Sorg og sinne etter bombingen: – Hvilken skyld har alle som fikk sine hjem ødelagt?

1 month ago 52


Dødstallene stiger til minst ni, etter nattens voldsomme eksplosjoner i hjertet av Beirut. Kontorene til et lokalt helsesenter ble truffet i hva Israel kaller et «presist» luftangrep.

Tolv timer senere er VG på åstedet. Tredje etasje i boligblokken like ved sunnimuslimenes kirkegård i Bachoura er knust. På bakken ligger betongblokker og forvridd metall.

Opprørt tar Ibrahim Almousawi og Amir Sherri ødeleggelsene i øyesyn. Begge representerer det sjiamuslimske partiet Hizbollah i det libanesiske parlamentet.

– Vi er vitner til at en institusjon som har med sivil beredskap å gjøre, blir et bombemål. Her var det ingen Hizbollah-kjempere, sier Almousawi til VG.

Han mener angrepet inngår i en serie brudd på folkeretten fra israelsk side.

– Hvis ikke det internasjonale samfunnet setter en stopper for den israelske drapsmaskinen, vil vi bli vitner til flere slike hendelser. Da har vi ikke annet alternativ enn å gjøre motstand, for å forsvare og beskytte vårt folk, sier Almousawi.

Hizbollah-bevegelsen som kjemper militært mot israelerne, er som en stat i staten i Libanon. De har også en sivil fløy som driver skoler, sykehus og sosiale institusjoner.

 Espen Rasmussen / VGAmir Sherri og Ibrahim Almousawi (t.h.) – medlemmer av parlamentet for Hizbollah – møter pressen. Foto: Espen Rasmussen / VG

Helsesenteret som ble truffet, hadde forbindelse til Hizbollah, melder internasjonale nyhetsbyråer med bevegelsen selv som kilde.

Foruten de ni som omkom, ble minst 14 mennesker skadet i angrepet.

Helsesenteret lå i en boligblokk midt i Beirut. Foto: Espen Rasmussen / VG

Bombingen av helseklinikken skal være det første rettet mot sentrale bydeler i Beirut. Men de sørlige delene av millionbyen har de siste døgnene blitt angrepet hver natt.

Befolkningen venter bare på advarslene fra den israelske hærens arabisktalende talsmann Avichay Adraee, som kunngjør hva som er nattens konkrete mål for bombeflyene.

Mørklagt og forlatt

Befinner de seg i nærheten, kaster de familien i bilen og forsøker å komme seg lengst mulig vekk fra det varslede angrepet, til familie og venner annetsteds.

Likevel blir flere drept hver natt av bombenedslagene i Sør-Beirut.

Hundretusener har evakuert sine hjem. Kvartal etter kvartal lå mørklagt og forlatt da VG kjørte gjennom Sør-Beirut på vei fra flyplassen onsdag kveld.

Bare en time etter at vi var kommet til hotellet, falt bombene mye nærmere.

 Espen Rasmussen / VG– Hva er hensikten, spør Ammar. Foto: Espen Rasmussen / VG

Utenfor den 12 etasjer høye boligblokken som huset helseklinikken, er en bulldoser i ferd med å rydde gaten for bygningsrester, armeringsjern og inventar.

En gammel mann forteller at han bor med familien i nabobygningen.

– Vi hørte tre eksplosjoner ved midnatt og kjente lukten av fosfor. Da vi sprang ut på gaten, var det fullt av mennesker der, sier Hassan Ali Ammar (82) til VG.

Han brakte familien i trygghet, men vendte tilbake torsdag morgen.

Ødeleggelsene er store etter bombeangrepet. Foto: Espen Rasmussen / VG

– Det medisinske senteret som ble truffet, driver med myndighetenes tillatelse og hjelper alle libanesere uten å gjøre forskjell. Det hadde ingenting med krigen å gjøre.

Den pensjonerte rektoren er oppgitt over israelerne.

– Hva er hensikten med å ødelegge våre sivile institusjoner? Hvilken skyld har alle menneskene i dette nabolaget, som fikk sine hjem ødelagt i natt?

Ammar sier libanesere er frihetselskende og åpne for alle folkeslag og kulturer.

– Israelerne vil tvinge oss ned på kne, men vi vil ikke. Vi har vår verdighet.

Også gravsteder på kirkegården utenfor helsesenteret skal ha blitt ødelagt i angrepet. Foto: Espen Rasmussen / VG

Den israelske hæren IDF opplyser ifølge Reuters at de traff omkring 200 mål i Libanon natt til torsdag.

Israelske bakkestyrker krysset grensen til nabolandet i nord natt til tirsdag, for å utføre hva de kaller «begrensede, lokaliserte og målrettede» raid.

Hensikten er å ødelegge Hizbollahs infrastruktur, som rakettramper, tunneler og våpenlagre, for å eliminere trusler mot lokalsamfunn i Nord-Israel.

Hizbollah, som er forbundsfeller av palestinske Hamas, varsler at deres rakettangrep mot Israel vil fortsette helt til det blir våpenhvile i Gaza.

Hizbollah gjør motstand mot invasjonen ved å angripe stridsvognene fra bakhold. Åtte israelske soldater ble drept onsdag og to torsdag, ifølge Reuters.

1,2 millioner på flukt

Israel ba torsdag innbyggerne i mer enn nye tyve byer i Sør-Libanon om å evakuere umiddelbart. Folk er fordrevet fra mer enn 70 byer i området.

Samlet er mer enn 1,2 millioner libanesere på flukt som følge av kamphandlingene, opplyser libanesiske helsemyndigheter.

Helseminister Firass Abiad opplyser at over 100 helse- og redningsarbeidere er drept i israelske angrep i landet – over 40 av dem de siste tre dagene.

Ifølge Abiad er i alt 1974 drept og over 9000 såret i israelske angrep i Libanon det siste året. Blant de drepte er det 127 barn, oppgir ministeren.

 Privat / VGEspen Rasmussen og Sven Arne Buggeland er VGs reportere i Beirut. Foto: Privat / VG
Read Entire Article