Solberg: – Ap garanterer høye skatter

1 month ago 12


Erna Solberg ble tatt imot som en popstjerne da hun ankom Kannik ungdomsskole i Stavanger tirsdag. Foto: Gisle Oddstad / VG

Høyre-leder Erna Solberg fnyser av Aps løfter om å fryse skattene i Norge. – De vil fryse skattene på et veldig høyt nivå, og frede sine egne skatteøkninger. Vi lover å sette dem kraftig ned, sier hun.

Fra Stavangertirsdag 27. august kl. 15:27

Kortversjonen

  • Erna Solberg kritiserer Aps plan om å fryse skattene på et høyt nivå.
  • Solberg lover betydelige skattelettelser om Høyre vinner stortingsvalget neste år.
  • Solberg mener dagens høye skatter skader norsk næringsliv.
  • Finansminister Vedum har lovet skattelette for lav- og mellominntektsgrupper neste år.

– Støre-regjeringen har sammen med SV økt skattene med om lag 40 milliarder kroner siden 2021. Nå lover de å fryse skattenivået på det meget høye nivået. Vi velger å ta de på ordet, og Ap garanterer altså varig høye skatter, og at det ikke blir noen skattelettelser. Det virker å være realiteten i forslaget deres, sier Solberg til VG.

Hun innledet tirsdag en tre dagers busstur på Vestlandet, for å markere at det er (vel) ett år igjen til stortingsvalget.

Det skjer samtidig som det ble kjent at Ap vil holde de samlede skattene og avgiftene på norske privatpersoner og bedrifter på samme nivå som i dag. Det skriver Aftenposten.

De har fått tilgang til et dokument som ikke er endelig, men VG har fått bekreftet at hovednyheten om frys er riktig, selv om det kan være detaljer som ikke er helt riktig.

Det nye er at bedrifter også får den skattegarantien. Det er landsmøtet i Ap som skal vedta den nye skattepolitikken neste vår.

– Historisk høyt

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har samtidig igjen forsikret at folk med lave og middels inntekter skal få skattelette i statsbudsjettet neste år.

– Regjeringen vil gi skattelette i statsbudsjettet?

– De sier blant annet at de skal fjerne den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften. Da kan skatteøkningen siden de tiltrådte i 2021 bli noe mindre enn 40 milliarder, men det er likevel veldig mye. Og for eiere i Norge kommer de til å fryse skattene på et svært høyt nivå, sier Solberg.

– De fryser skattene på et nivå som ifølge OECD-statistikken viser er Nordens høyeste skattenivå, sier Høyre-nestleder Tina Bru, som fulgte Solberg gjennom sin egen by, Stavanger, på første etappe på Vestlandsturen.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Mener skattelette gir økte inntekter

De minner om at Solberg-regjeringen kuttet skattene med om lag 38 milliarder fra 2013 til 2021.

– Deres skattelette betyr at det blir mindre penger til offentlig forbruk og offentlig velferd?

– Ja, men vi klarte altså å redusere skattene med 38 milliarder kroner de åtte årene vi satt i regjering. Samtidig som det kraftigere satsing på politi, på sykehus og på skolen. Vi brukte 90 prosent av pengene på velferd og investeringer i offentlig sektor, sier Høyre-lederen.

Det er faglig omstridt, men Solberg sverger på at de gjennom skattelette vil øke inntektene.

– På sikt gir skattelette et bredere og bedre verdiskapningsgrunnlag; flere bedrifter vil betale skatt. Over tid vil det gi økte skatteinntekter, slik evalueringen av skattereformen i 1992 viste; det ble høyere skatteinntekter etter hvert, men det tar noe tid.

Tina Bru mener Ap trenger støtte fra partier til venstre for seg som i stedet for å kutte eller fryse skattene, vil øke dem. Foto: Gisle Oddstad / VG

Tina Bru sier at dagens regjering i tillegg må lene seg på partier til venstre for seg som vil øke skattene.

– Dagens rødgrønne flertall har ikke hatt flertall på målingene siden høsten 2021. Derfor er denne skattefrysgarantien veldig teoretisk: De trenger trolig støtte fra Rødt og/eller Miljøpartiet De Grønne (MDG), hvis de vinner valget neste høst. Rødt og MDG har i sine alternative budsjettforslag i 2024 foreslått å øke skattene henholdsvis 27 og 31,5 milliarder kroner.

Erna Solberg ble tatt imot som en popstjerne da hun ankom Kannik ungdomsskole i Stavanger tirsdag. Foto: Gisle Oddstad / VG

Solberg sier næringslivet kommer svært dårlig ut av frys:

– Regjeringen vil fryse skattene på et nivå det er ganske stort opprør mot i store deler av det verdiskapende Norge. Dette handler om hva slags samfunn Norge skal være om noen år. Høyre vil ta vare på den fantastiske velferden vi har, og en viktig forutsetning for å klare det er at verdiskapingen og produktiviteten må opp.

De sier de i Høyres programarbeid i stedet for å fryse skattene på dagens nivå, vil sette dem ned.

Se punktene her:

  • Senke inntektsskatten på vanlige inntekter og øke barnetrygden.
  • Redusere eierbeskatningen og fjerne formuesskatten på arbeidende kapital.
  • Fjerne den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften på lønninger over 850.000 kroner.
  • Fjerne regjeringens foreslåtte innstramminger i exit-skatten, den såkalte gründerskatten.

– Hvor mye gir det samlet?

– Vi skal veksle og senke noen skatter, så det er vanskelig å tallfeste, men at vi skal ned mot det nivået fra den gang vi satt i regjering, det er det stor enighet om.

– Altså at dere lover å senke skattene med rundt 35 milliarder kroner fra 2025 til 2029?

– Vi har store ambisjoner og skal se hva vi får til. Vi skal i hvert fall ned på en næringsbeskatning som gjør at folk har lyst til å skape bedrifter. Verdiskapingen må opp og da må skattene ned. Og det vil skape økte inntekter for fellesskapet og velferdssamfunnet vårt over tid, sier Solberg.

Read Entire Article