Først ble han presset ut av sjefsstolen. Nå ser det ut til at Karl Munthe-Kaas’ tid i Oda er fullstendig over.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
I en innkalling til en kommende generalforsamling blir Oda-gründer Karl Munthe-Kaas bedt om å tre ut av styret.
Det er de største aksjonærene Kinnevik, Summa Equity og Verdane som foreslår dette.
E24 har forsøkt å få kontakt med Munthe-Kaas fredag, men har foreløpig ikke lyktes. Oda-konsernsjef Chris Poad har ingen kommentar til beslutningen.
Munthe-Kaas sier til Shifter, som omtalte saken først, at han ikke har anledning til å kommentere saken.
Les på E24+
Er dyrtiden over?
Kastet som toppsjef
Det er bare et halvt år siden Munthe-Kaas ble bedt om å tre til side som toppsjef.
Han var fra første sekund tydelig på at dette ikke var noe han ønsket selv. I en Facebook-post begrunnet han valget med ikke å komme med en formulering av typen «felles beslutning».
– For det første kunne det insinuert at jeg ikke lenger ønsket å jobbe med de kollegaene jeg elsker, eller at jeg ikke har videre tro på Oda. De to tingene kunne ikke vært lenger unna sannheten.
– Så den eneste grunnen måtte vært skam. At jeg skulle skammet meg over det som har skjedd. Og den første reaksjonen jeg følte når jeg hørte dette fra styret var nettopp det, at jeg skammet meg over å ikke ha klart å snu skuta og samtidig ha full tillit hos investorene. Jeg har heldigvis hatt litt tid til å forberede meg og bearbeide dette. Jeg har gjort feil, men jeg skammer meg ikke, skrev han.
Han la til at han tar ansvar for den nå feilslåtte internasjonale strategien som har kostet Oda dyrt.
Les på E24+
Hvilke aksjer skal man eie når rentekuttet kommer?
Får tilbud om å kjøpe flere aksjer
På generalforsamlingen skal aksjonærene også stemme over en plan for å tilføre ny kapital. Planen innebærer blant annet å hente inn rundt 750 millioner svenske kroner.
E24 skrev nylig at selskapet er priset til nær null kroner i kapitalinnhentingen. Tegningskursen er 0,01 svenske kroner.
Den ekstremt lave prisingen rammer blant andre ansatte som tidligere har investert egne penger i selskapet.
For å hindre den store utvanningen av eksisterende aksjonærer, vil disse bli tilbudt å tegne aksjer til samme kurs, ifølge innkallingen.
Den finansielle situasjonen for Oda var kritisk før sommeren, og nettmatbutikken var i akutt pengenød.
Oda ville opprinnelig hente 1 milliard svenske kroner, men interessen blant investorer var laber, og denne planen ble skrotet.
Selskapet vil etter dette være verdsatt til rundt 750 millioner svenske kroner, og de tre oppkjøpsfondene vil eie rundt 85 prosent.