Somalisk polititopp: – Ikke send ungene deres hit

2 hours ago 1


Zakia Hussein gikk av som assisterende politidirektør i Somalia i sommer. Nå har hun vært i Norge for å snakke med norsk-somaliske foreldre.

Målet har vært å advare mot å sende barn alene til Somalia, og etterlate dem hos fjern slekt eller på såkalte koranskoler.

NRK avdekket i 2017 at norsk-somaliske barn og unge ble sendt til såkalte koranskoler i Kenya og Somalia. De fortalte om behandling som norske myndigheter kalte tortur. Sakene fikk stor oppmerksomhet.

– De som står bak disse institusjonene, lurer foreldrene. De sier vi kan lære dem koranen, og bruke religion til å utvikle barna. Og er de hekta på narkotika eller alkohol, kan vi få de ut av dette ved å bruke religion og kultur, sier den tidligere politikvinnen.

Hun mener dette er sleip markedsføring.

– Foreldre er sakte i ferd å få opp øynene for hva som foregår på noen av disse institusjonene, sier Hussein.

– Vært inne i fly og henta familier ut

NRK møter Zakia Hussein på Stovner politistasjon i Oslo. Her treffer hun seksjonssjef Astri Johanne Holm og politioverbetjent Jasmina Holten, Norges eneste spesialist på etterforskning av æressaker.

Zakia Hussein med Jasmina Holten og Astri Johanne Holm.

Zakia Hussein med Jasmina Holten og Astri Johanne Holm, på besøk hos Stovner-politiet.

Foto: Tormod Strand / NRK

Holm mener budskapet Hussein gir til norsk-somaliske foreldre er svært viktig.

Vi har gått så langt at vi til og med har vært inne i fly og henta familier ut rett før avgang, fordi vi har grunn til å tro at barn skal bli etterlatt i utlandet. Men hovedbildet er at når barn og unge har forlatt Norge, er det ofte svært komplisert å få de tilbake, sier Holm.

Hun er seksjonsleder i oslopolitiet for etterforskning av vold i nære relasjoner og seksuallovbrudd. Hennes råd til norsksomaliere er å stole på norske myndigheter og politi.

Hvis de av en eller annen grunn er fortvilte over barna sine: Søk råd i det norske systemet.

Hvis foreldre ikke tror at det er hjelp å få i Norge, fordi man ikke kjenner det norske systemet, blir man kanskje desperat og gjør ting som absolutt skulle vært unngått. Vår erfaring er at det er mye verre etterpå, fordi man får skada barn tilbake, sier Holm.

– Nesten det samme som tortur

Zakia Hussein har vært på reise i Oslo og Bergen for å snakke med norsksomaliere. Hun er invitert hit av nettstedet NorSom Media.

Zakia Hussein møter norsk-somaliere

Zakia Hussein på talerstolen, i møte med norsksomaliere.

Foto: Nor Som media

Hussein gikk av fra toppjobben i det somaliske politiet i sommer. Hun mener det er feil å kalle institusjonene for koranskoler, fordi de som står bak ofte ikke er skolerte innen islam.

Hun bekrefter at det foregår vold på noen av disse institusjonene.

– I de verste tilfellene er det nesten det samme som tortur. Det er fysiske overgrep, men det er også mye psykisk mishandling. For husk, disse barna, når de blir tatt dit, er allerede stemplet som plagsomme barn. De må omprogrammeres, for å si det sånn. Man prøver å skape en ny person i dem. Så de møter ikke mye barmhjertighet, sier den tidligere polititoppen.

Hun mener det ligner på en militarisert måte å endre barn på, forandre de til noe de ikke er.

I noen tilfeller blir også barn dopet ned, sier Hussein.

Når barn og unge reagerer mot fysisk vold fra lærere i institusjoner, kan de bli oppfattet som voldelige. Dette kan i sin tur føre til at det blir brukt beroligende medikamenter mot dem, sier Hussein.

Zakia Hussein

Hussein mener jenter har det verst, når de ufrivillig etterlates i Somalia.

Foto: Tormod Strand / NRK

Vanskelig å gripe inn

Som kvinne var Zakia Hussein en sjeldenhet på toppen i somalisk politi. Hun ledet blant annet en kvinnelig spesialstyrke som skulle bekjempe terrorgruppen Al Shabaab.

Hussein, som delvis har vokst opp i Sverige, sier hun vil være med å bygge et Somalia bygget på menneskerettigheter. Et sted der barn beskyttes.

Her kommer hennes engasjement mot koranskolene inn. I ti år har hun vært opptatt av problemstillingen sier hun, og prøvd å samarbeide med de utenlandske ambassadene når barn er etterlatt i Somalia.

Hun møtte ofte hindringer gjennom jobben i politiet.

– Det er veldig vanskelig å blande seg inn i familieproblemer, for det er jo foreldre som tar disse barna dit. Dermed griper vi inn i foreldres valg om å ta et barn til en skole, som de selv har valgt. Derfor er det ikke mye vi kan gjøre, sier Hussein.

– Kun hvis vi har en som vil vitne til hva som har foregått, har vi kanskje et grunnlag å gå inn å stenge, legger hun til.

Den tidligere polititoppen tror uansett ikke å stenge skolene virker på lang sikt.

– Så lenge det er etterspørsel, et marked, hjelper det ikke. Hvis jeg stenger ti steder, så åpner ytterligere 20 i morgen. Så det er uproduktivt, mener Hussein.

Hun understreker at dette er et stort marked, og at de store pengene er å få somaliere fra vestlige land fordi de betaler mer.

Hussein: – Jenter har det verre enn gutter

Hun mener det er verre for jenter å bli sendt på disse institusjonene, enn for gutter. Hennes erfaring er at jenter opplever seksuelt misbruk på noen av disse institusjonene.

Norsk-Somaliske elever beskriver mishandling

NRK avslørte i 2017 koranskoler i Somalia og Somaliland, der norsk-somaliske barn og ungdom fortalte om pisking, og bruk av fotlenker.

Foto: Esther Bjørneboe / NRK

Hun sier jentene ofte blir etterlatt på slike steder, fordi foreldrene anser dem for å være «løse», som i seksuelt promiskuøse. Årsaken er kanskje bare et de er sett sammen med gutter i Norge.

– Når hun da kommer til Somalia eller Kenya, er hun allerede merket som «løs». Der er det mye lettere å oppleve seksuelt misbruk, fordi alle vet at ingen vil tro henne hvis hun forteller om overgrep. Hun er allerede merket., sier Hussein.

Publisert 23.11.2024, kl. 21.12

Read Entire Article