Spetalens Bygdøy-mur «i strid med regelverket»

3 weeks ago 7


Plan- og bygningsetaten ber kjendisinvestor og milliardær Øystein Stray Spetalen (62) flytte en planlagt mur fordi det er en «massiv konstruksjon» i et grøntareal.

Øystein Stray Spetalen er blant de mest kjente investorene i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det kommer frem i et brev sendt til arkitektfirmaet Niels Torp+ onsdag 30. oktober.

Arkitektfirmaet, som står bak Spetalens luksuriøse boligprosjekt i Bygdøynesveien 33C i Oslo, søkte om å oppføre en mur med port ved innkjørselen til eiendommen den 15. august i år.

24. september ble det søkt om dispensasjon for å bygge muren i et grøntareal, på oppfordring fra plan- og bygningsetaten. Vedlagt var en uttalelse fra konsulentselskapet Multiconsult om at tiltaket var sikkert med tanke på eventuelle naturfarer.

Nå har etaten «oppdaget forhold som er i strid med regelverket», og anbefaler derfor å flytte muren.

«Vi kan ikke se at vilkårene for å gi dispensasjon er til stede og anmoder om at dere flytter muren til å ligge innenfor regulert formål til bebyggelse, boligformål,» skriver etaten.

Les på E24+

Storinvestorens oppskrift for å slå Børsen

«Massiv konstruksjon»

Bakgrunnen er at «grøntarealet er ment som en buffersone mellom parkering og boligeiendommene der trær og vegetasjon skal få lov til å vokse».

«En mur er en massiv konstruksjon som ikke kan anses som en naturlig del av dette grøntarealet. Selv om vi ser fordelene ved å ha en mur i forbindelse med porten, kan vi ikke se at fordelene ikke vil oppnås ved å flytte mur og port inn i regulert boligformål», skriver plan- og bygningsetaten.

E24 har ikke lykkes med å få en kommentar fra Spetalen fredag. Johan Kahrs i Niels Torp, som står ansvarlig for søknaden, ønsker ikke å kommentere saken.

«Beskjedent omfang»

I den opprinnelige søknaden fra Niels Torp står det at muren vil ha en høyde på 1,2 meter og lengde på 11,3 meter.

Tiltaket har ikke blitt nabovarslet, ettersom tidligere tiltak på eiendommen som er «langt mer synlige» allerede har blitt nabovarslet:

«Det har ikke kommet nabomerknader til noen av disse nabovarslene, og vi vurderer at nabovarsling av tiltaket derfor ikke er relevant sett i forhold til tiltakets beskjedne omfang».

Muren vil bli kledd med stablet skifer, som vil «gli godt inn i de grønne rammene» og ligne på murer lenger opp i gaten. Selve porten er en tosidig, motorisert skyveport i smijern, som er valgt fordi terrenget er bratt.

«Fordelene er større enn ulempene»

Selv om det er en ulempe at muren etableres i grønnstruktur, vurderer Niels Torp at «fordelene er større enn ulempene».

«Fordelen av å etablere en mur som støttefunksjon for porten, er dens praktiske funksjon som konstruktiv bæring av porten, samtidig som den fungerer som del av gjerdet mellom offentlig parkeringsplass og privat boligbebyggelse», skriver arkitektfirmaet i søknaden om dispensasjon.

«Den har en estetisk funksjon som skjermer styringsskinner og motorer mot parkeringsplassen, og synliggjør innkjørselen til boligene i en uoversiktlig trafikksituasjon».

Read Entire Article