste eggene kan tines og settes inn ett om gangen i senere forsøk hvis den første, «ferske» innsettingen ikke gir graviditet.

Ingen grunn til bekymring

Peter Fedorcsak er avdelingsleder ved Reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Kvinneklinikken på Oslo universitetssykehus og professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

Bilde av Peter FedorcsakPeter Fedorcsak

Leder for Reproduksjonsmedisinsk avdeling, OUS, professor ved UIO.

Han mener at den nye studien som er basert på nordiske fødselsregistre har interessante funn, men understreker at det er ingen grunn til bekymring hverken blant foreldre eller helsepersonell.

– Det er betryggende å lese at barn som fødes etter assistert befruktning stort sett er like friske som de som er født naturlig.

Han viser til at den absolutte økningen er liten, ved at det handler om ett barn per 200 fødsler.

Fem av hundre fødes med sykdommer

– I tillegg er tallene hentet fra fødsler som er mer enn ti år tilbake i tid. Det er ikke sikkert at dette gjenspeiler dagens medisinske praksis. Det er også manglende data på en rekke faktorer i studien.

Samtidig mener han dette kan være viktig å snakke om, fordi man som helsepersonell kan oppleve urealistiske forventninger om barns helse.

– Vi vet at rundt fem av hundre barn fødes med sykdommer. Men i denne studien er altså sammenhengen ikke stor, og begrunner ikke tettere oppfølging i svangerskapet eller andre spesielle hensyn.

Han legger til at de fleste i studien som fødes med hjertefeil er tvillinger, og at det nå er stadig færre tvillingfødsler i forbindelse med assistert befruktning.

– I Norge er det kun unntaksvis at man setter inn to embryoer.

 Inside Creative House / Getty ImagesFoto: Inside Creative House / Getty Images
Read Entire Article