– Min kone synes ikke dette er artig. Familien min lurer på hva jeg driver med, sier Otto Drakenberg til SVT.
Denne helgen stiller den tidligere nordiske mesteren i fekting til valg mot den russisk-usbekiske oligarken Alisjer Usmanov. Han er verdens 155. rikeste ifølge tall fra Forbes. Usmanov har vært sittende president siden 2008.
Slik endte Drakenberg som den «ufrivillige motkandidaten» til Usmanov, som av EU ble omtalt som «én av Vladimir Putins favoritt-oligarker» i offisielle dokumenter da de satte ham på sanksjonslisten i 2022.
– Lar meg aldri stoppe
Vi skrur tiden tilbake til FIE-kongressen i sveitsiske Lausanne i 2022. Otto Drakenberg tar til talerstolen for å debattere om VM for juniorer bør legges til Saudi-Arabia.
– Kommer LHBT-fektere til å være velkommen? Hvilke restriksjoner kommer til å gjelde for de kvinnelige deltakerne? spør Drakenberg fra podiet.
Svensken blir møtt med buing og et voldsomt leven fra andre i salen, men han insisterer på at spørsmålene besvares før det tas noen avgjørelse.
Ordstyreren forsøker også å avbryte ham. På grunn av bråket ser Drakenberg seg nødt til å rope for å bli hørt. Han tar også av seg skoen og slår den i bordet.
– Jeg vil aldri la meg stoppe å snakke i en verden med demokrati, sier Drakenberg.
Se video av opptrinnet her.
– Kan stå i en storm
Lørdag arrangeres kongressen igjen, nå i Tasjkent i Usbekistan, hjemlandet til Alisjer Usmanov. For første gang på 20 år har en sittende president i FIE fått en motkandidat.
På spørsmål om han er redd for å utfordre en så mektig mann, sier Drakenberg at han og det svenske fekteforbundet har vurdert det nøye.
– Jeg vil sette søkelys på det jeg ønsker å gjøre – og hva jeg vil gjøre annerledes. Jeg vil unngå anklager som vi kanskje ikke har bevis for, som heller er basert på rykter. Vi prøver å holde dette kandidaturet så fritt som mulig fra skittkasting, sier Drakenberg.
– Men vi kan ikke benekte faktumet at Usmanov er under sanksjoner, fortsetter han.
Drakenberg får støtte i Norden. Den norske fektepresidenten Ole Eeg trekker frem svensken kamp for menneskerettigheter, demokrati og likestilling.
– Otto kan stå i en storm, for meningene sine. Det er nødvendig og en viktig kvalitet, for det er så sterk innflytelse av oligarkmidler gjennom FIE-systemet. Hvis Otto blir valgt, er det helt klart en del programmer som må bli justert. Økonomien vil bli en helt annen, men det er et valg vi må tørre å ta som idrett, sier Eeg til NRK.
Eeg sier flere land rundt omkring i verden har opprettet egne fekteforbund etter å ha fått pengestøtte via Usmanovs program «Fencing for the Future». Selv om de er små og ikke synlige i internasjonale turneringer, har de stemmerett, forklarer Eeg.
Sanksjonert av 38 land
Usmanov suspenderte seg selv fra presidentvervet i 2022 som følge av at han ble sanksjonert av flere land i kjølvannet av invasjonen av Ukraina.
Han la ut denne uttalelsen på FIEs hjemmesider.
Greske Emmanuel Katsiadakis har sittet som midlertidig president siden, men Drakenberg hevder Usmanov fortsatt styrer fra kulissene.
Og nå stiller altså oligarken til gjenvalg selv om han offisielt er suspendert.
«Usmanov vil fortsette å ta alle nødvendige skritt for å sikre at de juridisk uholdbare sanksjonene mot ham, ikke utvides til FIE og dens aktiviteter. Jeg vil understreke at siden hans gjenvalg i 2021, har Herr Usmanov aldri gått av som president for FIE, men bare midlertidig suspendert sine fullmakter. Dersom han velges igjen som president, vil ikke situasjonen være annerledes enn den er nå», skriver hans tyske advokat Joachim Steinhöfel i en mail.
Selv hevder Drakenberg at han aldri har hatt noen ambisjon om å bli president i FIE, men at han stiller som kandidat av tre årsaker:
- Sveriges forbund mener det er feil at det bare er én kandidat i valget.
- Usmanov er sanksjonert av 38 land, deriblant EU, USA og Sveits. Han kan derfor ikke oppholde seg i store deler av fekteverdenen.
- FIE har hovedkontor i Lausanne i Sveits. Sveitsisk lov sier at organisasjoner med base der ikke kan ledes av sanksjonerte personer.
Advokat Steinhöfel sier at presidenten i FIE ikke burde måles på antall land hen besøker eller antall mil hen reiser, men dens «engasjement, lederskap, effektivitet og evne til å oppnå strategiske mål for forbundet».
Steinhöfel peker på OL i Tokyo i 2021 under koronapandemien som et eksempel.
«Herr Usmanov har hovedsakelig oppholdt seg i to eller tre land i løpet av sin periode som president. Vi er ikke kjent med at dette skal ha hatt noen negativ innvirkning på styringen av FIE», skriver advokaten.
Regner med 103 stemmer
Usmanov uttalte selv for én måned siden at han regner med å få 103 av 156 stemmer, ifølge nyhetsbyrået AP.
– Hvorfor tror du det er så mange land som støtter ham?
– Den ene grunnen er penger. Ikke nødvendigvis penger i egen lomme, men penger til fektesporten. Sporten vokser stadig mer, men det kreves veldig mye penger for å spre fekting over hele verden. Her har Usmanov investert store summer av sine egne penger. Hvis det da kommer en kandidat fra Sverige, hva kan han bidra med som en russisk oligark ikke kan? spør Drakenberg retorisk.
I utkanten av 2019 estimerte nettstedet Inside The Games at Usmanov hadde donert om lag 80 millioner dollar til FIE fordelt på tre OL-perioder.
Deler av midlene gikk til en gallamiddag på Grand Palais i Paris i forbindelse med forbundets 105-årsdag.
– En jækla stil
Ti minutter ut i intervjuet med SVT, da Drakenberg snakker om hva familien synes om hans kandidatur, tar han til tårene.
– Det er tøft å stå imot når man er så fryktelig alene på den internasjonale arenaen. Jeg blir sett på som en galning der ute. Men når vi diskuterer saken her hjemme, er det den eneste riktige tingen å gjøre, sier Drakenberg.
58-åringen røper overfor SVT at han også tidligere har stått opp mot Usmanov. Ifølge Drakenberg skjedde det i Lausanne for tre år siden, da han selv ønsket å opprette en arbeidsgruppe for å gjennomgå de olympiske kvalifiseringsreglene.
Ifølge Drakenberg oppsto det da en veldig ubehagelig samtale mellom Drakenberg og det svenske forbundets jurist, og Usmanovs advokat.
– Han sa: «Husk Poltava, det er aldri for sent å starte krigen». Det kan man si var skjulte trusler. En jækla stil, hevder Drakenberg.
Usmanovs tyske advokat Joachim Steinhöfel er gjort kjent med anklagene. Det er ikke Steinhöfel som er den omtalte advokaten.
«Anklagene fra de to skandinaviske funksjonærene er kyniske, grunnløse og et tynt kamuflert forsøk på å manipulere den offentlige opinionen i forkant av kongressen», skriver Steinhöfel.
Føler seg utsatt
Tre år senere sitter Drakenberg med en usikker følelse av å være utsatt. Likevel drar han til Usbekistan.
– Jeg kommer ikke til å la dette stoppe meg. Og jeg kommer til å ta alle forholdsregler når jeg drar dit, sier Drakenberg.
I Europa har allierte som Norges fektepresident Ole Eeg jobbet hardt for å overbevise andre nasjoner om å stemme på Drakenberg.
Han tar NRK med på en hypotetisk stemmeopptelling av medlemsnasjonene – og lander på om lag 75–77 stemmer til Drakenberg og 79–81 stemmer til Usmanov.
– I fekting lærer du at kampen ikke er over før det siste støtet er satt. Så lenge det siste støtet ikke er satt, vil jeg håpe og presse på for å få inn Otto som president på FIE-kongressen, sier Eeg håpefull.
Gukild: – Jeg skal aldri tilbake hit 01:52
Publisert 30.11.2024, kl. 08.07