BRUSSEL (E24): Stemningen har surnet på grunn av Norges etterslep på EU-saker. Stoltenberg, midnattssol og raskere saksbehandling legges på bordet for å blidgjøre unionen.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Capsen med slagordet «make EØS greit again» er glemt igjen hjemme.
Statssekretær Maria Varteressian (Ap), som er ansvarlig for Norges forhold til EU og det krevende EØS-etterslepet, har et nytt kort i ermet:
Jens Stoltenberg.
– Det kunne ikke vært bedre timing for denne reisen her, sier Varteressian til E24.
Denne dagen skal hun skal møte utålmodige EU-politikere i EU-hovedstaden Brussel. Målet er å forsikre dem om at Norge nå ivrer etter mer samarbeid.
USAs president Donald Trump har lenge truet med toll mot EU. Mandag kom beskjeden om 25 prosent toll på all import av stål- og aluminium, også fra unionen. EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier EU vil handle for å sikre sine interesser. Frykten er at Norge vil havne i en skvis mellom USA og EU.
Les på E24+
Når Norges mektigste departement skifter sjef
Skal innføre over 100 saker
Varteressian sier at regjeringen nå gjør et «krafttak» med å ta unna vanskelige deler av etterslepet. Det var tre EU-direktiver om energi som nylig førte til regjeringskrise og at Senterpartiet takket for seg i regjeringen.
Norge har hatt et etterslep på 624 rettsakter.rettsakter.Rettsakter er lover, regler eller direktiver som er vedtatt av EU og som må innlemmes i nasjonal lovgivning i EØS-landene. EU har truet med mottiltak. Nå har 61 av sakene blitt innført, og 40 står for tur.
– Det er veldig mye som går av seg selv, og så er det mye som har hopet seg opp gjennom årtier. Det viser at vi ikke driver og plukker ting som er gunstige for oss, men at vi ser vår rolle i det fellesskapet vi er i Europa.
– Men er det ikke det dere nettopp gjør, dere plukker lovene som er best for Norge?
– Vi plukker det som er best for Europa, og det er også best for Norge, sier hun.
Ap har varslet å innføre mer av unionens politikk, men statsminister Jonas Gahr Støre fast på at det er uaktuelt å innføre fem av direktivene i den såkalte Ren Energi-pakken. Regjeringen har dessuten lovet «Norgespris» på strøm og garantert for at det ikke blir nye utenlandskabler.
Til E24 har en rekke danske EU-politikere uttrykt uro over dette.
– Mitt inntrykk er at Norge blir diskutert. Folk lurer på hva som skjer, sier Niels Fuglsang, som er medlem av Europaparlamentet.
Norges EU-skvis har også fått oppmerksomhet i internasjonale medier som Financial Times og Bloomberg.
Nordpool og midnattsol
Etter dagens første møtet i Berlaymont-bygningen der EU-kommisjonen holder til, kan den norske delegasjonen puste lettet ut.
Her møtte de Miguel Gil Tertre, kabinettsjef for EU-kommisær Teresa Ribera, som er ansvarlig for grønn omstilling i EU. Det ble ikke stilt et eneste spørsmål om hva som skjer med resten av direktivene regjeringen ikke vil innføre. I stedet ble det snakk om Jens Stoltenberg og vakker norsk natur.
– Vi skal løpe maraton sammen, sier Varteressian med henvisning til kabinettsjefen.
Hun skal bestille 42,2 kilometer i midnattsol i Tromsø umiddelbart. Og hun skal sørge for et besøk til strømbørsen Nordpool.
Statssekretæren forventet å bli grillet om strømpolitikken i Norge, men temaet måtte hun ta opp selv. Hun sier hennes teknikk er å starte møtene med det som er «vondt og vanskelig».
I halvannet år har Varteressian forsøkt å få statsrådene hjemme til å innføre vanskelig EU-politikk. Hun innrømmer at det blir deilig å samarbeide med kun Ap-kollegaer fremover.
– Det er fint å ha et felles syn på EØS-avtalen. Det har vi nå, sier hun.
– Regjeringen er også betydelig styrket på grunn av Jens Stoltenberg. Han har jobbet med klima, sikkerhet og finans. Det betyr mye, og det kommer til å gå «smoothere».
De neste møtene, med kabinettsjefene for forsvarskomissæren og kommisæren for handel og økonomsik sikkerhet, går litt mindre «smooth». Norges etterslep blir diskutert.
Varteressian sier at det blir satt stor pris på at Norge nå innfører tre direktiver om energi, og at det bidrar til et bedre samarbeid med unionen.
– Møter du forståelse for at dere ikke ønsker å innføre de øvrige fem?
– Det er ikke alltid det er forståelse for at direktiver blir liggende. Det forventes at vi jobber videre med andre deler av etterslepet.
Les på E24+
Nav mistet kontrollen: Brukte 315 millioner for mye
Genmodifisert mat og lover
Og det gjøres det nå, ifølge Varteressian.
I stedet for å innføre den resterende Ren Energi-pakken fra 2018, jobbes det med å ta igjen andre deler av EØS-etterslepet.
Det dreier seg for eksempel om genmodifiseringgenmodifiseringGenmodifisering er en prosess der man endrer organismers genetiske materiale for å gi dem nye egenskaper. av mat. Her henger saker igjen fra 2003 til 2014, ifølge listen over etterslep som E24 har fått tilgang til.
Å innføre disse kan sikre Norge en viktig avtale om helse som helseminister Jan Christian Vestre lenge har forsøkt å få gjennom.
– Vi jobber med å få dette gjennom i regjering. Dette er saker som har ligget nederst i en skuff med et tjukt lag med støv gjennom vekslende regjeringer, sier Varteressian.
Regjeringen vil også se på andre rettsakter om industri, romfart og teknologi.
– Dette er områder hvor Norge har en ekspertise i verdensklasse. Og vi må sørge for å være en del av verdikjedene som utvikles.
Jens, Jens, Jens, Jens
Klokken 16 er Varteressian ferdig med møtene og klar for hjemreisen til Oslo.
På spørsmål om frykten for å havne utenfor en handelsavtale mellom USA og EU er reell, gjentar Varteressian budskapet om at Norge ikke er en del av EUs tollunion.
– EUs svar på eventuelle handelstiltak fra USA vil i teorien kunne sette norske interesser i en skvis. Nettopp derfor er det viktig å fortelle at Norge er fullt integrert i det indre markedet gjennom EØS-avtalen.
Hun sier det må jobbes «trippelt så hardt» for å synliggjøre Norge i EU.
– Det er ingen i Brussel som våkner opp og tenker på EØS-avtalen. Men flere i Norge bør våkne opp og tenke på avtalen som hver dag gir trygghet for arbeid og verdiskapning. Avtalen gir oss forutsigbarhet i en urolig verden.
– Hvor mange ganger ble Jens Stoltenberg «namedroppet» i møtene i dag?
Kommunikasjonsrådgiver Siri Rudsta Svendsen ser opp i taket og prøver å telle.
– Det ble vel rundt ti ganger. Men det var ikke alltid jeg som tok det opp, sier Varteressian.
– Jens Stoltenberg er en stor «wow»-effekt i Brussel som vi ikke skal undervurdere.