Mens protest-tårene renner i bygder i Innlandet, sier Høyre-leder Erna Solberg at nedleggelsesvedtaket er riktig.
onsdag 23. oktober kl. 13:24Kortversjonen
- Høyre-leder Erna Solberg forsvarer nedleggelsen av flere skoler i Innlandet, som fikk elever til å gråte.
- Seks skoler, blant annet i Nordre Land og Solør, skal legges ned for å spare over 800 millioner kroner.
- Solberg påpeker at demografiske endringer krever tøffe politiske beslutninger.
– Vi må alle sammen ha tillit til at de lokale folkevalgte på fylkestinget gjør kloke vurderinger i viktige og vanskelige saker de har ansvar for – inkludert i denne saken om skolestruktur. Noen ganger må politikere ta tøffe, men nødvendige, beslutninger. Selv om det er upopulært. Hvis ikke er det ingen som styrer, og da vil på sikt alle tape, sier Høyre-lederen til VG.
Skoleelever gråt etter vedtaket i dag.
Hun sier hun veldig godt forstår reaksjonene:
– Det er en vanskelig sak for alle når skoler legges ned, og jeg har stor respekt for alle som har kjempet på demokratisk vis for det de mener er rett.
Disse skal nedlegges
Etter langvarig offentlig strid, ble det onsdag avklart at flertallet i Innlandet fylkesting står på sitt:
Flertallet av de 57 representantene i Innlandet fylkesting gikk inn for at følgende skoler skal nedlegges:
- Dokka (223 elever) i Nordre Land
- Skarnes (186 elever) ved Kongsvinger
- Skolestedet Flisa (117 elever) i Solør
- Skolestedet Sønsterud (49 elever) i Solør
- Skolestedet Lom (96 elever) i Nord-Gudbrandsdal
- Skolestedet Dombås (32 elever) i Nord-Gudbrandsdal
Tilbudet ved Sønsterud foreslås flyttet til Våler videregående i Solør. En lang rekke utdanningstilbud over hele fylket foreslås avviklet eller flyttet.
Nedleggelsene og endringene vil over en tiårs periode kunne gi innsparinger på over 800 millioner kroner. Men mange hundre elever får lengre reisevei.
Vedtaket har allerede vakt sterke reaksjoner og tapre tårer i Innlandet.
Solberg sier at for Høyre er kvalitet og bredde i skolen det viktigste.
– Vi mener at alle elever, uansett hvor de bor i Norge, skal få mulighet til å gå på en god skole som gir dem den kompetansen de trenger for å lykkes i arbeidslivet og livet for øvrig. Det er jeg helt sikker på at også har vært viktig for lokalpolitikerne i Innlandet i denne saken – uavhengig av hvilken konklusjon man har landet ned på. Vi må slutte å mistro hverandres intensjoner.
Hun sier at de er nødt til å gjøre vurderinger, som kan ende med sterke lokale reaksjoner.
– Når demografien og befolkningen endrer seg, må det også få konsekvenser for hvordan vi bruker penger og ressurser. Siden 2013 har det blitt 3500 færre elever i Innlandet fylket, og de neste 15 årene er det spådd at elevtallet vil synke med ytterligere 3000 elever. Det er selvfølgelig synd at Innlandet opplever denne elevnedgangen, men det gjør det ikke mindre nødvendig å ta hensyn til den. Dette var også bakteppet for at saken som nå skal opp til behandling, ble bestilt for to år siden.
– Kunne tenkt seg bedre om
Hun sier at det vi nå ser i Innlandet, ikke blir et særtilfelle.
– Det som nå skjer i Innlandet, er noe vi kommer til å se flere steder fremover. Vi blir flere eldre her i landet, samtidig som vi får færre barn enn før. Strammere budsjetter og en samfunnsutvikling der flere og flere ønsker å bo i bygdebyer og byer, heller enn i små bygder, er noe politikerne må forholde seg til og innrette tjenestene etter. Ellers gjør de ikke jobben sin.
Solberg ber om besinnelse og sier at både justisministeren og ordføreren i Lom burde tenkt seg om.
– Jeg har ikke noe sterkt behov for å karakterisere hverken justisminister Mehl eller ordføreren i Loms uttalelser. Jeg ser de har fått mye kjeft, og det måtte de regne med. De har begge bidratt til å skru opp temperaturen, i det som fra før er en veldig vond sak for mange. Jeg tror de med fordel kunne tenkt seg bedre om, begge to.